Місцеве самоврядування Закарпаття на сторінках журналу "Віче"

Журнал «Віче» - друкований орган Верховної Ради України. На його сторінках окрім офіційних матеріалів, що стосуються діяльності Парламенту, народних депутатів подаються різножанрові аналітичні, дискусійні публікації з найзлободенніших питань місцевого самоврядування. Широко представляються обласні , районні, міські, селищні і сільські ради. Досвід, роз’яснення, порада, розповіді про ветеранів самоврядності і тих, що лиш розпочали свою депутатську стежинку – усе це активно ведеться з номера в номер.

Місцеве самоврядування Закарпаття на сторінках журналу "Віче"

У третьому, березневому номері часопису « Віче» за 2008 рік у рубриці «Самоврядна громада» широко представлено Закарпаття в особах депутатів обласної ради Єлизавети Біров, Юдіти Петеї, Мирослави Каламуняк, Галини Гороховської, Марії Діміч. Всі вони - відомі і шановані в краї особистості. Кожна із героїнь публікації «Про владу та бізнес у первоцвітному краї» розповідає на шпальтах часопису про свою депутатську діяльність і особливостями, завданнями, проблемами своєї щоденної праці на робочому місці.
Зокрема, депутат обласної ради, головний лікар обласної дитячої лікарні Єлизавета Біров ділиться думками про те, наскільки важливою є підтримка, яку очолюваний нею заклад, медицина краю отримують з боку обласної ради, обласної державної адміністрації, місцевих владних структур.
Про трудові будні ТОВ «Мікалан», що у Виноградові, а також про умови, що змусили учительку-історика стати бізнес-леді розповіла читачам всеукраїнського часопису депутат обласної ради, директор цієї форми Юдіта Петеї.
Голова Великоберезнянської районної державної адміністрації, голова постійної комісії облради Мирослава Каламуняк представляє в обласній раді політичну партію «Наша Україна». Її розповідь про те, наскільки важливою для депутата за умов пропорційної виборчої симтеми є подвійна відповідальність – перед виборцями і партією.
Шляхи вирішення глобального євро інтеграційного завдання, яке стоїть перед Україною, поліпшення візового режиму з ЄС - розповідає депутат обласної ради, представник МЗС України в Ужгороді Галина Гороховська.
Виступ голови постійної комісії облради, президента Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ Ільдіко Орос озаглавлено так: «Інтеграція, а не асиміляція». У ньому йдеться про європейські підходи до вирішення питань освіти національних меншин. На її глибокі переконання Закарпаття в цьому аспекті справедливо вважається одним із кращих у пострадянському просторі і переконливо доводить чому.
Депутат обласної ради Марія Діміч у своєму виступі на шпальтах журналу «Віче» висловила свої думки стосовно реформування місцевого самоврядування.
Вона вважає, що у цій актуальній справі, передусім потрібне зміцнення та розширення фінансової бази місцевих бюджетів, зокрема, децентралізація формування їхньої доходної частини, зосередження фінансових ресурсів на рівні органів місцевого самоврядування для фінансування здійснюваних повноважень рад. Також потрібно скасувати, розмірковує Марія Олексіївна, подвійне підпорядкування управлінь райдержадміністрації, а саме: управління праці, зайнятості та соціального захисту населення, управління охорони здоров’я. Н а її думку розвиток місцевого самоврядування потребує нагального перегляду Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні».
Привертає увагу і розповідь заступника головного редактора журналу – завідувача відділу з висвітлення питань місцевого самоврядування та регіональної політики Валентина Бушанського. «Мале підприємство проти міжнародних монополій і чинуш». На прикладі діяльності невеликої сироварні у с. Нижньому Селищі Хустського району, яку заснував уродженець цього села Петро Пригара, він розповідає про нелегкий шлях до успіху підприємця у гірській глибинці. Те, що «Селиський сир» знають і цінують його не лише в Україні, за рубежем, а навіть у Швейцарії - Петро Пригара вважає результатом не лиш своєї праці, але і співвласника сироварні, свого колеги і однодумця Ореста Доль-Соля – вихідця із Франції.
Вагомо доповнює закарпатську мозаїку у журналі «Віче» розповідь Івана Донця «Станіслав Аржевітін: Київські пагорби не заважають мені бачити колочавські вершини». У ній йдеться про те, як активно і плідно працює народний депутат, відомий фінансист, наш краянин із с. Колочава Станіслав Аржевітін, щоб відродити духовність, фольклор, народні промисли, які достойно окрашують минувшину Закарпаття, без яких не уявляється майбутнього Срібної Землі.

В.Чорногор, офіційний сайт Закарпатської обласної ради
04 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини