Влада Закарпаття відреагувала на пікетування проти встановлення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі

На Закарпатті, на невеликому клаптику української землі, сьогодні мешкають представники понад ста націй і народностей, багатьох віросповідань. Живуть в мирі і злагоді як між собою, так і з закордонними сусідами, адже Закарпаття межує одразу з чотирма європейськими державами.

Влада Закарпаття відреагувала на пікетування проти встановлення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі

На жаль, цієї середи деякі радикально налаштовані політичні сили – представники ВО «Свобода», Конгресу українських націоналістів та «Батьківщини молодої», серед яких було немало зі Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини, під стінами облдержадміністрації влаштували пікет, протестуючи проти встановлення на Верецькому перевалі пам’ятного знаку на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину.. Що ж насправді стоїть за питанням, навколо якого сьогодні розгорілися пристрасті, обговорювали на сесії обласної ради, яка відбулася того ж дня.

Приводом до пікету, очевидно, послужила заява лідера «Свободи» Олега Тягнибока: мовляв, закарпатська влада займається блюзнірством, побудувавши на Верецькому перевалі пам’ятник на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину і запланувавши його відкриття на 15 березня – річницю Карпатської України.

Насправді все було, як-то кажуть, перевернуто із ніг на голову. Ще 11 січня цього року голова облдержадміністрації Олег Гаваші підписав розпорядження за номером 7 "Про погодження встановлення пам’ятного знаку та пам’ятника на Верецькому перевалі". Складається враження, що цей документ наші ура-патріоти, посилаючись на нього, або не читали, або ж просто не хотіли читати. Перший пункт цього розпорядження гласить: «Погодити управлінню культури облдержадміністрації встановлення на Верецькому перевалі пам’ятного знаку карпатським січовикам, розстріляним у 1939 році». Другим пунктом у розпорядженні йдеться про пам’ятний знак на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину. На останньому, до речі, не буде встановлено жодних символів австро-угорської імперії і не міститиметься ніяких написів, про що так активно говорили у середу мітингувальники в Ужгороді. Так само, брехливою є інформація, що нібито в рамках відзначення річниці Карпатської України відбудеться відкриття цього знаку. Насправді цієї суботи, 15 березня, на Верецькому перевалі урочисто закладуть перший камінь у майбутній пам’ятник січовим стрільцям. Проект пам’ятника вже є і, до речі, з обласного бюджету на його спорудження виділено 300 тисяч гривень. Виділятимуть кошти і надалі.

В області працювала комісія з питань розроблення концепції встановлення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі на честь переходу угорськими племенами Карпат, створена Міністерством культури і туризму України. Вони зробили офіційні висновки. Інститут історії України НАН України також підтримує встановлення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі на честь цієї історичної події. Олег Гаваші переконаний: „Зведення пам’ятного знаку може стати відправною точкою для зміцнення українсько-угорських зв’язків, але його побудову слід поставити на фахову основу і не політизувати – тоді він стане гідною пам’яткою справжніх історичних подій".

„Автор знаку запевнив, що на ньому не буде тексту. Те, що говорять, нібито на ньому буде карта Великої Угорщини – взагалі не відповідає дійсності, – відзначив Олег Гаваші. – Якщо говорити про сам символи, то цей пам’ятник, що складатиметься із семи глиб, у багатьох народів в першу чергу, символізує ворота із Сходу на Захід”.

Голова облдержадміністрації, виступаючи на сесії, висловив позицію обласної влади: "Ми за толерантне обговорення цього дискусійного питання і прийняття спільного рішення, яке б об’єднувало дружні народи і країни, а не роз’єднувало.

Маємо думати не проти кого боротися, а що зробити, аби піднести національну ідею українства, зокрема і реально підтримати наших земляків за кордоном. І в цьому плані обласною владою робиться дуже багато. Зрештою, тут, в області, треба все робити, аби ті ж угорці вчили українську мову. Маємо для цього готувати вчителів-фахівців, забезпечувати національні школи підручниками тощо”.

Одразу під час засідання сесії депутати обласної ради прийняли заяву, в якій йдеться "про безпідставні звинувачення на адресу органів місцевої влади Закарпатської області, яка нібито проводить на теренах краю "антиукраїнську, антинародну політику, підживлює сепаратизм". Ми, депутати обласної ради, представляючи найвпливовіші політичні сили краю, рішуче відкидаємо надумані і абсолютно безпідставні заяви так званих "націонал-демократів", які по суті мають відверто провокаційний і екстремістський характер". Депутати засудили будь-які спроби і прояви сепаратизму, українофобії, найменші намагання розпалювання міжнаціональної ворожнечі чи непорозуміння. „Обласна рада V скликання і надалі послідовно та наполегливо, злагоджено і результативно працюватиме в інтересах неподільної, соборної України, всебічного розвитку отчого краю, піднесення добробуту усіх мешканців багатонаціонального Закарпаття і докладатиме максимум зусиль задля збереження суспільно-політичної стабільності”, – йдеться у заяві депутатів обласної ради V скликання.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
13 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Погляд зі сторони 2008-03-16 / 20:02:00
"Щодо погляду зі сторони, хто ж керує сьогодні секретаріатом Президента, хто були міністранми МЧС? І т.д." Звичайно, можна керувати секретаріатом, маючи в команді галичанина Ігоря Кріля.

Тібор 2008-03-16 / 16:22:00
Незважаючи на всі негаразди важаю, що ми повинни на корню засуджувати такі погляди, що ми маємо зі сторони.

Я важаю навпаки, Закарпатці, незважаючи на національність, всюди в керівних позиціях як на Україні, так і за кордоном.



Щодо погляду зі сторони, хто ж керує сьогодні секретаріатом Президента, хто були міністранми МЧС? І т.д.




До речі, я вже 25 років живу в Киеєві, і часто зустрічаючись зі своїми Закарпатцями, завжди пишаюсь ними, незважаючи на те хто вни, угорці, русини чи українці. Вони всі на передових позиціях.



Тому Закарпатці the best!!!!

Іван 2008-03-16 / 13:22:00
Погляд зі сторони 15/03/2008 17:33

Кожне гівно вважає себе дуже розумним.

Погляд зі сторони 2008-03-15 / 21:44:00
Доповнюю, що Ігор Кріл родом із Львівщини.

Погляд зі сторони 2008-03-15 / 17:33:00
Проведені недавно корпоративні дослідження показують, що так звані корінні закарпаитці,не здатні до самоорганізації, як община, як автономний організм суспільного життя. Фактично, вони не схильні до високопрордуктивного інтелектуального та аналітичного мислення, та тому завжди на відповідальних посадах перебувають галичани та виходці з інших регіонів України. Наглядним прикладом може бути знаходження на відповідальний посаді в ТОВ Барва і партії НСНУ Ігоря Кріля. Ця людина фактично є мозговою частиною ТОВ Барва, а зараз займається будівництвом нової партії. Без Кріля, групі Балоги ні туди, ні сюди. Крім цього, саме Кріль єдиний хто може внятно висловити думку в ЗМІ, про інших "вождів" місцевого розливу говорити стидно. Отож можна зробити висновок, що мало бути людиною, як фізично-біологічним субєктом , треба бути людиною розумною. Це той випадок, коли кількість ніколи не переросте в якість !З огляду на це, порадив би неучам місцевого розливу успокоїтись і змиритись з домінуванням на території Закарпаття спеціалістів з інших регіонів України. Так буде завжди ! Русин, як національність, в найближчі 10-15 років при будь -яких обставинах не буде визнаною. Порада : менше ляпайте в інеті про себе, свої болі та обіди і крашщої думки будуть про вас інші. НЕ забувайте, що на закарпатські сайти заходять також жителі інших регіонів України.

Istvan 2008-03-14 / 16:30:00
Территория памятника куплена Обществом Закарпатских Венгров от местного рай- или сельсовета. Таким образом территория памятника является частной собственностью.

Вуйко 2008-03-14 / 00:05:00
Пудмочарський - звичайний ерзац-русин.

За душою нічого русинського і годен ту Русь продати всім, хто більше заплатить.

orange 2008-03-13 / 23:55:00
Пудмочарський - відморозок!

Олександр 2008-03-13 / 23:54:00
Пудмочарський. Прекрасно якщо договоряться,лиш би часом боком це комусь не вилізло. У кожного своя правда, ти рахуєш що (ерзац-патріоти) неадекватно реагують?

Пудмочарський 2008-03-13 / 22:55:00
Русини з угорцями договоряться - біду несуть ерзац-патріоти з-за перевала.Вилізли нацики із схрона.Пора їх накопати назад у схрон,там пар метру пуд земльов їм місто

Voluvchanyn 2008-03-13 / 20:43:00
Ajno, nazhal teperky treba bojatysja protypostojannja uhorciv, rusyniv ta inshych menshyn z ukrajincamy... A nehotilos by...

Олександр 2008-03-13 / 20:09:00
Гарні слова ,а неприємний осадок остався,чи не буде цей знак місцем розколу в дружбі між різними національностями Закарпаття?(Українці-русини та угорці ЗАВЖДИ жили дружно ,але ця ситуація вносить ненужну напругу у відносинах).

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини