Розстелились три дороги, лиш одна із них — твоя

Навіть через тиждень після Бухарестського саміту НАТО його тема є провідною на шпальтах української преси. Схоже, що вона буде актуальною і надалі. Прихильники євроатлантичного вибору України вирішили «дотиснути» це питання у найближчі півроку, і ця визначеність і затятість викликає повагу. Ми ж не маємо залізобетонної відповіді, але готові її пошукати.

ПРИНИЖЕННЯ
Звичайно, образливо, що в Бухаресті Україні тільки криво посміхнулися, а Хорватію з Албанією ледь до стелі не підкидували.
Для останніх перепустка у натовсь-кий уір-клуб виглядає як плата за їхню участь у спецоперації по розчленуванню Сербії. Ну не любить НАТО Сербію після С.Мілошевича. Отак один лідер може занапастити не лише себе, а й цілу націю, налаштувати проти власної країни не тільки геть усіх сусідів, а й сильних світу цього.
Та мова зараз не про Сербію, а про Україну. Наше приниження на тлі Албанії аж надто демонстративне. Країна, про яку мало хто знає щось конкретного, ніяк не є еталоном демократії' і благополуччя. Однозначно, що Україна випереджає її за всіма критеріями ПДЧ .Але у великій політиці діють подвійні стандарти. Якщо нам треба бути у євроструктурах, мусимо грати за їхніми правилами - згідно з приказкою про чужий монастир і свій статут.
Європа неодноразово зраджувала Україну. Шведи - після невдалої Полтавської битви, німці - у 1918 році полишили напризволяще Гетьманщину, а в і 939 р. на пару з італійцями - Карпатську Україну (якій гарантували непорушність кордонів), англо-американці - кинули у другій половині 1940-х, коли на них розраховувала УПА. Черговий акт такої зради ми пережили цими днями з боку Німеччини й Франції. Безперечно, Україна має і свою частку вини у тому, що всі подібні союзи завершувалися розривом. На жаль, ті ж фактори діють і тепер: невщухаючі внутрішні усобиці, ментальний розкол нації, невизначеність. Поки ми не подолаємо ці свої вади, чіткого і результативного діалогу з Заходом так і не виникне.
Чи потрібно Україні зближуватися з Заходом? Якщо дотримуватись формальної логіки, альтернатив може бути тільки дві: або військово-політичний союз із Росією, або створення власної системи безпеки. Розглянемо ці два варіанти детальніше.
СХІДНІ ОБІЙМИ
Україна впродовж віків кілька разів пробувала забезпечувати власну недоторканість, опираючись на широке плече «старшого брата». Та щоразу з одним і тим же негативним результатом: два різні організми відторгали одне одного, попри всі цілком щирі взаємні намагання бути навіки разом. Нині в Росії вибудована дуже специфічна модель авторитаризму, якій симпатизує чимало наших співгромадян, здебільшого на Сході України. Держава стала надбудовою над мафіозно-олігархічними кланами, навчилася тримати їх у покорі і забезпечила відносно високий рівень життя у двох столицях за рахунок оббирання решти території, а головне - нещадної експлуатації покладів нафти і газу. Перспективи Росії наразі незрозумілі.
За дешевий газ по 50 доларів ще можна було би поторгуватися, чи вступати Україні до Ташкентського пакту і посилати своїх хлопців у Чечню. Зараз же, коли ми платимо Росії за енергоносії практично світову ціну, взагалі незрозуміло, навіщо це робити. Позиція багатьох російських політиків типу Ю.Лужкова чи К.Затуліна щодо України стає все агресивнішою.
Потурання ж агресорові завжди закінчувалося загибеллю того, хто намагався з ним загравати.
НЕЙТРАЛЬНИЙ НАДГРОБОК
«А хіба не можна взагалі ні під кого не лягати?!» - волають крайні радикали. Та можна, звичайно. Можна плекати будь-які ілюзіїу тих джунглях, котрими є сучасний світ. Центральна Рада вже пробувала бути нейтральною у значно «ніжнішій» ситуації. Тепер же буквально за кілька років вирішиться, скільки країн виявляться на гребені технологічного прогресу, а скільки назавжди залишаться на узбіччі. В якій ролі Україна впишеться до глобалізаційних процесів, котрі від неї не залежать, а є об'єктивною реальністю, даною нам у не дуже приємних відчуттях? Вічного поставника Роксолан і дешевих робочих рук (більшість мізків, схоже, уже витекло)? Цвинтаря токсичних і радіаційних відходів з цілого світу?
До певного часу нейтральна позиція була найвигіднішою для України. Десь років десять її дотримувалися. Потім почали вагатися, бо змінився світ навколо України. Довкілля стало значно агресивнішим. Позиція могутнього нейтрала - цілком достойна позиція, гідна всілякої поваги. Якби Україна мала самодостатній потенціал, як, наприклад, Китай, тоді б можна було говорити про її нейтралітет. Але сьогодні реалії такі, що, самоізолювавшись, ми маємо всі шанси піти шляхом не Китаю, а Північної Кореї: народ буде їсти траву, зате українські Кім Чен Іри володітимуть ядерною бомбою і шантажуватимуть нею увесь світ. Погодьмося -малоприємна перспектива... Нині нейтральна Україна - це страус із головою в піску, навколо якого облизується чимало хижаків.
ЗАХІДНИЙ ВИБІР
Сьогодні альтернативи західному векторові для України просто немає. Теоретично вона може з'явитися - десь у майбутньому. Але жита доводиться тут і зараз. Або ми йдемо до найсильніших і, поступово тягнучись за сильними, самі набираємо сили, або ж і далі продовжуємо слабнути і кінець-кінцем зникаємо з політичної карти світу. Хочемо ми того чи ні, але реалії сьогодні такі, що тільки Євроатлантичний Альянс з його доктриною колективної безпеки держав-учасниць може забезпечити нам недоторканість.
Якщо неможливо бути серед нейтралів, то хочеться бути серед потенційних переможців, а не переможених. Слово «потенційних» тут ключове, бо хочеться, щоб до відкритих конфліктів ніколи не дійшло, але і від прихованого протистояння Україну вже колотить. Штучний розкол держави на Схід і Захід не зникає, а загострюється через протистояння Росії і НАТО, котре найближчими роками не буде зняте. Тож якщо ми не хочемо розколу по Дніпру, слід працювати над розширенням європейського цивілізаційного простору аж до Луганщини включно.

Сергій Федака, Ужгород
12 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини