Чи залишиться у закарпатському Буштині Музей етнографії?

З 1991 року в цьому селищі працює унікальний магазин – "Художній салон", в якому на протязі 17 років виставляються картини як відомих, так і маловідомих художників нашого краю, вироби народних майстрів – різьбарів, вишивальниць.
Цей "Художній салон" – на даний час єдиний в районі, де може не тільки подивитись роботи закарпатських майстрів, а й придбати їх. Різні художники нашого краю виставляли свої твори в "Художньому салоні", серед них Орос М.І., Пийтер М., Вийгеш Ю., Танчинець С.І., Коста В.І., Коларик В.С., Рущак Р.П., Ливринц В.І., Глагола В.В. та інші. Були й персональні виставки, зокрема Кости В.І., Ливринця В.І., Комара М.І.

Чи залишиться у закарпатському Буштині Музей етнографії?

З перших днів свого існування "Художній салон" був осередком, куди стікалися роботи народних майстрів вишивки і різьбарства, лозоплетіння і коренепластики. У 1997 році відкрилась велика виставка вишитих ікон, яка діє і сьогодні. Вже декілька років в двох кімнатах приміщення "Художнього салону"  діє "Регіональний музей етнографії", - пише Володимир Топеха у заяві для ЗМІ, - В якому зібрана унікальна колекція стародавнього одягу, тканих і вишитих виробів, предметів побуту кінця ХІХ – початку ХХ століття, ведеться науково-пошукова етнографічна і просвітницька робота по відтворенню і збереженню творчої спадщини наших предків, пропагуванню народного мистецтва. Відвідують "Художній салон" і "Музей"  учні місцевих шкіл і туристи з різних регіонів України і світу. Наталія і Володимир Топеха
Засновниками цього осередку культури є подружжя Топеха – Наталія і Володимир, які багато зусиль доклали до того, щоб "Художній салон" і "Музей етнографії" не спіткала доля багатьох подібних закладів культури. Майже кожен рік вони за власні кошти, без жодної підтримки з боку державних органів організовували  виставки народних майстрів Закарпаття в різних містах України, а в 2006 році на виставці "Барвиста Україна" в м.Києві отримали шість дипломів за свою професійну і творчу діяльність.
Приміщення, в якому розміщений "Художній салон" і "Музей етнографії", знаходиться на першому поверсі двоповерхового будинку в центрі селища Буштино. Його побудовано ще у 1915 році і в ньому за часів Чехословаччини була взуттєва майстерня і магазин фірми "Batja", взірці продукції якої також представлені в музеї. З того часу будинок ні разу не ремонтувався і він знаходиться в аварійному стані. Подружжя Топеха орендують перший поверх у Буштинської селищної ради і вже багато років підтримують його в більш-менш пристойному стані, а з 1994 року намагаються викупити його. Всі законні підстави для цього є. В договорі оренди прямо визначено їх першочергове право на викуп. Але не зважаючи на це, а також на рішення Буштинської селищної ради, Постанову Львівського Господарського Апеляційного суду, численні звернення Буштинської громади, буштинський селищний голова п.Сабадош І.Ю. задався метою знищити  і "Художній салон" і "Музей етнографії". Згідно з вимогами законодавства, п.Топеха В.В. підготував і представив всі необхідні документи для приватизації у відділ управління майном Тячівського району, яким керує Габорець Г.В. Відділом управління майном був визначений незалежний експерт, який зробив експертну оцінку майна, яке підлягає викупу (за кошти п.Топеха В.В.!), була проведена аудиторська перевірка і у вересні 2007 року отримано висновок про правильність проведеної експертної оцінки.. Залишилося тільки сплатити гроші і отримати свідоцтво на право власності.
Ця, передбачена законом процедура не завершена і дотепер. Буштинський селищний голова відмовляється надати відділу управління майном старе свідоцтво на право власності, говорить про свою незгоду з експертною оцінкою, розповсюджує плітки про нібито "заборгованість по орендній платі", але документів, яки б підтверджували його слова, не існує. Останнім часом він всіляко принижує Наталію і Володимира  Топеха, навіть погрожує їм фізичною розправою.
7 квітня  2008 року від Буштинського селищного голови п.Сабадош І.Ю. надійшов лист, в якому він пропонує сплатити орендну плату за 2005-2008 роки, виходячи з «балансової вартості» приміщення першого поверху – 184409 грн! І це вже після того, як у вересні 2007 році була визначена вартість 15337 грн!
Ніякого документального підтвердження в бухгалтерії Буштинської селищної ради цієї «балансової вартості» немає. А мав би бути висновок незалежного експерта з "новою оцінкою". Це вже явне порушення Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». А якщо виходити із Закону України «Про оренду державного та комунального майна»  (ст. 21), то п.Сабадош І.Ю. не мав права в односторонньому порядку встановлювати нову, відмінну від встановленої в договорі, орендну плату без погодження з орендатором.
Але селищний «голова» не читає і не хоче знати і виконувати закони України. Про всі ці дії селищного голови був неодноразово проінформований прокурор Тячівського району, прокурор Закарпатської області, їм були надані всі документи, які підтверджують позицію сім'ї Топеха, але на всі звернення відповідь була однакова: за всіма поясненнями звертайтеся до Буштинського селищного голови і самі вирішуйте з ним свої проблеми.
Ми глибоко стурбовані тим, що робиться в селищі Буштино. Населення селища перевищує 10000 чоловік, але в ньому не має а ні клубу, а ні кінотеатру; бібліотека, яка розташована в двох маленьких кімнатах на другому поверсі селищної ради, знаходиться в аварійному стані. В 2007 році селищний голова прийняв рішення продати один з двох корпусів  Буштинської дитячої школи мистецтв приватному підприємцю для розміщення там взуттєвого магазину, але дякуючи наполегливості і принциповій позиції п.Топеха В.В., депутата селищної ради, селищна громада цього не допустила. Ремонт стадіону, на якому 60-70 роках починали свою футбольну кар'єру відомі українські футболісти, зокрема  Коман, тягнеться з 1994 року. Але павільйонів з гральними автоматами в селищі за останні два роки відкрили більше двох десятків, а бари і кафе навіть не перелічити. Іде цілеспрямоване знищення культурних закладів, навіть у дитячих садках розміщені  "Школа Автодору" і майстерні ВАТ "Укртелеком".
Буштинський селищний голова Сабадош І.Ю. не тільки не дотримується Законів України, але й ігнорує Указ Президента України  №486/2006 "Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні", а такожі вимоги Президента, що прозвучали на нараді 28 березня 2008 року щодо створення музеїв в кожному місті або селі: "Нація хоче показати, що вона унікальна, що вона неповторна. По кожним дрібним грошам у неї є музей. Будь-який предмет ви назвіть - для того предмету є музей: молоко - музей молока, ліс - музей лісу, туризм - музей туризму. Я закликаю кожного голову адміністрації зайнятися цим питанням". І всупереч цьому, чиновник, якому народ довірив захищати його інтереси, зокрема і в області культури,  активно намагається знищити  єдиний в Тячівському районі профільний магазин "Художній салон" і "Регіональний музей етнографії". І все це робиться не тільки з мовчазної згоди районної влади, прокуратури Тячівського району, а навіть підтримується ними.
Треба, нарешті вжити всіх передбачених Законом заходів, які б припинили нарешті це свавілля, це цинічне ігнорування законності, права людей на культурний розвиток і збереження батьківської спадщини.
Email: bushtavlad@i.ua.
Редакція журналу "Музеї України" звертається особисто до Президента України В.А.Ющенка з переконливим проханням розібратися у ситуації з Художнім салоном і Регіональним музеєм етнографії і допомогти врятувати ці заклади культури!

14 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини