Перші наукові дослідження по галотерапії в Україні розпочалися ще в 1968 році на Солотвинському солеруднику на Закарпатті

Сучасна медицина не стоїть на місці. Кожного дня наукові працівники у цій галузі віднаходять щось нове, намагаються удосконалювати медичне обладнання, препарати, засоби лікуванняю. Із усіх новинок приживаються не всі. Але деякі винаходи стають досить популярними і затребуваними.

Перші наукові дослідження по галотерапії в Україні розпочалися ще в 1968 році на Солотвинському солеруднику на Закарпатті

Одним із нових напрямків сучасної медицини є галотерапія (спелеотерапія). Це один із методів немедикаментозної реабілітації та лікування органів дихання з використанням мікроклімату підземних соляних шахт і карстових печер. Словосполученням „соляна камера" сьогодні уже нікого не здивуєш. Багато хворих спробували цілющі властивості печер на собі та на своїх дітях. За результатами багаточисельних тестів учені з Австрії, Болгарії, Німеччини, Польщі та країн СНГ виявили, що лікування парами солі дуже активно допомагає у боротьбі з такими захворюваннями, як бронхіальна астма, пневмонія, хронічний бронхіт, респіраторні алергози, хронічні неспецифічні захворювання легень та багато інших.
Історична довідка
Ще з давніх-давен монахи намагалися поміщати хворих з дихальними проблемами у соляні печери. Там же вони подрібнювали ударами сталактити, результатом чого був соляний пил, яким хворі дихали і відчували при цьому значне полегшення. У Європі „соляне" лікування почали вперше застосовувати в Польщі, де в середині 19 століття промисловий терапевт Фелікс Бочковський помітив, що шахтарі соляної шахти „Величко" біля Кракова зовсім не хворіють на астму. Пізніше у цій шахті було відкрито першу „легеневу соляну лікарню". В Україні розвиток спелеології почався в 1968 році відкриттям обласної алергологічної лікарні в селищі Солотвино Тячівського району на Закарпатті на базі місцевого солерудника. Там же і почалися перші наукові дослідження по галотерапії.
Механізм дії галокамери
Механізм ґрунтується на лікувальних властивостях негативно заряджених аероіонів NaCl . Негативні іони, потрапивши у дихальні органи людини, подразнюють нервові рецептори у легенях, частково проникають через стінки легеневих альвеол у кров і таким чином впливають на весь організм. У повітрі соляної камери утримується 5мг/м часток солей, розміри яких на 80-90% складають 0,5 мкм, тобто є оптимальними для проникнення в усі відділи дихальних шляхів.
„Мікроклімат соляної камери дуже схожий з кліматом справжньої соляної печери. Дихати соленим повітрям дуже корисно не тільки з лікувальною метою, але й у профілактичних цілях, - сказав заступник головного лікаря міської поліклініки № 4 Володимир Іванов. -Ми призначаємо курс галотерапії навіть тим, хто кидає курити. У цих людей наявний синдром відміни тютюнопаління. Ми полегшуємо їм процес очищення органів дихання." Пари солі дуже позитивно впливають на загальний стан організму, підвищують опірність людини багатьом хворобам, зміцнюють імунітет. Крім того, що сіль корисна для легень, вона ще й благотворно впливає на шкіру. Саме тому лікарі рекомендують пацієнтам не просто дихати парами солі, але й бути при цьому оголеними, щоб випаровування впливали також на організм і через пори у шкірі.
Області застосування
Курс галотерапії призначається, згідно показників, лікарем-терапевтом, пульмонологом, алергологом, ЛОРом, фізіотерапевтом. "Цей метод застосовується для профілактики і лікування гострих і хронічних захворювань органів дихання: бронхіальної астми, патології верхніх дихальних шляхів, респіраторних алергій у дітей і дорослих, а також з метою попередження  розвитку захворювань органів дихання тих, хто працює в умовах сильної загазованості, " - додав Володимир Олександрович. Також обґрунтована можливість застосування галотерапії з високим лікувальним ефектом в області отоларингології: лікування алергійного риніту, хронічного фарингіту, тонзиліту, гаймориту, а також реабілітації хворих у післяопераційному періоді.
"Для того, щоб сіль дійсно допомогла, потрібно пройти повний курс лікування. Це означає, що протягом одного тижня, а краще - двох, пацієнт кожного дня по 40-60 хвилин повинен дихати сіллю. В умовах нашої поліклініки це можливо абсолютно безкоштовно. Одночасно у кімнаті спелеотерапії можуть перебувати десять пацієнтів," - продовжив Володимир Іванов. Спочатку, правда, лікування може супроводжуватися виділенням великої кількості слизу, і деякі хворі думають, що почалося загострення. Але це не так. Просто пари солі активно діють на слизові оболонки і очищують організм. Погіршення самопочуття ( посилення нападів кашлю, поява утрудненого дихання, напади задухи) є природнім для пацієнтів з хронічною патологією, це цілком очікуване явище, яке грає позитивну роль в процесі руйнування сталого патологічного стану. Ці реакції свідчать про зміни загальної реактивності організму  у відповідь на дію даного лікувального фактора. Клінічні загострення захворювання зберігаються протягом 5-7 днів, після чого поступово починається позитивна динаміка.
"Соляні камери врятували втрачене здоров'я"
Вплив парів солі на органи дихання для деяких хворих стають єдиним способом порятунку від задухи. " Я довгі роки страждала від запалення органів дихання. Дуже часто хворіла і навіть вимушена була покинути роботу. Але одного разу дізналася про соляні камери, які багато років тому уже працювали у Севастополі. Саме у цьому місті проходив строкову службу мій син. І коли я поїхала до нього на прийняття присяги, вперше відвідала соляну печеру. Потім постійно приїздила туди на лікування. Добре, що така можливість з'явилася тепер і у хмельничан," - поділилася своїми враженнями колишня вчителька однієї з місцевих шкіл Олена Іванівна.     

"20 хвилин"
28 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини