Куди подіти знецінені долари?

Уже наступного місяця відбудеться чергове зниження курсу американської валюти. Тому, хто тільки збирається придбати сертифікати й акції пайових фондів, варто почекати, щоб не ризикувати своїми заощадженнями.

Куди подіти знецінені долари?

Днями курс загальноєвропейської валюти перевищив півтора долара за один євро. Як до цього факту ставитися пересічним українцям, які шукають шляхів збереження власних заощаджень?
Відповідь на це питання проста. Але спочатку необхідно з'ясувати передумови і зрозуміти перспективи розвитку ситуації, що склалася на фінансових ринках світу та українському зокрема.
Як відомо, найпотужнішою економікою світу є американська. Її розвиток, безумовно, впливає на тенденції у світовій економічній системі та на фінансові ринки інших країн. На ситуацію в Україні американська економіка впливає також, хоч і непрямим чином.
Що ж відбувається наразі в економіці США, зумовлюючи посилення курсу європейської валюти та зниження американської? Саме так - зниження американської. В Україні курс долара США залишається незмінним протягом тривалого часу, завдяки позиції НБУ та Кабінету Міністрів. Реальна ж його вартість становить близько 4,8 грн за 1 долар.
На світових фінансових ринках спостерігається зниження курсу американської валюти, пов'язане з побоюваннями рецесії в американській економіці. Тим паче, що в кінці лютого стало відомо про зростання цін у США: ціни виробників за рік (із лютого 2007 року до січня 2008-го) збільшилися на 7,4%, а за останній місяць - ще на 1%. Це найбільший стрибок цін у США із жовтня 1981 року.
Таке зростання цін відбувається на тлі зусиль Федеральної резервної системи (ФРС) США щодо стабілізації ситуації в американській економіці. З вересня 2007 року ФРС знизила ставку по федеральних фондах на 225 базисних пунктів (тепер вона дорівнює 3%). Подальше пом'якшення грошово-кредитної політики очікується найближчим часом. Це означає, що вже наступного місяця відбудеться чергове зниження курсу американської валюти.
Не останню роль в підриванні довіри до економіки США та американського долара відіграв президент Федерального резервного банку Далласа Річард Фішер, котрий 26 лютого в телеінтерв'ю заявив: "У нас починається період уповільненого росту, який буде продовжуватись кілька кварталів, якщо не довше". Він назвав американську економіку "анемічною". Ці заяви, звичайно, не могли не вплинути на інвесторів американської економіки, які й до того з тривогою спостерігали за розвитком подій.
Нагадаємо також, що основним негативним фактором, який значно погіршив прогнози, стала криза на ринку нерухомості США. Загальні збитки від неї оцінюються приблизно в 300 млрд доларів по всьому світу. Звісно, найбільшої шкоди зазнав американський фінансовий сектор.
Що це означає для українців?
Минулого року в Україні почався активний розвиток фондового ринку. Основна кількість торгів відбувалася в Першій фондовій торговельній системі (ПФТС). За результатами минулого року, індекс ПФТС зріс на 135,41%, що є другим показником у світі після Китаю (179,75%). Такий розвиток фондового ринку був зумовлений активністю іноземних інвесторів та недооціненістю цінних паперів українських підприємств.
Проте вже у січні 2008 року - через кризу в економіці США - український індекс знизився на 6,83%. А в лютому відбувалися коливання без значного зростання чи падіння індексу. Така ситуація, вірогідно, збережеться і надалі - аж до початку поступового розвитку економіки США та стабілізації ситуації на міжнародних фінансових ринках.
Чи варто перейматися тим українцям, які довірили свої заощадження компаніям із управління активами? Поки що причин для тривоги немає. Провідні фонди збережуть позитивну дохідність та зуміють принести в першому півріччі прибуток своїм інвесторам, хоча і незначний у порівнянні з минулим роком. Із початку діяльності пайових фондів не зафіксовано жодного випадку махінацій із грошима інвесторів.
З іншого боку, тому, хто тільки збирається придбати сертифікати й акції пайових фондів, варто почекати, щоб не ризикувати своїми заощадженнями.
На жаль, ситуація в світі складається так, що фонди покажуть значний приріст тільки в другому півріччі цього року, а до того часу необхідно подумати про захист своїх коштів від інфляції, яка в останні місяці прискорюється.
Інструментами такого захисту можуть стати депозити банків, банківські вклади у золото, придбання євро, накопичувальне страхування життя, придбання нерухомості (зокрема комерційної).

Економічна правда
07 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

кому верить теперь 2008-05-02 / 19:50:00
Год Бандеры грядет Депутаты Львовского областного совета приняли решение объявить 2008 год годом Степана Бандеры и организовать в грядущем году масштабное чествование лидера ОУН.




Соответствующее постановление депутаты приняли вчера, 18 декабря, во время пленарного заседания. Это решение приурочено к 100-летию со дня рождения Бандеры.



Кроме того, Львовский облсовет поручил управлениям Львовской областной государственной администрации разработать и подать на утверждение план мероприятий по случаю года Бандеры.



Напомним, что 13 октября во Львове в канун 65-летия создания Украинской повстанческой армии был открыт памятник Степану Бандере.



Бандера возглавлял Революционный Провид ОУН. Позднее Бандера стал лидером (Головой провода всей ОУН), был убит агентом МГБ СССР Сташинским в 1959 в Мюнхене.

ОУН и ее армия УПА боролась за независимую Украину, называя противниками как немецкую, так и Красную армию. Подполье ОУН-УПА действовало в Украине до середины 1950-х годов.

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини