Протидія контрабанді: крок за кроком

Захист економічних інтересів держави є однією з найважливіших проблем сьогодення. Вітчизняні товаровиробники потерпають від свавілля контрабандистів, а державна казна — від ненадходження значних коштів. Про те, що робиться для виправлення ситуації, ми попросили розповісти заступника Генерального прокурора України Віктора Пшонку.

Віктор Пшонка
Віктор Пшонка

— За результатами тримісячної роботи міжвідомчої робочої групи під головуванням Генерального прокурора України та виконуючого обов’язки голови Служби безпеки України розроблено Програму боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, яка затверджена Указом Президента України №195/2008 від 4 березня 2008 року. З метою протидії цьому негативному явищу проведено значний обсяг роботи. На виконання указу Президента в листопаді минулого року створено Міжвідомчу робочу групу з питань протидії контрабанді, до складу якої увійшли представники всіх правоохоронних органів, Верховного Суду, секретаріату Президента, РНБО, а також відомств, відповідальних за економічний розвиток нашої держави. Роботу групи очолили особисто Генеральний прокурор України О. Медведько та виконуючий обов’язки голови Служби безпеки В. Наливайченко Програмою ми передбачили низку спільних заходів: ініціювання внесення змін до законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють митну справу; організаційні питання, наприклад, обмін інформацією, створення спільних груп; а також здійснення спільних заходів правоохоронними органами в рамках законодавства, що регламентує оперативно-розшукову діяльність, та кримінально-процесуального законодавства.
Ця програма є поглядом у майбутнє, планом дій, які мають бути здійсненні, і її ми, безумовно, втілюватимемо в життя. Однак ми вирішили: потрібно ще поглянути на те, що є на теперішній час. Провести ревізію наявних кримінальних справ стосовно контрабанди товарів, особливо тих, які закриті або тривалий час не знаходять свого законного вирішення. Генеральною прокуратурою спільно зі Службою безпеки здійснено виїзди до Одеси, Львова, Луганська та Чернігова, де вивчено всі кримінальні справи зазначеної категорії. Разом із Державною митною службою України проаналізовано існуючі проблеми, характерні як для всіх областей, так і для кожного окремого регіону. В результаті органами прокуратури поновлено слідство за 51 кримінальною справою — про контрабанду на суму понад 66 млн. грн. (22 закриті справи — на суму близько 18,5 млн. грн., 29 зупинених справ — на суму понад 48 млн. грн.). Також регіональними прокурорами скасовано рішення про зупинення досудового слідства у 13 кримінальних справах про товарну контрабанду на загальну суму більш як 10,5 млн. грн.
— Вікторе Павловичу, яку з перевірок ви хотіли б окремо відзначити?
— Найбільший пласт проблематики ми підняли на нараді у Львові, де заслуховувалася робота правоохоронних органів Львівської, Закарпатської, Волинської та Чернівецької областей. Вони мають кордон із країнами Євросоюзу. Генеральною прокуратурою під час відпрацювання Західного регіону поновлено слідство за 11 кримінальними справами, раніше закритими та зупиненими, де вартість предметів контрабанди становила понад 16 млн. грн.
— Чи є особливості вчинення контрабанди на західному та східному кордонах нашої держави?
— Звичайно, є загальні «схеми» і є особливості. На даний час найпоширенішими є такі схеми ухилення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності від сплати належних податків та митних платежів:
* шляхом подання митному органу країни документів, що містять неправдиві дані (заниження митної вартості товару шляхом заміни інвойсів, рахунків-фактур);
* недекларування або декларування товару не своїм найменуванням;
* направлення вантажів на адреси фіктивних фірм або фірм, які не мають відношення до конкретних експортно-імпортних операцій;
* невідповідність заявленої та реальної кількості товарів;
* подання неправдивих даних стосовно одержувачів вантажу та умов ввезення (при тимчасовому ввезенні обладнання та устаткування);
* подання недостовірних сертифікатів про походження товарів;
* переадресування вантажів та «перерваний» транзит.

Характерною особливістю західного кордону є те, що він найбільш обладнаний та охоронюваний як з боку країн Євросоюзу, так і з нашого боку. Контрабандисти намагаються перевозити товари з ухиленням від сплати митних платежів, в основному, шляхом подачі підроблених документів або таких, що частково містять недостовірні дані стосовно кількості, ваги, найменування тощо. Проблемою східних кордонів залишається відсутність демаркації більшої їх частини, тобто визначення кордону на місцевості. Тому правопорушники, користуючись цим, незаконно переміщують предмети контрабанди поза пунктами пропуску по, так званому, «зеленому кордону».
— Чому в окремих регіонах більше половини справ про товарну контрабанду не знаходить свого законного вирішення?
— Під час перевірки та вивчення закритих кримінальних справ були знайдені деякі відповіді: слідчі не завжди дотримувалися вимог ст. 22 КПК України про всебічне, повне і об’єктивне дослідження обставин справи; приймали поспішні рішення про їх закриття. Наприклад, слідчим СВ УСБУ в Луганській області в листопаді 2005 року була закрита кримінальна справа на підставі п. 2 ст. 6 КПК України стосовно громадян нашої країни. Вони намагалися в об’їзд митного пункту пропуску вивезти автозапчастини та обладнання. Однак при закритті кримінальної справи слідством належним чином не було перевірено свідчення всіх причетних до справи громадян. Також слідчими допускалися й інші грубі порушення кримінально-процесуального законодавства.
— Робота, яку виконують правоохоронці, важлива, однак не завжди громадськість знає про неї.
— Ми доволі часто влаштовуємо зустрічі з журналістами, запрошуємо на різні наради. Нещодавно представники ЗМІ були запрошені в Чернігові на четверте засідання міжвідомчої регіональної наради з питань боротьби з контрабандою. Це — тема, яка має велике суспільне значення, тому на засідання було запрошено журналістів. Але всі вони прокурором області і керівником обласної СБУ були попереджені про те, що на нараді звучатиме інформація, яка становить таємницю слідства, тому вони зможуть бути присутніми тільки на першій її частині. На прес-конференції, яка відбулася по закінченні наради, ми із заступником голови СБУ М. Герасименком пояснили журналістам об’єктивні причини закритості заходу. Ми розглядали кожну кримінальну справу про товарну контрабанду, яка була незаконна, передчасно закрита або зупинена. А ті слідчі дії, що їх ми обговорювали, як і вся оперативно-розшукова діяльність, мають характер закритості.
Думаю, такі зустрічі надзвичайно корисні. Оскільки вони знаходять шлях до порозуміння, до відкритості в роботі прокуратури. Ми зацікавлені, щоб громадськість знала, чим ми займаємося.
— Які подальші кроки вживатимуться Генеральною прокуратурою на напрямі протидії контрабандній діяльності?
— Шляхи розв’язання цієї проблеми не можуть обмежуватися компетенцією якогось конкретного державного органу: чи то прокуратури, чи то Служби безпеки або іншого відомства. Але органи прокуратури мають повноваження координації роботи правоохоронних органів. Програма протидії контрабанді та порушенням митних правил є. Ревізію наявних кримінальних справ проведено. 10 квітня цього року ми зібрали керівників Служби безпеки, Державної митної та прикордонної служб, Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової адміністрації, а також керівників правоохоронних відомств деяких регіонів країни. На цій нараді ми напрацювали конкретні спільні завдання на найближчий час з метою втілення у життя програмних засад для забезпечення економічної безпеки нашої держави.
За блоками ці питання умовно ділимо на:
* законодавчу ініціативу — розробка законопроектів щодо надання митним органам права займатися оперативно-розшуковою діяльністю, часткова декриміналізація контрабанди з метою оперативного розгляду фактів незаконного переміщення товарів в адміністративному порядку та конфіскації предметів контрабандного переміщення у дохід держави;
* організаційні питання — спільні операції правоохоронних органів на кордоні, створення слідчо-оперативних груп;
* інформаційно-аналітичні — оперативний обмін інформацією, створення єдиних обліково-інформаційних баз даних, спільне аналітичне дослідження проблем.

На закінчення нашої розмови хочу сказати, що потенціал в органах прокуратури та інших правоохоронних органах є. Спілкуючись з представниками різних регіонів нашої держави, ми із задоволенням відзначали, що над цими питаннями працюють професіонали, віданні своїй справі. Необхідно правильно організувати роботу фахівців та створити належні умови для ефективної діяльності.

Олександр Пекний, "Голос України"
15 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини