Закарпаття: На Виноградівщині економічно стимулюють роботодавців до створення додаткових робочих місць

Пріоритетним напрямком у роботі Воловецького районного центру зайнятості була і залишається робота з незайнятими і безробітними громадянами, їх професійне навчання, працевлаштування, виплата допомоги по безробіттю.

Робота з роботодавцями ставилася на другий план. Збір вакансій часто був єдиною формою взаємодії з підприємствами, організаціями та установами.

Взаємовідносини з роботодавцями часом базувалися на методах примушування і залякування штрафами, хоча реального механізму стягування штрафів не було. Будучи посередником на ринку праці між безробітним і роботодавцем, служба зайнятості може досягти вагомих результатів роботи за умови чіткої і конструктивної взаємодії з роботодавцями. Це найбільш дієвий інструмент для регулювання ринку праці в районі.

Новий етап у діяльності служби зайнятості розпочався після переходу центру зайнятості на обслуговування незайнятого населення за новою технологією. Ця система допомоги громадянам у пошуках роботи стала систематизованішою і прозорішою, бо розширилися можливості центру зайнятості у сфері співпраці з роботодавцями, що дало змогу отримувати повнішу інформацію про вільні робочі місця, оперативно оновлювати банк вакансій.

Змінилося і ставлення роботодавців до співпраці з центром зайнятості. Керівники підприємств, організацій та установ усе частіше звертаються з питань підбору працівників на конкретні робочі місця із додатковими вимогами до претендентів. Розширилося й коло підприємств, які звертаються з цих питань до центру зайнятості.

У структурі служби зайнятості повністю укомплектований кадрами відділ взаємодії з роботодавцями, чітко налагоджена робота з клієнтом №1. Це, зокрема, інформування їх, відповідно до профілю підприємства, про професійно-кваліфікаційний склад безробітних, зареєстрованих у центрі зайнятості, підбір необхідних працівників відповідно до особливостей конкретного виробництва та вимог роботодавця, індивідуальне навчання, відвідування підприємств для надання роботодавцям методичної та практичної допомоги в питаннях, що стосуються служби зайнятості, проведення виїзних засідань „круглих столів”, міні-ярмарки тощо. Крім того, у відділі надаються консультаційні послуги роботодавцям як в індивідуальному порядку, так і на семінарах.

За минулий рік платниками внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття перераховано 867,2 тис. грн., що на 173,1 тис грн. більше, ніж за цей час минулого року.

Змінився підхід і до такої традиційної форми роботи, як збір інформації про вільні робочі місця. Ця інформація черпається тепер з усіх можливих джерел, у тому числі з оголошень у газетах тощо. Кожне оголошення перевіряється спеціалістами відділу по роботі з роботодавцями на предмет реєстрації даного підприємства у центрі зайнятості, з’ясовуються умови праці та її оплати, роботодавцеві пропонується розмістити свою інформацію в центрі зайнятості і подати звіт про вакансії згідно із законодавством.

Унаслідок такої роботи на ринку праці Воловеччини закріпилася тенденція до зростання попиту на робочу силу. Так, середньомісячна кількість вакансій у звітному періоді на 70,7 відсотка вища, ніж за відповідний період минулого року.

На підприємствах району з початку року введено в дію 563 нові робочі місця. В умовах зростання попиту на робочу силу збільшується можливість забезпечити роботою незайнятих громадян. Спеціалісти центру зайнятості надали допомогу в працевлаштуванні 1070 особам.

Відділ взаємодії з роботодавцями співпрацює з відділом активної підтримки безробітних у питаннях перенавчання кадрів із числа безробітних безпосередньо на підприємствах.

Завдяки тісній співпраці центру зайнятості з ДП "Воловецьке лісове господарство" були укладені договори на підвищення кваліфікації та працевлаштування 38 безробітних. Для відділу освіти РДА та місцевих рад району було підготовлено 36 операторів газових котлів та пічників. Із ТОВ "Полімер – Техніка" заключено договір на індивідуальну форму навчання. Із 45 ПОУ було укладено договори на стажування безробітних громадян, які були працевлаштовані на цих підприємствах.

Одним з важливих напрямків співпраці стало економічне стимулювання роботодавців до створення додаткових робочих місць. У цій роботі набуто чималий досвід.

Протягом року спільно з роботодавцями було створено 70 додаткових робочих місць, за які центр зайнятості підприємствам щомісячно відшкодовує витрати на заробітну плату працевлаштованих безробітних. Районний центр зайнятості тісно співпрацює з ТОВ "Полімер – Техніка", "Воловецький Будсервіс", ТзОВ "Сільенерго", КГТВП "Супутник", КГТВП "Тополя", ТОВ "Думка", підприємцем В.Ю.Кулею та багатьма іншими.

Життя вимагає від спеціалістів центру зайнятості особливої уваги до потреб роботодавців, бо саме вони реально працевлаштовують людей, а центр зайнятості виступає лише посередником, який сприяє цьому процесу. Тому від налагодження постійних ділових стосунків та закріплення привабливого для роботодавців іміджу центру зайнятості залежить авторитет, роль і місце служби зайнятості на ринку праці та ефективність у розв’язанні проблем безробіття.

Марія Хміль, Воловецький районний центр зайнятості
26 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини