Закарпатська ДПА: 31 березня — останній день подання декларації про доходи, одержані у 2007 році

За два місяці деклараційної кампанії 836 закарпатців вже подали до податкових органів області декларацію про доходи, в т.ч. 128 декларацій із задекларованими доходами від здавання нерухомого майна в оренду, від отриманої спадщини, від продажу нерухомого та рухомого майна, іноземними доходами та 708 декларацій на отримання податкового кредиту. Пропонуємо відповіді на запитання платників податків, які найчастіше виникають при поданні декларацій про доходи.

Закарпатська ДПА: 31 березня — останній день подання декларації про доходи, одержані у 2007 році

- Які особливості оподаткування спадщини, одержаної у 2007 році у вигляді банківських вкладів, у тому числі, вкладів, розміщених в Ощадбанку до 1992 року, та чи необхідно подавати декларацію, внаслідок отримання такого об»єкта спадщини (доходу)?
- Згідно з Законом України “Про податок з доходів фізичних осіб” (далі – Закон) кошти, а саме готівкові кошти або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банках та небанківських фінансових установах, що успадковуються членом сім»ї фізичної особи першого ступеня споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою. При отриманні зазначеного об»єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім»ї спадкодавця першого ступеня споріднення, такий об»єкт підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 5 % (з 01.01.2007 р.).
- Чи повинні громадяни, які у 2007 році продавали власну нерухомість, декларувати доходи та сплачувати податок з таких доходів?
- Відповідно до положень зазначеного Закону дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового або садового будинку, квартири або їх частин, кімнати (далі - житловий об»єкт) не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового об»єкта не перевищує 100 кв. м. У разі, якщо площа саме такого житлового об»єкта (житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати) перевищує 100 кв. м, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1% від вартості такого об»єкта нерухомого майна.
Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного з таких об»єктів нерухомості або від продажу об»єкта нерухомості, іншого ніж вказаного (тобто, відмінного від житлового або садового будинку, квартири або їх частин, кімнати), а також від продажу об»єкта незавершеного будівництва підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %.
Що стосується подання річної податкової декларації, то відповідно до норм ст.18 Закону обов»язок платника податку щодо її подання вважається виконаним, якщо він протягом звітного року одержував доходи виключно від податкових агентів. Податковим агентом при здійсненні операцій з купівлі-продажу нерухомості цим Законом визначено нотаріуса, який посвідчує відповідний за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору. Отже, якщо у платника податку, крім продажу нерухомості, відсутні інші, визначені Законом, підстави для подання річної податкової декларації за звітний 2007 рік, він не повинен подавати таку декларацію. У разі, якщо такий платник має зобов»язання щодо подання річної декларації, то повинен заповнити таку декларацію і зазначити у ній всі одержані доходи, в тому числі від продажу нерухомого майна.
- Чи повинні декларувати свої доходи громадяни, які виїжджали на заробіток за кордон?
- Згідно з Законом про податок з доходів фізичних осіб дохід, відмінний від доходу з джерелом його походження з території України, є іноземні доходи є об»єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб. Тому у випадках, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку – їх отримувача, який зобов»язаний подати до 1 квітня річну податкову декларацію.
- Чи враховуються сплачені за кордоном податки при поданні річної декларації?
- Так, враховуються, якщо між Урядами України та країни отримання доходів укладно Угоду про уникнення подвійного оподаткування. Для підтвердження сплаченої суми податку необхідно подати довідку податкового органу країни отримання іноземних доходів про одержаний дохід та сплачену суму податку.
- Чи є особливості подання декларації громадянами, які виїздять за кордон на постійне місце проживання?
- Платники податку - резиденти, які виїздять за кордон на постійне місце проживання, зобов»язані подати до податкового органу декларацію не пізніше закінчення 60-го календарного дня, що передує такому виїзду. Податковий орган зобов»язаний протягом 30 календарних днів від дня отримання такої декларації визначити податкове зобов»язання та надіслати податкове повідомлення платнику податку, який зобов»язаний сплатити належну суму податку та отримати довідку про таку сплату або про відсутність податкових зобов»язань з цього податку, яка здається органам митного контролю під час перетину митного кордону та є підставою для проведення митних процедур.
- Чи має батько (мати) право на податковий кредит за навчання дитини, якщо їх дитина навчається у вузі та паралельно працює і одержує зарплату?
- Згідно із Законом про податок з доходів фізичних осіб податковий кредит - це сума (вартість) витрат, понесених платником податку. Оскільки студент працює і одержує зарплату, то він є платником податку з доходів фізичних осіб. Виходячи з норм Закону, такий працюючий студент має право сам подати декларацію з метою одержання податкового кредиту на навчання у межах одержаної ним протягом звітного податкового року зарплати. У такому випадку батьки студента, який працює і одержує зарплату, не мають права на нарахування податкового кредиту за навчання такої дитини-студента.
- Якщо оплата навчання студента-заочника, який працює, провадилась ним за рахунок кредиту, одержаного безпосередньо на такі цілі і розміщеного на депозитному рахунку у банку, чи має він право на податковий кредит?
- Згідно із Законом про про податок з доходів фізичних осіб платник податку за наслідками звітного податкового року має право включити до складу податкового кредиту витрати, фактично понесені ним, в т.ч. на навчання. При цьому Законом встановлено обмеження щодо неперевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом року як зарплата, але в Законі немає ніяких застережень щодо безпосередніх джерел виникнення коштів, сплачених за навчання. Відповідно до Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов»язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Таким чином, враховуючи те, що суму позики (кредиту) було спрямовано на оплату навчання, а також те, що сума позики є поворотною і платник податку несе фактичні витрати на повернення такої позики, суму, сплачену за навчання за рахунок позики (кредиту), слід приймати в розрахунок податкового кредиту.

ДПА в Закарпатській області
13 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини