Закарпаття: Нардеп Василь Петьовка вислухав хустян і дав рецепт місцевій владі

Найактуальнішими проблемними питаннями для закарпатців залишаються земельні. Вкотре в цьому переконався народний депутат України Василь Петьовка, котрий днями провів особистий прийом громадян Хустського району.

Василь Петьовка на зустрічі з мешканцями Хустщини
Василь Петьовка на зустрічі з мешканцями Хустщини

Такі прийоми обранцями від Закарпаття Василем Васильовичем та Ігорем Крілем уже стали традиційними. Що два тижні депутати відвідують по одному з районів краю, виконуючи передвиборну обіцянку не забувати про земляків (як це увійшло у звичку у більшості депутатів) після виборів, а підтримувати з ними контакт і, наскільки це можливо, сприяти їм у вирішення насущних проблем. А їх у людей чимало, що й довела зустріч з хустянами.
Зокрема поради та допомоги прийшли просити від Василя Васильовича представники хустської організації інвалідів, які не можуть отримати приміщення, де б мали можливість приймати людей з обмеженими фізичними можливостями. Народний депутат запропонував хустським очільникам виділити один кабінет для цієї організації, а також для декількох інших, які б могли, розробивши графік, користуватися приміщенням по черзі. Принаймні таким чином була вирішена схожа ситуація з громадськими організаціями у Мукачеві.
Також до нардепа звернулася молода сім’я з села Рокосова, яка збудувала будинок, однак не може туди вселитися через повну відсутність комунікацій на вулиці. Голова села пояснив, що коштів для проведення електроенергії, газу, дороги немає і взяти нізвідки. У цій частині села ще в середині 90-х років виділили близько 60 ділянок під будівництво, однак за роки, що минули, там звели 4 чи 5 хат. Люди не поспішали будуватися через відсутність комунікацій, а ті, що все ж таки наважилися вкласти гроші у власну оселю, нині опинилися у патовій ситуації. «Я з дружиною та двома дітьми змушений жити на 9 квадратних метрах. Мене діти питають: «Тату, коли ми житимемо у власній хаті?» А що я їм відповім», – з неприхованою гіркотою в голосі риторично запитував глава сімейства. Вихід з таких ситуацій Василь Петьовка бачить у проведенні земельних аукціонів. Гроші, виручені за землю, можна використати на розвиток села, а заперечення голови села, мовляв, важко організувати аукціон, бо управління гальмують роботу, несерйозні. Було би бажання і все зробити реально за якихось три місяці.
Греко-католицька громада с. Вишкова просила посприяти у поверненні сільського храму. На жаль, в цьому селі дотепер не вирішений традиційний колись для Закарпаття конфлікт між греко-католицькими та православними вірниками, коли перші хочуть відібрати назад храм, збудований раніше їхньою громадою, а інші не хочуть поступатися, оскільки за десятки років служіння в цих храмах і вкладання в них своїх пожертв, вважають, що мають на церкви не менше прав. На думку Василя Петьовки подібні конфлікти не можна окремо вирішувати в кожному селі, а доходити спільної думки на рівні вищого духовенства області. Скажімо, якщо в одному селі поступилися греко-католики, то в іншому вже православні повинні визнавати правоту одновірців, які, на жаль, перетворилися на суперників…
Загалом прийом громадян розтягнувся на тривалий час – було зрозуміло, що для народного обранця подібні зустрічі є не формальністю, а дійсно важливою роботою, тому він намагався приділити стільки часу, скільки потрібно, аби детально розібратися в кожній окремій ситуації. Зрозуміло, що на такі прийоми люди приходять не з бажання побалакати, а лише тоді, коли реально потребують допомоги від обранців, за яких віддавали свої голоси. Більшість можновладців швидко забувають, завдяки кому нині працюють над законотворчою діяльністю в Києві, та, на щастя, не всі.
Крім того, в рамках традиційної допомоги багатодітним родинам, 23 сім’ї Хустщини, які не побоялися у цей непростий час народжувати та виховувати дітей, отримали від Віктора Балоги, Василя Петьовки, Ігоря Кріля цінні подарунки – телевізори та холодильники.
Також Василь Петьовка зустрівся з активом району – депутатами різних рівнів, начальниками управління, сільськими головами.
«Я не бачу реальної співпраці команди, яка сьогодні представляє владу в хустському районі, причому схожі враження складаються і в інших районах – Хустщина не є винятком. Сільський голова має своє бачення, районна влада – своє і т.д. Здається, ніби працюють лебідь, рак і щука. Тому я прошу одного у всіх представників місцевої влади (не лише хустської): аби досягнути позитивних результатів, треба об’єднуватися у команду, яка повинна відстоювати інтереси району. А всім разом об’єднуватися заради відстоювання інтересів області. Тоді нам вдасться щось зробити, – описав Василь Петьовка свої враження від спілкування з громадянами та представниками влади району. – Треба працювати спільно, навіть якщо представники влади належать до різних політичних сил. До виборів у місцеві органи влади досить далеко. Якщо ми будемо весь час пам’ятати про вибори, то ніколи нічого не здобудемо. Я вважаю, що до якої б політичної партії не належала людина, чи була безпартійною, у неї залишається право подати ту чи іншу пропозицію і об’єднуватися з іншими заради втілення в життя найкращої ідеї.
Розумію, наскільки це складно. Однак я пробував і мені вдалося це зробити в Мукачеві. Все дуже просто Щоб не було сварок, скандалів в міській раді, ми домовилися про співпрацю з усіма депутатами. І ви ніде не бачили в засобах міської інформації, що ту чи іншу пропозицію подала «Наша Україна» чи «Партія регіонів» чи БЮТ. Це я проголошую і на рівні районів: давайте на деякий час забудемо, яку політичну силу представляємо, до виборів далеко. В іншому випадку ми будемо топтатися на місці, або потихеньку скочуватися вниз».

Володимир Пушкаш, Хуст, ЗІА "Простір"
26 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини