Юрій Фущич: Двері державної служби зайнятості відкриті для всіх

Нещодавно у Мукачівському будинку школярів відбувся міський ярмарок робітничих професій. Організатори заходу – спеціалісти Мукачівського міського центру зайнятості – подбали, аби випускники шкіл ознайомилися з тими робітничими професіями, які можна здобути у місті над Латорицею.

Відкриваючи ярмарок, директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич побажав усім випускникам правильного життєвого вибору, вірного професійного самовизначення. На щастя, для сьогоднішніх випускників питання “Ким бути?” не залишається відкритим. На допомогу представникам молодого покоління завжди приходить державна служба зайнятості, фахівці якої вчасно підкажуть, де можна здобути певну професію, а згодом працевлаштуватися, які професії на ринку праці популярні.
Підприємства нашого краю потребують молоді висококваліфіковані кадри верстатників деревообробних верстатів, водіїв, в’язальників схемних джгутів, електрогазозварників, каменотесів, кухарів, малярів, мулярів, операторів котельні, офіціантів, слюсарів, столярів, токарів, швачок.
Заступник Мукачівського міського голови, депутат міської ради Ганна Іваницька запевнила, що усі, хто вирішив обрати для себе робітничу професію, матиме змогу працевлаштуватися у рідному місті, адже міська влада дбає про соціально-економічний розвиток Мукачева.
Використала нагоду заступник начальника управління освіти Мукачівського міськвиконкому Катерина Маховська ще раз нагадати випускникам, що вступ до професійного життя – це друге народження людини. А тріада формули вибору професії незмінна упродовж багатьох віків: хочу – можу – треба.
Мукачево – місто європейське. Одним зі складових його високого рейтингу не тільки у Закарпатті, а й далеко за його межами, є підготовка робітничих кадрів, яка здійснюється на базі професійно-технічних училищ. Керівники провідних Мукачівських ПТУ традиційно відвідують ярмарки вакансій, доносячи до юнаків та дівчат свої надії і сподівання на те, що прийде нове покоління робітничого люду, яке зможе достойно замінити їх.
За понад двадцятилітню історію Мукачівського вищого професійно-технічного училища №3 близько 5 тисяч спеціалістів здобули фах на все життя. Про ступеневу підготовку, за якою здійснюється навчання в училищі розповів його директор Володимир Мельничук. На основі базової середньої освіти (із здобуттям повної загальної середьої освіти) готують верстатників широкого профілю, операторів верстатів з програмним керуванням, молодших спеціалістів з обробки матеріалів на верстатах і автоматичних лініях (напрямок “Машинобудування”), регулювальників радіоелектронної апаратури, фахівців з конструювання, виробництва і технічного обслуговування виробів електронної техніки (напрямок “Електроніка”), радіомеханіків з обслуговування та ремонту радіотелевізійної апаратури (напрямок “Радіотехніка”), слюсарів-електриків з ремонту електроустаткування (напрямок “Електромеханіка”), секретарів керівника, операторів комп’ютерного набору (напрямок “Документознавство та інформаційна діяльність”), обліковців з реєстрації бухгалтерських даних. А ще училище налагодило тісну співпрацю із Мукачівським заводом “Точприлад”.
Потрібні на ринку праці і професії, які презентував директор Мукачівського професійно-технічного училища №7 Іван Щур. Щороку училище оголошує прийом учнів на такі спеціальності: столяр, монтажник радіоелектронної апаратури і приладів, слюсар з ремонту автомобілів, продавець продовольчих товарів, продавець непродовольчих товарів, обліковець, верстатник деревообробних верстатів. Учні проходять навчання не тільки у кабінетах, а й у виробничих майстернях, лабораторіях, а практику проходять на “ЕНО-Меблі Лтд”, “Фішер-Мукачево”, ЗАТ “Мукачівприлад”, ЗАТ “Точприлад”, ТОВ “Закарпат-Євро-Транс” та ін. Чимало випускників працевлаштовуються на цих підприємствах. Учні отримують стипендію (150 грн.) та спецодяг.
Руками учнів та випускників побудований Мукачівський будівельний ліцей. Про це з особливою гордістю розповів його директор Василь Панас. Професія будівельника в усі часи була популярною на ринку праці. Електрогазозварники, столярі, мулярі-монтажники – без них не обійтися, особливо з огляду на те, що країна готується до “Євро-2012”.
Заступник директора Мукачівського аграрного ліцею Магдалина Горват запевнила, що двері цього навчального закладу завжди відкриті для випускників. Окрім навчання, у його стінах вдало організоване дозвілля учнів: для розвитку їх творчих здібностей працюють різноманітні гуртки технічної творчості та художньої самодіяльності, спортивні секції.
Участь у ярмарку взяли представники провідних підприємств Мукачева. Начальник відділу кадрів “Точприладу” Світлана Ладченко зацікавила молодь можливістю підвищити свою професійну підготовку закордоном, а за знання іноземної мови працівникам тут доплачують.
Начальник відділу персоналу ВАТ “Мрія” Вікторія Мотринець переконана, що їх підприємство – найсучасніше, бо один з основних принципів його роботи – єдність економічної та соціальної політики. Це відчуває колектив, у якому панує доброзичливе ставлення між керівниками та працівниками, практикується санаторно-курортне лікування та виплата матеріальної допомоги.
Підбиваючи підсумки ярмарку, Юрій Фущич наголосив, що двері державної служби зайнятості відкриті для всіх. А для тих, хто ще професійно не визначився, кілька слів для роздумів. На ринку праці краю понад близько 10 тисяч вакансій для спеціалістів робітничих професій і вдесятеро менше – для фахівців з вищою освітою. Обираючи професію економіста чи юриста, ви ризикуєте поповнити лави безробітних. Подбайте, аби професія, яку ви обрали, приносила користь не тільки вам, а й вашій родині та громаді міста.

Ольга Синкулич, Закарпатський обласний центр зайнятості
26 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини