Олег Гаваші: „Майбутнє Закарпаття – туризм”

Як відомо, 2008 рік в Україні оголошено Роком туризму. До того ж, вже сьогодні в області почали підготовку до проведення чемпіонату з футболу "Євро-2012", адже Закарпаття стане своєрідними воротами на шляху західних вболівальників на футбольні матчі. Чи готові наші туристично-рекреаційні об’єкти достойно прийняти гостей, з’ясовували журналісти на прикладі деяких готельних і санаторних комплексів – напередодні 8 Березня голова облдержадміністрації Олег Гаваші провів виїзну прес-конференцію й привітав журналісток зі святом Весни.

Олег Гаваші: „Майбутнє Закарпаття – туризм”

Ще три роки тому по вулиці Кошицькій, що в Ужгороді, на місці напівзруйнованої будівлі, почали зводити готель  – „Дует Плюс”. Наразі у закладі є одномісні, двомісні номери – напівлюкс, люкс, преміум-люкс, в яких може зупинитися до ста заїжджих. За словами директора Степана Талапи, у кожному номері є міні-бар, телефон із прямим міжнародним зв’язком, доступ до Інтернету, кондиціонер, супутникове телебачення. Для ділових зустрічей, переговорів у готелі передбачено оснащені сучасними технологіями VIP-зал і конференц-зал.
Жива музика, концертна програма вар’єте під час вечері смакуватиме найвибагливішим відвідувачам. Тут кажуть: клієнтові – найякісніше обслуговування. Відтак, у кухарі та офіціанти беруть не всякого. До речі, найчастіше офіціантів та сомельє готують на власній базі. Тобто „Дует Плюс” ще й своєрідна кузня кадрів.
Найбільше заклад пишається альпійською терасою. За словами пана Талапи, її оформляли місцеві дизайнери. Ще одна родзинка готелю – винні погреби, дегустаційні зали, які, кажуть, були відомими ще за часів Австро-Угорщини.  Їх зараз відновлюють.
Продегустувати найкращі закарпатські вина, скуштувати національні страви в ресторані та на ватра-терасі можна і в готель „УнгварЪскій”, що по вулиці Електрозаводська в Ужгороді. До слова, заклад побудували ще у 1876 році –  на місці, де австрійські інженери знайшли джерело лікувальної мінеральної води.  Після повної реконструкції готель радий вітати гостей. Затишні номери, чудовий сервіс – це не все, чим приємно здивує „УнгварЪскій”. Тут гості та місцеві жителі можуть також скористатися послугами спортклубу, етно-банного комплексу та бальнеологічного центру. На особливу увагу заслуговує й Унгваръська купіль  – купання у старовинному чані з мінеральною водою.
 Заклад тішиться й оздоровчо-реабілітаційним центром курортного комплексу “УнгварЪскій”. Тут  першими в Україні задіяли систему „етно-велнес”. Тобто  традиційну народну систему оздоровлення. Проте господар закладу Іван Волошин одразу застерігає: це не санаторій або профілакторій, радше, своєрідна школа здоров’я.
Під час прес-конференції голова облдержадміністрації Олег Гаваші наголосив, що передусім Закарпаття має долучитися до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу тим, щоб розбудовувати пункти переходу, прикордонну інфраструктуру. "Підбиваючи підсумки минулого року з розвитку малого і середнього бізнесу, ми відзначили, що готельно-ресторанні комплекси у нас розвиваються високими темпами, причому це високоякісні сучасні комплекси. Особливо приємно, коли зберігають історичні традиції, архітектуру, де є можливість", – зазначив Олег Гаваші.
Голова облдержадміністрації упевнений, що Закарпаття має серйозні можливості підйому та розвитку туристичної галузі.  "У нас природа прекрасна у всі пори року, тому туристів можемо приймати цілорічно. Туризм – це все-таки майбутнє Закарпаття і треба розвивати всі види – від будівництва великомасштабних курортів до невеликих садиб в рамках так званого "зеленого туризму”, – наголосив голова облдержадміністрації.  
Про таке майбутнє дбають, зокрема і на Ужгородщині. Так, у селі Нижнє Солотвино керівник проекту санаторно-оздоровчого комплексу „Деренівська купіль”, киянин Андрій Погребняк ламає стереотипи, що Закарпаття – це лише сніг і лижі. Хоча основну увагу тут знову ж таки приділяють термальним джерелам, а відтак лікувальному спрямуванню майбутнього комплексу, керівник проекту робить ставку, власне, на багатофункціональність цього інвестиційного проекту. Тобто  будь-які варіанти літнього та зимового відпочинку. Адже згідно з генеральним планом розвитку зведуть лікувально-оздоровчу (критий басейн із сауною, банями, солярієм, спортзалом, відкритий басейн, тенісні корти, ресторан із зимовим садом, літньою терасою, дегустаційний зал із винним підвалом і таке інше) та оздоровчо-розважальну (картинна галерея, зал для боулінга, каскад літніх басейнів, пляж, майданчик для міні-гольфа, дитячий спортивно-розважальний майданчик, гірськолижна траса тощо) функціональні частини. „Запроектовано і створення ботанічного саду, закритої оранжереї. Наразі у нас, певно, найкраща в області колекція ірисів, що чекає свого часу. Над цим працюють спеціалісти. Ми підходимо до цього не як садівники, а науковці”, – каже Андрій Погребняк. За його словами, реалізація інвестиційного проекту розпочалася у 2003 році, залучено понад 10,1 млн.  дол. США інвестицій. Запрацювати комплекс має уже за два роки.
А ось в готельно-санаторному комплексі „Термал Стар”, що також у селі Нижнє Солотвино, завершено будівництво другої черги. Комплекс розрахований на 545 відпочиваючих. На території „Термал Стар” – два озера. За словами директора ТзОВ „Термал Стар” Володимира Петрова, планується побудувати критий басейн, ресторан, створити вольєри.
Наразі тут діють два басейни з висококремнієвою термальною водою, масажними форсунками та установками підводної вертикальної витяжки; сауна і басейн, кабінет озокеритотерапії та фізіотерапії. Також бар, їдальня, конференц-зал, спортмайданчик.  Зазвичай сюди приїздять відпочивати донеччани, горлівчани, сєвєродонеччани. Проте вистачає і гостей-росіян. За словами Володимира Петрова, на травень забронювали номери у „Термал  Стар” і німці...
У 20 км від Ужгорода, неподалік Андріївського озера, розташувалося фермерське господарство „Золота підкова”. Гостей тут поселяють  у двомісних та чотиримісних будиночках. До їхніх послуг – ресторан, колиба під дерев’яною стріхою, школа верхової їзди, російська лазня. На базі „Золотої підкови” створено літній табір „Школа у природі”, в якому навчають теорії та практиці екології, туризму.
До речі, мережа туристично-рекреаційних, санаторно-курортних та готельних закладів Ужгородського району нараховує 18 об’єктів, з яких функціонує 11, з них: 8 готельних комплексів – „Янтар”, „Круїз”, „Това”, „Анна”, „Під замком”, „Камелот”, „Бахус”, „Короп”, 3 санаторних комплекси – „Деренівська купіль”, „Термал Стар”, „Богольвар”, ранчо „Золота гора”, рекреаційна зона „Ведмідь”, фермерське господарство „Золота підкова”, туристичний центр „Верховина”, база відпочинку “Літ Карпати” та 2 туристичних об’єкти носять сезонний характер роботи – табори відпочинку “Вогник” та “Трембіта”.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
11 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини