Для закарпатських дітей з вадами зору волонтери збиратимуть гроші

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди проведення в області щорічної Всеукраїнської акції «Почуйте всі!» для допомоги дітям з вадами зору.

Оксана Пащак, голова Закарпатського штабу Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця» розповіла, що в Україні акція триватиме вже втретє. Її організовано з використанням досвіду Польщі, де така ж акція проводиться 15 років поспіль. Торік в Ужгороді було зібрано 4 732 гривні, в Мукачевому — 3 852 грн. Цього разу організатори акції на Закарпатті сподіваються збільшити результат у 5-10 разів. Планують залучити кількасот волонтерів. Загалом акція має на меті розвивати молодіжний волонтерський рух та сприяти діагностиці, лікуванню і реабілітації дітей з вадами зору. Долучитися до збору коштів може будь-хто охочий допомогти благородній справі. У Києві одним з волонтерів буде навіть Павло Зібров. Фінал акції заплановано на 20 квітня. У цей день о 13.00 на Театральній площі в Ужгороді відбудеться концерт за участю дитячих колективів, а волонтери збиратимуть пожертви у спеціальні скриньки на вулицях міста. Кожен матиме відповідне посвідчення. Кожен, хто пожертвує гроші, отримає символічне серце. А найкращий волонтер отримає у подарунок можливість поїхати до Польщі та взяти участь у акції там.
До Ужгородської дитячої лікарні саме надійшло обладнання, закуплене на зібрані торік гроші, — розповіла керівник з медичних питань акції Наталія Ілиньо. Спеціальні прилади для офтальмологічного обстеження отримала також обласна дитяча лікарня, що в Мукачевому. Усього українці пожертвували 280 317 грн., при чому майже половину цих коштів зібрала Одеса. Придбане на пожертви обладнання буде використовуватися виключно безкоштовно. 
Торік у Мукачевому серед волонтерів були в основному студенти місцевих технікумів і вишів. Цього разу планують залучити більше школярів, яким мешканці, як правило, жертвують гроші більш охоче. «Це буде якраз тиждень до Великодня, Вербна Неділя, тому плануємо залучити прихожан місцевих церков», — розповіла голова Мукачівського осередку акції Олеся Мошкола. А волонтерки, які вже брали участь у зборі коштів засвідчили, що найчастіше гроші жертвували люди старшого віку.
Дитячий офтальмолог Ужгорода Антоніна Пахтер подякувала благодійному фонду за увагу саме до проблем зору. Патологія очей займає одне з перших місць серед дитячих  захворювань. В Ужгороді усього є близько 26 тисяч дітей віком до 17 років, проте минулоріч офтальмологи зафіксували понад 30 тисяч звернень! Тобто з певними дітками працювали декілька разів у році. У 2600 малюків офтальмологами вперше було встановлено діагноз. Кожна десята дитина в Ужгороді має проблеми із зором. Йдеться не лише про зниження гостроти зору, а й про запальні захворювання чи вроджені вади. «Щоб зменшити кількість очної патології, слід дотримуватись певних норм огляду дітей, — розповіла А. Пахтер. — Перший огляд проводимо вже у місячному віці, потім тривають регулярні профілактичні огляди. Надважливим є раннє виявлення проблеми, своєчасне діагностування. Які б кваліфіковані не працювали фахівці, запорука успішного діагностування — професійне обладнання». Міська лікарня вже 10 років користується комп’ютерною діагностикою, проте щоразу потребує дооснащення згідно із сучасними методами і технологіями. Саме у цьому може допомогти благодійна акція.
Найбільше ужгородські офтальмологи хотіли б придбати для лікування своїх пацієнтів спеціальний прилад, який допомагає виявити та вилікувати за 10-15 днів без хірургічного втручання косоокість. Таке обладнання коштує 15-18 тисяч гривень. Лише в Ужгороді 287 діток потерпають від косоокості.
Оксана Передрій, головний лікар  міської дитячої лікарні Ужгорода наголосила, що різноманітні благодійні акції допомагають отримати украй необхідну нову апаратуру для лікувальних закладів. Крім того, такі заходи розвивають навики благодійництва. «Діти-волонтери, які збирають кошти для своїх однолітків, вчаться співчувати, бути більш добрими, робити добро для оточуючих, — каже О. Передрій. — Не усе залежить від держави. Ми повинні вчитися допомагати собі самі, спільними зусиллями». Лікар подякувала батькам, які дозволили взяти участь своїм дітям у благодійній акції.
Акція триватиме з 14 по 20 квітня 2008 року, організована  Всеукраїнським благодійним фондом «Серце до серця» за підтримки Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді, Українського державного центру позашкільної освіти Міністерства освіти і науки, Державного комітету телебачення і радіомовлення.

02 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини