Закарпатські лісівники пропонують новації для господарювання у лісах сусідніх областей

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Успішний досвід Закарпаття у впровадженні нових методів господарювання у лісовій галузі. Співпраця Закарпаття із сусідніми областями».

Іван Печер, перший заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства наголосив, що 52 % території Закарпаття займають саме ліси. Щорічно на Закарпатті вирубується до 51 % від приросту лісу. У Європі така цифра сягає 80 %. Лише 47 % закарпатських лісів експлуатується, інші перебувають у категоріях захисності. Нещодавно депутати Закарпатської обласної ради прийняли рішення щодо передачі усіх лісів до системи Держкомлісгоспу, проте цьому передуватиме тривалий процес регулювання правовідносин у лісовому господарстві.
Щодо закарпатських лісівничих новацій, то тут активно впроваджується наближене до природного стану ведення лісового господарства. У Швейцарії, фахівці якої допомагають закарпатським колегам, його принципи запроваджено вже 150 років тому. Серед основних положень — застосування вибіркових рубок на противагу суцільним. Метою їх є  переформування одновікових деревостанів у різновікові мішані ліси, що є більш наближеними до природних, а отже, більш стійкими. Швейцарський досвід лісогосподарювання закарпатські лісівники перебрали у ході реалізації в області Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства FORZA. І сьогодні набуті знання і досвід пропонують колегам із областей Карпатського регіону.
Микола Чернявський,  доцент кафедри екології Національного лісотехнічного університету м.Львів, координатор сектору лісового господарства проекту FORZA розповів, що проект співпрацює з усіма областями Карпатського регіону, намагаючись розповсюдити досвід наближеного до природи лісівництва, кластерного аналізу, гіс-технологій. На Закарпатті фахівців проекту брали два дослідні лісгоспи, де апробовують методи і підходи наближеного до природи лісівництва. Усього було закладено 126 ділянок у 14 лісгоспах з метою переформування деревостанів. На основі цього досвіду Кабміном прийнято Правила поліпшення якісного складу лісів.
Закладено також пробні ділянки вибіркових рубок лісу у Делятинському лісгоспі на Івано-Франківщині. 
Колеги з інших регіонів, за словами М. Чернявського, сприймають такі пропозиції по-різному, але в основному позитивно. Свої експерименти проводять львівські лісівники. Перспективність цього напряму визнають усі.
 «Найголовніша проблема — щоб кожен громадянин зрозумів значення і роль лісу, який є найпотужнішим кліматоутворювальним фактором, його роль неоцінення для життя людини», — каже М. Чернявський.
Валерій Бучацький, начальник відділу лісового господарства, головний лісничий ДП «Хустське лісове дослідне господарство» розповів про результати експериментів у лісовому господарстві. Так, за його словами, закарпатськими лісівниками розробляється модель ведення лісогосподарства для усього західного регіону Україну у комплексі із соціальними аспектами, співпрацею із громадою тощо. Розроблено план ведення лісогосподарства на європейський зразок, введено новий невиснажливих для лісу виду рубок, застосовуються правила поліпшення якісного складу лісів. Лише на Хустщині закладено 20 модельних стаціонарів у різних типах лісу та різних умовах. За словами фахівця, відчувається нестача мережі лісових доріг, канатних установок, через які можна було б трелювати вибірково зрубані дерева. Цього року на Закарпатті вперше збудовано 47 км лісових доріг за кошт держави.
Щодо проблеми самовільних рубок, то як Іван Печер розповів журналістам, їх пік припав на 1993-2000 рік, коли ліс масово прямував за кордон. Вже два роки як запроваджено сертифікат на походження експортованої продукції, який можна отримати лише офіційно придбавши ліс. Це суттєво вдарило по нелегальному бізнесові, засвідчив експерт. Сьогодні причиною самовільних рубок, за його словами, залишається лише соціальний стан населення гірських регіонів, які незаконно рубають ліс для опалення помешкань чи для власного дрібного бізнесу. Щодня на Закарпатті видають по 50-60 дозволів на вивезення обробленого лісу, тобто лісоматеріалу, а не власне круглого дерева.

28 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини