Вирішенню проблем благоустрою міст Закарпаття — системний підхід

27 березня 2008 року Закарпатським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту „Розширення навчальних послуг та надання дорадчої допомоги АМУ” організовано та проведено підсумковий регіональний тренінг на тему: “Благоустрій у місті”. Головував на заході Свалявський міський голова Ревтій І.І..

Учасникам заходу – міським і селищним головам Закарпаття була вперше презентована підсумкова карта-схема Генерального плану розвитку м. Свалява та прилеглих територій, над якою впродовж останніх років працюють проектанти і фахівці. Довготривала і кропітка робота наближається до завершення, але досі непогодженим залишаються окремі ділянки меж міста. Особливістю процесу просторового планування Сваляви було те, що міська влада за свій рахунок забезпечувала проведення відповідних проектно-планувальних робіт оточуючих місто територій включно з окремими селами. І це виправдано з багатьох міркувань – узгодження комунікацій і мереж, перспективний розвиток і використання територій, проектування і будівництво об’єктів інфраструктури спільного використання. Окремі села уже давно використовують технічну інженерну інфраструктуру міста, не приймаючи участь ні в її будівництві, ні в утриманні. Рано чи пізно всі ці питання необхідно буде вирішувати за столом переговорів. Конкретне свідчення цьому – проблема міського сміттєзвалища, яке розташоване у земельних виїмках колишнього цегельного заводу в межах міста. Воно вичерпує свої об’ємні можливості. Отже, потрібно домовлятись з іншими територіальними громадами про нове сміттєвалище. Ситуація загрозлива і місто готове домовлятись про спільні проекти у сфері вивозу й утилізації сміття навіть з міською владою Мукачева.
Керівництво Свалявської міської ради впритул підійшло до усвідомлення необхідності і актуальності розробки стратегії розвитку міста. І не в останню чергу – завдяки просторовому плануванню Сваляви та прикладу міст Ужгорода, Мукачева і Чопа. Вже викристалізовується і один із стратегічних пріоритетів – перетворення Сваляви на місто-сателіт, розташованої поряд курортно-санаторної зони.
Для Сваляви нещодавно відбулась ще одна важлива подія – після прийняття кілька років тому у комунальну власність міста об’єктів військового містечка, його вдалося зберегти, як цілісний майновий комплекс, та продати на аукціоні за непогану суму. А наступним кроком буде аукціон на землю під будівлями військового містечка.
Гострою проблемою Сваляви залишається і забруднення берегів р. Латориці побутовим сміттям та наявність стихійних сміиттєзвалищ. У вирішенні проблеми утилізації сміття, як вважає міська влада, позитивний результат може дати лише системний підхід, в якому немала роль належить інформаційно-роз’яснювальній роботі серед дітей і молоді. Свалявський міський голова Ревтій І.І. часто сам приходить у школи міста і проводить “уроки мера”, на яких розповідає про причини і наслідки забруднення міста та берегів р. Латориці побутовим сміттям, про те, що чисто не тільки там, де прибирають, а в першу чергу там, де не смітять.
Подібні проблеми з утилізацією сміття в тій чи іншій мірі характерні і для інших міст і селищ Закарпаття. За нинішньої теплої і безсніжної зими і весни це особливо помітно, бо міські території ще не позаростали травою. Не кращою є ситуація і в сільських районах. Отже, проблема вже давно набула масштабів регіональної.
Водночас міські і селищні голови відмітили, що почастішали спроби вирішити проблему збору і утилізації сміття на міжрайонному рівні за рахунок проектів будівництва сміттєспалювальних заводів. Цього категорично не можна допускати, бо у Європі і світі від сміттєспалювальних заводів, як джерела нового канцерогенного забруднення, давно відмовилися і демонтують подібні заводи. Компанії-виробники обладнання для сміттєспалювальних заводів за останні роки почали інтенсивно пропонувати їх будівництво в Україні і на Закарпатті. Відрадно, що проти заводів-убивць виступила і робоча група по розробці операційної програми до Плану дій Регіональної стратегії розвитку Закарпаття по пріоритету “формування просторової гармонії і охорона довкілля”.
Альтернативою сміттєспалювальним заводам є запровадження системи сортування сміття, його утилізації з метою вторинної переробки (метал, скло, пластмаса, папір) та створення полігонів з виробництва біогазу при попередньому складуванні органічних відходів. Саме подібний підхід здатен гармонізувати вирішення всіх проблем регіонального і місцевого розвитку Закарпаття.

Закарпатське РВ АМУ, 31.03.2008
31 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини