Закарпаття: Тут був Медведчук

Закарпатський інтернаціоналізм завжди буде виштовхувати на загальноукраїнський рівень політиків, здатних інтегрувати Схід та Захід.

Закарпаття: Тут був Медведчук

Саме з Закарпаття почали свою ходу до влади Віктор Медведчук та адміністративно-олігархічна модель керівництва державою уособлена СДПУ(о). І саме тут вони знайшли свій кінець. Звідси починався Віктор Балога – теперішній фаворит Віктора Ющенка стартував як партнер Медведчука, проте швидко зрозумів, що йому по дорозі з іншою компанією. Тут корені екс-міністра МНС Нестора Шуфрича, голови Конституційного суду Андрія Стрижака.
Політичні події в Закарпатті все частіше резонують в масштабах всієї країни (вибори у Мукачеві, суд над екс-губернатором Іваном Різаком), вони екстраполюються на всю державу, що робить Закарпаття своєрідною лабораторією моделювання політичних процесів.
Тому інтерес до Закарпаття значною мірою вимірюється не лише інтересом до конкретного регіону, а й можливістю зрозуміти певні загальнополітичні тенденції.

З чого усе починалося

У 1997 році Віктор Медведчук здобув свій перший депутатський мандат у Іршавському виборчому окрузі, а через рік на перших пропорційних виборах СДПУ(о) в краї отримала приголомшливу перемогу, здобувши 31,2% голосів виборців і одночасно виборола 3 з 5 мажоритарних мандата. Для порівняння: Рух, який був другий, здобув 7,2% голосів, а треті, комуністи – 6,7%.
Тоді ж Іван Різак, що став першим заступником губернатора та очолив місцевий осередок СДПУ(о) заявив про повну відповідальність партії за соціально економічний стан області. Але в той самий час при сприянні Віктора Медведчука до влади в краї прийшов також і Віктор Балога, який вперше у 1998 році виграв вибори мера Мукачева, а вже в травні 1999 року став головою Закарпатської ОДА. Однак, його співпраця з СДПУ(о) протрималася не довго, лише до весни 2000. Бо виходець з бізнесових кіл Віктор Іванович значно комфортніше почував себе в стосунках з економічно мислячим прем’єром Ющенком, в той час, як колишньому комсомольському функціонеру Різаку зрозумілішою була адміністративна модель, що вибудовувалася Медведчуком.
Так в Закарпатті після відставки Ющенка і відповідно Балоги оформилися дві політичні команди, одна з яких представляла владу і згодом отримала ярлик «кучмістів», а інша знайшла політичний дах в лавах «Нашої України» і до 2005 року перебувала в опозиції.
Після Помаранчевої революції їхні ролі змінилися, але говорити про те, що колишня команда СДПУ(о) перейшла в опозицію, не доводиться, бо вона практично зникла з політичної арени як Закарпаття, так і України.

Дрейф до Європи

Які ж зміни сталися в Закарпатті після приходу нової влади? Насамперед про політичні:
Результати виборів за пропорційною системою в області, %
Партії та блоки           1998  2002  2006  2007
СДПУ(о)                        31,2  14,2    1,3      - 
Рух                                  7,2     -           -          -
КПУ                                6,7    5,9       1,3     1,7
НДП                               6,3     -           0,6     0,1
Реформи і порядок  4,9      -           2,7     -
Наша Україна             -        36,6      25,9  31,1
За ЄДУ                          -        9,8        -         -
БЮТ                               -        4,6        20,4  28,6
Партія регіонів            -        -            18,7  19,8
Блок Литвина              -         -           3,5     5,8
Для повноцінної картини ще наведемо результати президентських виборів в області 26 грудня 2004 року: Віктор Ющенко – 67,0%, Віктор Янукович – 27,5%.
Якщо підсумувати результати всіх голосувань за останні 10 років, то можна зробити висновок, що серед активних закарпатців, які беруть участь у виборах на проєвропейські цінності орієнтуються близько 60-70% виборців, а на проросійські з наголосом на радянську ностальгію близько 20-30%. Відповідно СДПУ(о) втратила в очах закарпатців не лише європейських імідж, а й авторитет сили, яка здатна здійснювати владу.
Якщо говорити про головні соціально-економічні показники, то тут разючих змін між періодом, коли областю керували есдеки Медведчука і «помаранчевими» Балоги помітити важче, хоча певні цікаві тенденції теж можна побачити. Починаючи з 2000 року область займала передові позиції в Україні за ростом промислового виробництва. Винятком тут є 2005 рік, коли відбулося певне уповільнення, найімовірніше за рахунок ліквідації вільних економічних зон. З іншого боку, якраз цей період характеризується відходом від влади клану Медведчука і відсутністю там клану Балоги.
Скорочується в області й безробіття, яке було буквально соціальним лихом наприкінці 90-х років. Випереджаючими темпами йде й ріст заробітної плати. Але ці показники не значною мірою залежать від влади:
Місце області серед регіонів України
                                                                 2001 2002  2003  2004  2005  2006*  Темп промислового виробництва 
до попереднього року,
(місце області по Україні)                1         5        1          3        16       2 
Місце Закарпаття
за рівнем безробіття по Україні    5          5        9         11      11      12
Середньомісячна
заробітна плата, грн                        172                 379    479     665   868
Місце Закарпаття за рівнем 
середньомісячної плати
по Україні                                           17         17      17      16       16     15
Індекс людського розвитку**         11         11      3        4          6       7
* Даних за 2007 рік ще немає
**Індекс людського розвитку, який використовується ООН, складається з чотирьох компонентів: тривалості подальшого життя при народженні, показника грамотності дорослого населення, валового охоплення всіма видами навчання та величини ВВП на одного мешканця області за паритетами купівельної спроможності (ПКС). (ПКС включає в себе рівень доходів, освіти, медичного, соціального та іншого забезпечення).

Отримані дотації з державного бюджету, тис. грн
                                     2002           2003         2004          2005          2006 
Всього                        242413,1  329667,3  398824,4  568536,3  785371,2
% зростання до 
попереднього року                    35,9%        21,0%       42,5%        38,1%

Мода на Закарпаття

Причина модності Закарпаття – своєрідний місцевий інтернаціоналізм. Це одна з тих небагатьох областей, де приблизно рівномірно представлені різні політичні сили. Загальна карта Закарпаття свідчить, що якраз результати всіх виборів в області найбільш наближені до середньоукраїнських. Саме тому можна говорити, що Закарпаття є певною моделлю України. Ті процеси, які потім у державі розвиваються, спочатку проявляються на Закарпатті.
Ментальність закарпатців менш заангажована. Закарпатцю легше зрозуміти і львів’янина і донецького. Треба враховувати ще і той факт, що у закарпатців ринкове мислення, не настільки забите радянською владою у порівняні з іншими областями (Закарпатська область увійшла до СРСР у 1945 році), немає абсолютно знищеного сталінськими репресіями покоління.
У тому, що Закарпаття нині «на слуху» безперечно зіграв роль чисто суб’єктивний фактор, каже політичний оглядач, професор Сергій Федака – закарпатець Віктор Балога очолив Секретаріат Президента. Відповідно за ним підбирається і більш широка закарпатська команда в Києві. Так сталося, що саме між Ющенком та Балогою склалися тісні та довірчі стосунки. Тому зараз все закарпатське у фаворі.У політологів поки що немає відповіді, хто саме представлятиме область у Києві, коли закінчиться «епоха Балоги». Проте вони єдині у тому, що закарпатський інтернаціоналізм завжди буде виштовхувати на загальноукраїнський рівень політиків, здатних інтегрувати Схід та Захід.
Чи вповні область користає з присутності у Києві своїх представників. І так, і ні. З одного боку, зважаючи на те, що Закарпаття одна з найменших областей, промислово не розвинута, аграрна, з невеликим економічним потенціалом, її вплив та увага до області за останні роки, набагато перевищує її такий статус.
З іншого, як каже політичний оглядач, професор Сергій Федака, не повною мірою. За його словами, наразі брендом Закарпаття є тільки Мукачево. Можна було розкрутити значну більшу кількість об’єктів в районах, які би суттєво підняли імідж Закарпаття на всеукраїнському рівні. «Зокрема, Рахівщину з її гуцульською екзотикою, Іршавський, Виноградівський райони», – каже він.

Віктор Пащенко, Ужгород, ЗІК
11 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

уважний читач 2008-03-11 / 16:44:00
Зауваження:

Якщо підсумувати результати всіх голосувань за останні 10 років, то можна зробити висновок, що серед активних закарпатців, які беруть участь у виборах на проєвропейські цінності орієнтуються близько 60-70% виборців ......Балога такий європеєць, як медвідь - балерина.



...Бо виходець з бізнесових кіл Віктор Іванович значно комфортніше почував себе в стосунках з економічно мислячим прем’єром Ющенком - тепер всі бачать який Ющенко "економіст" з разом з Балогою!!! Сміх скрізь сльози!



Ментальність закарпатців менш заангажована. Закарпатцю легше зрозуміти і львів’янина і донецького. Треба враховувати ще і той факт, що у закарпатців ринкове мислення, не настільки забите радянською владою у порівняні з іншими областями

....повністю згоден, особливо після того як син голови обл.ради попався на контрабанді.



P.S. Пащенко - перстань писати заказуху для "помаранчевих". Твої потуги "згадати про Медведчука" слабкі в порівнянні з бажанням "забути Балогу".


НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини