Балогівському селу Завидову можна тільки позаздрити

Село Завидово, звідки родом голова Секретаріату Президента Віктор Балога, є чи не найбільш популярним серед 86 сіл Мукачівського району. Цим населеним пунктом цікавляться багато журналістів, але, як стверджує сільський голова Дмитро Феньов, – марно, „бо ми не даємо інтерв’ю. Це не в нашому стилі. Ми краще тихо будемо робити свою справу, а потім все народ оцінить”. Але для Західної інформаційної корпорації священнослужитель та сільський голова в одній особі зробив виняток – розповів про будні села.

Балогівському селу Завидову можна тільки позаздрити

Завидово – Президентське містечко
Різні є думки з приводу назви села. Найпоширеніша версія, що Завидово походить від слова „зависть”. Проте сільський голова не надає значення негативному підтексту назви. Найголовнішим для нього є те, що тут живуть працьовиті люди. Тим більше, пана Феньова тішить той факт, що під Москвою є місто з такою ж назвою. І це не просто місто, а резиденція самих президентів. Дмитро Петрович не приховує надії, що десь у майбутньому ці населені пункти будуть побратимами.
Мала батьківщина глави Секретаріату Президента Віктора Балоги розташована кілометрів за 30 від Мукачева. Площа села близько 1200 га., а кількість жителів – 1780 осіб, 440 дворогосподарств (будинків). Прикметно для Закарпаття, що при в’їзді в село, по праву сторону можна побачити численні поля виноградників. Їх площа займає близько сотні га. По ліву сторону нас „вітає” кладовище. Середній вік сільських жителів Завидова – 55-60 років. У селі є чимало людей, яким по 90-о. Минулого року було троє осіб, яким доходило до 100 років. На сьогоднішній день залишилась одна така людина. Їй 97 років. Тридцятьом – більше 80 років.
Будинок у Завидово, де мешкають батьки Віктора БалогиТакими, як Завидово мають бути усі села
Селу, в якому пройшло дитинство пана Балоги, вже понад пів тисячоліття. Історія Завидова бере початок із 1450-х років. Зі слів Дмитра Феньова, у селі багато чого змінилося з тих часів, особливо за останні 20 років село не впізнати: зараз ми заключили договір із комунальним підприємством з Мукачева. Вони завезли контейнери для кожного будинку. І тепер щочетверга вивозитимуть сміття. Є у населеному пункті й власна амбулаторія. Є нова санітарна машина, яку отримали від обласного відділу охорони здоров’я, медичне обладнання на суму 26 тисяч грн. Поблизу завидівської школи, із старої котельні за спонсорські кошти (Віктора Балоги. – ЗІК.) вдалось зробити сучасний безкоштовний тренажерний зал, який може відвідувати кожен бажаючий. Там є 4 тренажери, тенісний стіл, є волейбольний, баскетбольний та гандбольний майданчики. У залі можна також заварити чай, каву, відпочити на дивані. У селі вже 10 років є газ. Наразі ж зробили освітлення доріг, також вирішується питання з водопостачання. Метою сільського голови є забезпечення населеного пункту чистою, питною водою. На селі усього 6 колодязів, з яких люди можуть мати питну воду, а це тільки 6 будинків із 440. Колодязі решти дворогосподарств – безводні. Їх використовують, як резервуари і наповнюють привозною водою.
Дмитро Феньов не приховує, що Віктор Балога чимало робить для села. Співпраця проходить по-різному: „Коли є якісь питання, він сам може подзвонити, каже: „Прийдіть, поспілкуємося, щось рішимо”, а коли нагоряє якесь питання, то шукаю його я”. Незабаром за кошти Віктора Івановича у селі відкриють дитячий садок. Зі слів пана Феньова, у планах ще багато: відновити недільну школу, провести у селі Інтернет.
Завидівчани позитивно відгукуються про родину Балоги, бо ті, зі слів, жителів села, неодноразово їм допомагали. До прикладу, на 8 березня мати Голови Секретаріату Марія Балога вручила подарунки усім жінкам села. Також малозабезпеченим сім’ям Балоги надали грошову допомогу – кожному по 500 грн.
Балозі не потрібна охорона, бо тут усі за нього
Важко не помітити пекарню та новий супермаркет на центральній вулиці Завидова – Миру. Завидівський супермаркет не поступається міським своїм розміром та асортиментом продукції. Магазином керує Марія Балога, а батько Іван Балога управляє пекарнею.
„Віктор Іванович то така совісна людина, така душевна, що то й важко уявити. Як прийде в село, він поклониться, подасть руку, запитає як живеш. По селу Балога ходить без охорони. Йому тут не треба охорону, бо в селі всі за нього”, – зауважила завидівчанка Соня.
А приїздить видатний завидівчанин у село доволі часто, на місяць 3-4 рази стабільно. На великі свята уся родина Балоги збирається до купи. Віктора Івановича зі своєю родиною очікують у Завидові на Пасху. Улітку Віктор Балога часто ходить по гриби у завидівський ліс.
Дмитро Феньов відгукується про Віктора Івановича, як про людину здібну, спокійну, розсудливу та перспективну. „Він бачить ситуацію на багато кроків наперед і володіє цією ситуацією”.
Раніше Балога був не такий, як зараз
Як пригадують старожили, Балоги були не такі, як тепер. Раніше вони були бідними. І Петьовки також були бідними. „Вітьова мама (Марія Балога. – ЗІК.) працювала спочатку зі мною на фермі, потім довго працювала у магазині. Ніколи не ставила себе вище за інших, і зараз цього не робить, – розповідає завидівчанка Марія. – Балог тут дуже поважають, але не всі. Є злі язики, села не є, як то кажуть, без болота”.
Пані Соня розповіла, що Віктор Балога чимало часу проводив у її домі, оскільки вони, з її сином Василем були кращими друзями. Разом гралися, виконували домашнє завдання. До того ж, у родини пані Соні, чи не в єдиних у Завидові, був телевізор. Чимало дітей приходило сюди дивитися телевізор. Раніше ж не було комп’ютерів.
У школі троє Балог (старший Віктор, середній Іван та молодший Павло) вчилися на відмінно. „Все, що їм давали, вони виконували чесно. До того ж, вони були наполегливими. Все мало бути, як вони хочуть. Ними не можна було керувати, під них доводилось підлаштовуватися. Я підлаштовувалася під дітей, щоб їх не образити, не зіпсувати їхній характер. На дітей намагалась не кричати. Провини школярів розповідала батьку, а той вдома казав дітям, що усе чув, що було в школі, бо був за дверима і знає, хто і що натворив. Діти вірили цьому і боялись порушувати дисципліну”. Щодо Василя Петьовки, вчителі говорили, що у нього знань було менше.
Видатні вихідці з Завидова
Не менш видатними завидівчанами вважаються молодший брат Віктора Балоги, заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога, а також двоюрідний брат Віктора Балоги, колишній міський голова Мукачева, а нині нардеп від «Нашої України» Василь Петьовка. Видатними завидівчанами також є голова райради міста Мукачева Іван Михайло, начальник управління податкової міліції ДПА в Закарпатській області Іван Швед, начальник Мукачівського казначейства Ірина Голяна, начальник МНС Мукачева і колишній сільський голова Завидова Іван Канчій.
„Слава Богу, що Господь сподобив вийти з нашого села таким великим людям. Це, звичайно, милість Божа. Ми за них молимося, просимо, щоб Господь дав їм силу, мудрість, терпіння в житті, щоб ті плани, які вони задумали для блага нашого краю – здійснилися. Ці люди багато вже зробили для нашого села”, – сказав Дмитро Феньов.
Як раніше повідомляв ЗІК, у рідному селі голови Секретаріату Президента Віктора Балоги - Завидово Мукачівського району на Закарпатті - відновлюють назву однієї з вулиць. Тепер замість «Горького» вона називатиметься «Балогівська» (з наголосом на третьому складі). Сільський голова прокоментував перейменування вулиці наступним чином: «Восторжествує справедливість, адже раніше ця вулиця називалася «Балогівський бік», бо на ній жило багато людей на прізвище Балога. Потім у радянські часи її перейменували на ім. Горького».

Галина Сернівка для ЗІКу
09 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

SL_3000 2008-04-09 / 20:34:00
Не менш видатними завидівчанами вважаються молодший брат Віктора Балоги, заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога, а також двоюрідний брат Віктора Балоги, колишній міський голова Мукачева, а нині нардеп від «Нашої України» Василь Петьовка. Видатними завидівчанами також є голова райради міста Мукачева Іван Михайло, начальник управління податкової міліції ДПА в Закарпатській області Іван Швед, начальник Мукачівського казначейства Ірина Голяна, начальник МНС Мукачева і колишній сільський голова Завидова Іван Канчій.



- так ж... лизати, то ще треба вміти. Як кажуть українці, тфу три рази

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини