Вшановуємо Карпатську Україну чи її гнобителів?

На Верецькому (Ворітському) перевалі, саме на кордоні Закарпатської та Львівської областей, таки спішно добудовують помпезний пам’ятник, який, за задумом не українських політиків, символізуватиме віднайдення угорцями своєї батьківщини, тисячоліття входження Закарпаття до Угорського королівства, увіковічить його “історичні” кордони.

Вшановуємо Карпатську Україну чи її гнобителів?

А ще – цей пам’ятник нагадуватиме безпам’ятним українцям угорську окупацію краю в березні 1939-го. І це, незважаючи на експертизи науковців і протести громадськості України, зокрема в “Літературній Україні” (7 лютого), “Львівській газеті” (22-24 лютого), закарпатській “Трибуні” (4 березня).

Отже, напад Угорщини на суверенну Карпатську Україну 14 березня 1939 року призвів до того, що через декілька днів увесь край окупували гортистські війська. А 20 боїв, які дали карпатські січовики зайдам, призвели до того, що українців у полон не брали, їх вважали бандитами та запроторювали до концтаборів (Крива, Ворюлопош).

Як стверджує професор Ужгородського національного університету Василь Худанич, частину полонених січовиків-галичан за домовленістю з Варшавою передали Польщі. 17 березня 1939 року полонених із Бичкова (яких видали угорцям румуни), Тячева та Криви угорські жандарми і гонведи привели 7-8 колонами по 70-80 осіб на Верецький перевал. На новому кордоні Угорщини з Польщею угорські конвоїри передали колони полонених січовиків польській прикордонній службі. Польські прикордонники зібрали полонених у казармах, а наступного ранку знову поділили їх на колони, які відконвоювали ліворуч і праворуч від перевалу лінією кордону, приблизно півтора-два кілометри та розстріляли над закарпатськими селами Нова Ростока і Верб’яж і між Петросовцею, Жупанами й Лазами. Про це згадував Івана Гетроці, згодом мешканець Мукачева (1939 року він був директором Верб’язької школи). Жахливі чутки про розстріл полонених змусили сільського священика Дмитра Ревицького звернутися до влади в Нижніх Воротах по дозвіл поховати тіла розстріляних. Відтак створили комісію, до складу якої, крім угорських і польських офіцерів, увійшли священик Д. Ревицький і старости сіл Верб’яж і Нова Ростока. Комісія вийшла на місце злочину. Тіла розстріляних січовиків поховали на Верецькому перевалі, за кілька метрів від лінії тодішнього кордону. На братській могилі поставили дерев’яний хрест.

Як свідчив очевидець Федір Голянич, інші групи січовиків за мовчазної згоди угорської влади розстріляли праворуч від перевалу з боку Глухівського верху та поблизу глибокої долини. Невдовзі староста села Нова Ростока Юрій Голянич організував людей для поховання стрільців. Окремі подробиці про розстріл над Новою Ростокою згодом розповів Іван Джуґля, який жив на околиці села. Він стверджував, що там убили 230 січовиків. Пізніше І. Джуґля з батьком знайшли ще два непоховані тіла січовиків біля прикордонного каменя, на півдорозі між Грибовою долиною й урочищем Підбуком, метрів на п’ятдесят нижче від прикордонної дороги, що пролягає Глухівським хребтом і веде на Верецький перевал. Могилу цих похованих січовиків довгі роки могла показати Ганна Кробинець, 1925 року народження. Свідками поховань був також Василь Галузинець, 1921 р. народження, уродженець с. Верб’яж, який після Другої світової війни проживав у смт Волівці, пенсіонер.

Отже, розстріляних було від 500 до 600 осіб. Нагадаємо також, що за шість років (1939-1944) угорської окупації кинули в тюрми та концтабори 184 тисячі закарпатських українців і представників інших національностей, із них 115 тисяч замучено або спалено.

Інформація про закарпатську трагедію вже з’явилась у газеті “За вільну Україну” 2 лютого 1991 року й у збірнику статей “Карпатська Січ” (Ужгород, 1997) зі спогадами січовиків, яким удалося врятуватися під час конвоювання. Про події весни 1939 року та її суспільний відголос писав також уже згаданий професор Василь Худанич у статті до “Календаря українців Угорщини на 2002 рік”.

Й останнє. Видається, що нинішній час не сприяє обговоренню проблеми україно-угорського протистояння 1939 року. Значно корисніше було б, якби угорські господарі навчали українців Закарпаття секретів овочівництва, будівництва термальних басейнів. Але чи вигідно це політикам?

Народи-сусіди повинні дружити. Нам разом за ними йти в європейський дім.

Микола Литвин, доктор історичних наук, керівник Центру дослідження українсько-польських відносин Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України

"Львівська газета"
14 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Karpatian 2008-03-20 / 15:52:00
а декому з Націоналістичних рухів треба вирости, чи перерости, це відношення до інших народів. Бо лише той наро гідний поваги, який поважає й інші!!!

Karpatian 2008-03-20 / 11:23:00
Мало ся называти русыном, треба би до того мало дорости... Русини жили ай будуть жити у Еуропі!!!

Тібор 2008-03-16 / 21:49:00
to tiboru




Ну якщо ти так мелеш ти ще до Європи не доріс.



"Интеллекты разные у нас, повышай свое обравзованье..."



Давай, вчись, а потім будемо з тобою сперечатися, а поки-що ти не готовий.

tiboru 2008-03-16 / 19:24:00
Ти там у києві сидиш 25 років і думаєш, що тебе кось буде звідати? У Європі дуже добре знають про мадярський шовінізм - як щодо, скажімо, словаків, так і щодо русинів. Таж за мадярів за руськоє слово можна було добряче дістати по мозгам! "Завдяки" тисячолітньому мадярському пануванню наш народ дотепер такий темний! Шо ти тут мелеш про "братство"?

Тібор 2008-03-16 / 15:46:00
Я дуже радий, що ьакі як Пудмачасрський більшість на Закарпатті. Честь і хвала таким русинам! Це ще раз свідчить, про те, що ми угорці, з русинами один раод. Вони завжди були з нами зпоконвіків. Таким і дорога в Європу. Я за те щоб, русини, як і угорці Закарпаття, мали безвізовий режим в Європу, а інші хай задумаються. Ми уберем той пам"ятник, але тоді забудьте, що ми Вас пустимо в Європу. А Угорщина може на все накласти вето проти Вас. І що тоді Вам краще з бендерівцями????

Пудмочарський 2008-03-15 / 17:26:00
Біда для Закарпаття що такі одморозки нич "справити"не можут.Бо щось вчинити треба рукы мати не слутаві.А такі як ты так акорат по форумах пиз...ком бити валовшні.Заспівав бы ты иншакої в Тячуському селі.Не біда - вы "свідомиты"добре робите.Вы проту себе і мадяру настроюєте.Іще задріт словаку з румынами.Тогды буде повный порядок.А к тому іде - у "свідомых"головах тягнибокы перемагают.

май русин 2008-03-15 / 16:55:00
100 тисячам украинцю Закарпаття, тяжко буде прожити за вти "доллары, євра та рублі", зароблені 10 тисячами русину "у Росії та Європі". Так што не фантазіруй, пудстилко московська. Пувіли вже ти раз: сидиш там, в закордонах, та й сиди. А ми ся якось і без тебе туй на Закарпаттю справиме

Пудмочарський 2008-03-15 / 16:36:00
Ясне діло що перебідуєте.Ще бы ні.Лем не на гривнях.Перебідуєте за доллары,євра та рублі зароблені русинами у Росії та Європі.А такі як ви паразиты з того урвут кусень на взятках та поплатках.Дораз Україна за усый час "незалежності" не вчинила нич.І на дорогы мусіла Європа подати.

май русин 2008-03-15 / 15:05:00
Се ти, Пудмочарський, бред. А Карпатську Україну приняли и признали вшиткі русини Подкарпатської Руси. Лем сякі, як ти, москвофіли ай мадярони, не приняли. Айбо нам, закарпатцям, вашого признания и не требало. Ви собі там жийте за московські рублі. а ми туй якось перебідуєме за наші гривні. Ходіт здорові...

Пудмочарський 2008-03-15 / 14:33:00
"на суверенну Карпатську Україну" - ко її признав?Що за бред пише доцент-професор?

Камуфляжник:) 2008-03-15 / 01:22:00
Да, жёсткая картинка...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини