Будапешт. Успіх українсько-угорського проекту в царині культури (ДОПОВНЕНО)

У Будапешті відбувся ювілейний десятий захід у рамках святкування днів української культури в Угорщині, організований угорськими українцями. Вперше від 1998 року це свято, поряд з угорськими асигнуваннями, відбувалося і за активної моральної та фінансової підтримки земляків, зокрема посольства України та Фонду «Відкрита Україна» з Києва.

Анжеліка Рудницька
Анжеліка Рудницька

Успіх українсько-угорського проекту в царині культури Вже 10 років наприкінці лютого з ініціативи Товариства української культури в Угорщині відзначають День української культури. Приводом до святкувань стало відкриття в Буді меморіальної дошки на честь виходу альманаху «Русалка Дністровая» у 1837 році, а також інша важлива дата – день народження Лесі Українки 25 лютого.
Старійшина української громади в Угорщині й онучата племінниця поетеси (Лесі Українки) Наталя Драгоманова-Бартаї зазначила: «Тепер було 10 років, як товариство українців встановило цю пам’ятну таблицю... Три роки тому на вулиці Гойоуш, де тепер міститься українське самоврядування, відкрили бібліотеку імені Маркіяна Шашкевича (одного із укладачів альманаху «Русалка Дністровая»), і я сказала, що це водночас і день народження Лесі Українки. Ці дві дати дуже близькі одна до одної».
Цього року урочистий захід, присвячений Дню української культури, відбувався у престижному районі Будапешта — в старій фортеці. На презентацію першого україномовного диску місцевих авторів та виконавців, а також виставку художніх робіт та концерт Анжеліки Рудницької з Києва прийшли кількасот гостей.
Щоб про українську культуру, український народ знали, щоб цінували її
Одним із спонсорів свята була фундація «Відкрита Україна». Заступник директора цього фонду з культурницьких програм Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла: «Фонд «Відкрита Україна» заснований Арсенієм Яценюком минулого року і покликаний сприяти просуванню української культури і знань про Україну закордоном, сприяти обміну людьми, розказувати світові про сучасних українців. Тому для нас було честю підтримати проведення заходу Дня української культури в Угорщині, підтримати випуск компакт-диску.., а так само допомогти в організації виставки та виступу заслуженої артистки України Анжеліки Рудницької в Будапешті. Сподіваюся, це свято дасть поштовх до того, щоб про українську культуру, про український народ, про українську державу як таку говорили, пам’ятали, знали, цінували і хотіли ближче з нею спілкуватися».
Своїми враженнями від зустрічей у Будапешті поділилася і популярна українська співачка, телеведуча і самобутня майстриня з вишивки Анжеліка Рудницька: «Дуже приємно мені бути сьогодні в Угорщині, оскільки нині угорські українці святкують День української культури... Чим мені подобається українська громада в Угорщині? Тим, що вони дуже дружні і тим, що вони усвідомлюють себе українцями. Вони активні, роблять постійні акції. Я була на одній з таких кілька років тому, коли Угорщина вступала до Євросоюзу. Зараз новий придумали формат, і він буде не менш цікавий. Цей день для мене особливий тим, що я сподіваюся проявити себе в кількох іпостасях, тому що тут я представляю свій мистецький проект «Український Всесвіт». Це виставка, яка експонувалася в багатьох музеях і галереях України, а нещодавно була виставлена в Палаті Ради Європи. Тут ми представляємо експозицію моїх робіт, створених голковою технікою, або її ще називають вишиваний живопис. Він дуже український, дуже яскравий, теплий. Мені хотілося б, щоб і в Європі знали, що в Україні є дуже потужне духовне коріння, яким ми готові поділитися з Європою...».

Василь Плоскіна, "Радіо Свобода"
27 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини