У багатонаціональному Закарпатті кожна нація має право на свою історичну пам’ять

Минулої середи кілька десятків людей влаштували пікетування обласної влади, мовляв, протестуючи проти встановлення на Верецькому перевалі пам’ятного знаку на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину. Саме в цей час відбувалась сесія обласної ради. Відклавши розгляд питань порядку денного сесії, депутати насамперед розглянули ситуацію навколо Верецького перевалу. Голова облдержадміністрації Олег Гаваші запропонував зустрітися з представниками пікетувальників. Однак у планах організаторів пікету, очевидно, не значилося "зустрітися з керівництвом області", бо це означало отримати відповідь-спростування на кожне їхнє звинувачення. Помітингувавши, ще до перерви у пленарному засіданні сесії, пікетувальники тихенько зібрали "манатки" і роз’їхались по своїх областях. Однак ці події сколихнули громадськість Закарпаття, адже були зачеплені питання, які не можуть залишити байдужими жодного мешканця нашого багатонаціонального Закарпаття – міжнаціональні стосунки. З цього приводу свою думку висловили відомі в області люди – депутати обласної ради, науковці.

У багатонаціональному Закарпатті кожна нація має право на свою історичну пам’ять

Микола Вегеш, ректор Ужгородського національного університету, професор, депутат облради:
– Я найпершим почав досліджувати історію Карпатської України. І так сталося, що вважаю себе ледь не єдиним її дослідником. У 1939 році, коли Карпатська Україна зазнала поразки, були випадки, коли угорці передавали карпатських січовиків полякам, і на Верецькому перевалі були розстріли. Могло бути і так, що самі угорці розстрілювали січовиків на цьому перевалі. Як історик не можу сказати, на якому саме місці відбувалися розстріли. Аби це встановити, необхідно проводити розкопки, адже ми не маємо жодних архівних документів, є лише спогади людей. Причому йдеться про останки загиблих – на це треба кошти і час. Чітко відповісти, в якому місці були розстріли, наразі не можу. Те ж стосується і кількості розстріляних січовиків.
Отож дотримуюсь позиції, що пам’ять карпатських січовиків має бути увіковічнена саме на Верецькому перевалі. Тепер інше питання. Я депутат обласної ради, отже, певною мірою – політик.  Розумію, що повинні бути і пам’ятник січовим стрільцям, і пам’ятний знак на честь приходу угорських племен в Карпатську низовину. Але за єдиної умови: вони мають бути розташовані  на певній відстані один від одного. Повинна бути повага до домовленостей Президентів України і Угорщини, тим більше, що угорці планують встановити пам’ятник жертвам Голодомору і вже встановили пам’ятник Тарасові Шевченку.
Із 1990 року порушувалося питання про цей пам’ятник і його рішення постійно відкладали. По-перше, Україна – демократична держава, по-друге, дуже важко поєднати два радикальні крила. Одні – прихильники  Карпатської України, інші – які не визнають ці події. Років десять тому президент угорської академії наук офіційно вибачився за репресії проти карпатських січовиків. І нинішні угорці не винні у тих репресіях. Проте є деякі політичні сили, які з цього роблять політику.
Омелян Мателешка, депутат Закарпатської обласної ради:
– Мене з одного боку засмучує, а з іншого – дуже обурює ситуація, що склалася нині навколо питання спорудження на Верецькому перевалі пам’ятного знаку на честь переходу угорців через Карпати. Закарпатці завжди жили в мирі і злагоді з представниками усіх національностей, що проживають у нашому краї. Аж тут до нас приїжджають представники з інших областей і кажуть, що ми щось робимо не так, і починають вчити нас любові до України. Я переконаний, що жодної загрози територіальній цілісності держави та її суверенітету рішення про встановлення угорського пам’ятного знаку не несе, тим паче, що поруч буде встановлений і пам’ятник січовим стрільцям. А все, що відбувалося 13 березня біля будівлі ОДА, інакше як спланованою провокацією назвати не можу.
Мирослава Каламуняк, депутат обласної ради, т. в. о. голови Великоберезнянської райдержадміністрації:
– Напевно в області у деяких політичних сил вже давно не було інформаційного приводу щоб попіаритися, отож хтось і вирішив використати для цього питання пам’ятників. Усе це політика, через яку, на жаль, обласна  влада змушена відволікатися від проблем, які потребують нагального вирішення. Є історія, є знавці цієї справи, і вони повинні вирішувати доцільність встановлення тих чи інших знаків. Відповідне рішення було прийняте. І якщо встановлення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі поліпшить наші економічні та добросусідські відносини з Угорщиною, то я лише "за".
Маргарита Мощак, голова правління регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців:
– З приводу подій, що відбулися у середу під стінами обласної ради, регіональне відділення УСПП вже зробило офіційну заяву. Ми переконані, що такі дії призводять до штучного нагнітання протистояння між європейським вибором України та крайніми проявами націоналізму, завезеними із сусідніх областей.
Закарпатці завжди відзначалися виваженістю і толерантністю у ставленні одне до одного і не потребують "порад" мітингувальників з інших регіонів. Не можна використовувати політичне замовлення, граючи на тонких національних почуттях людей, адже кожна національність має право на свою історію та встановлення відповідних пам’ятників. Чим більше матимемо достойних пам’ятників, тим більше це збагатить нашу культуру, додасть привабливості – історичної, культурної, туристичної, інвестиційної – нашому краю. Більше того, незаперечним є факт, що культурний рівень кожного народу визначається його ставленням до пам’яток, історії краю.
В даному випадку політики у своїх іграх використали людей, які, по великому рахунку, до кінця і не зрозуміли, хто і що стоїть за цим питанням і якої делікатної сфери міжнаціональних і зрештою – міждержавних стосунків вони торкнулись.
Тому регіональне відділення УСПП категорично засуджує дії політичних провокаторів. Ми однозначно підтримуємо встановлення на Верецькому перевалі пам’ятника січовим стрільцям та пам’ятного знаку на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину.

14 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 8
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини