Закарпаття-Чехія: Михайло Кічковський та Мілош Вистрчіл підписали угоду про співпрацю (ДОПОВНЕНО)

Як уже повідомляло "Закарпаття online", днями Закарпатська область України та чеський край Височина підписали угоду про співпрацю. Закарпатську область представляв голова облради Михайло Кічковський, Височин – гетьман краю Мілош Вистрчіл.

Закарпаття-Чехія: Михайло Кічковський та Мілош Вистрчіл підписали угоду про співпрацю (ДОПОВНЕНО)

Нагадаємо: восени минулого року угоді схвалили депутати обох регіонів, яка передбачає співпрацю в економічній, освітянській сферах, екології та охорони довкілля, туризму тощо.

У своїй промові Михайло Кічковський зазначив, що ця зустріч – одна з найприємніших подій цього року. Адже, як і личить людям споріднених регіонів двох країн, ми ділимося думками про найдорожче, найважливіше: як нам працюється, живеться і що ми могли б зробити разом, аби закарпатці і височинці поглиблювали свої дружні відносини, аби зароджувалися нові традиції, розвивалися і примножувалися наявні напрацювання.

Так, за роки незалежності України і Чеської Республіки змінився статус Закарпатської області і краю Височина. Появились нові, реальні шляхи виходу на внутрішні і зовнішні ринки, залучення капіталу в розвиток бізнесу і якнайповнішої реалізації можливостей двох регіонів. Активізувалась діяльність органів виконавчої влади, місцевого самоврядування в питаннях розвитку регіональних інтеграційних процесів , виробленні програм, документів, які регламентують ці процеси, підтримують ініціативи і, водночас, чітко й послідовно спрямовують їх у русло законодавства України і Чеської Республіки.

У цій справі активну участь беруть депутати Закарпатської обласної ради. За їх сприяння прийнято ряд важливих рішень з даного питання.

Питання, які були винесені в порядок денний цієї зустрічі, в значній мірі, обумовлені й відображені в «Регіональній стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року».

У жовтні минулого року сесія обласної ради прийняла рішення «Про встановлення партнерства між Закарпатською областю і краєм Височина Чеської Республіки». У нас - чимало спільних інтересів, які охоплюють економічний розвиток, шкільництво та професійну освіту, захист навколишнього середовища, культурної та природної спадщини розвиток туризму і рекреації.

„Ми, – далі вів Михайло Михайлович, – маємо досвід тісної співпраці із прикордонними регіонами сусідніх країн: Пряшівським і Кошицьким краями Словацької Республіки, а також областю Саболч-Сатмар-Берег Угорщини. Напрацьовані цікаві, результативні форми взаємодії із Сатумарським повітом Румунії та Жешовським і Підкарпатським воєводствами Польщі. Протягом останніх років зусилля Закарпатської обласної влади спрямовані на інтенсивний розвиток міжнародного економічного співробітництва. Область задіяна до реалізації таких міжнародних програм, як Україна-Польща-Білорусь, Україна –Угорщина-Словаччина, Україна-Румунія.

Державний курс України на поглиблення євроінтеграційних процесів зобов’язує напрацьовувати системний, плановий підхід щодо співробітництва із зарубіжними партнерами, забезпечувати регіональне і транскордонне планування, як важливих передумов сталого розвитку регіону“.

Підписання Договору про співробітництво в контексті сьогодення мають особливе значення. Чеська Республіка уже є членом Євросоюзу, а Україна впевнено і послідовно реалізовує євроінтеграційний курс політики нашого Президента Віктора Андрійовича Ющенка. Основна мета цього курсу - прийняття України в співдружність країн Європейського Союзу. Отже, нам є чому повчитися від вас, а ви, у свою чергу, можете багато цікавого почерпнути із досвіду нашої роботи, підкреслив голова облради. Тим більше, що Закарпатській області і краю Височина випало стати своєрідним полігоном, на якому відпрацьовуються нові форми економічного співробітництва.

За попередніми намірами край Височина вже цьогоріч виділить на співпрацю із Закарпаттям 4 млн.чеських крон. Ця сума піде на розвиток шкіл Рахівщини, що у с. Лазещина та Верхньому Водяному. „Оскільки у нас добротна гірськолижна школа, то найперше хотіли б допомогти закарпатським школярам спортінвентарем“, – повідомив, не без гордості, гетьман Височина. Обговорив гетьман із головою облради також і можливість співпраці височинських і закарпатських вузів політехнічного спрямування та безкоштовного стажування кількох студентів із Закарпаття у літній журналістській школі К.Боровського, що у м.Гавлічкув Брод. А представники міста Пацов зацікавлені у створенні спільного документального фільму про Закарпаття для міжнародного фестивалю у Їглаві.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
07 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини