Експлуатація Закарпатського облмуздрамтеатру офіційно заборонена шістьма документами (ДОПОВНЕНО)

Про проблеми споруди, яка будувалася два десятки років, а на сьогодні просто руйнується, розповів на прес-конференції колишній директор Закарпатського облмуздрамтеатру Анатолій Рошко.

Експлуатація Закарпатського облмуздрамтеатру офіційно заборонена шістьма документами (ДОПОВНЕНО)

Щодо закидів про відсутні роздягальні, з яких, як відомо, починається театр, п. Рошко покепкував: «20 років у театрі немає тепла, то навіщо йому ще й роздягальні? Вважаю, тут доцільнішими були б... одягальні, а відтак наш театр став би першим в історії, що починається з ... одягальні». Якщо серйозно, то театр за творчим потенціалом далеко не найгірший в Україні, що довів загальноукраїнський тур. Глядацькі овації, майже півтора десятка грамот, солідне перевиконання плану: за час гастролей театр зумів уперше за 60 років заробити 480 тис. грн. замість 200 тис. грн. запланованих. Втім, саме в цьому Анатолій Рошко вбачає одну з основних причин свого звільнення з посади директора. З ним розірвали контракт, укладений до 2011 року, замість того, каже, щоб подякувати за успішно проведений гастрольний тур, 7 прем’єрних вистав за рік (за правило, їх буває дві-три). Наразі справа про звільнення перебуває в суді, сам позивач прагне тільки моральної сатисфакції.
Чому ж до театру не хочеться йти? Ментальність? На жаль, так. Рівень духовності й культури та потягу до високого і прекрасного? Так. Проблема не у трупі, а як це не парадоксально: в ... будівлі театру, яка має шість документальних заборон для функціонування й куди не хочеться йти глядачеві. «Коли театр передавали фонду майна області, і він став комунальним підприємством, наміри нібито були благими: підтримати і театр, і колектив. У 2006 році на ремонтні роботи майнового комплексу було виділено 11 млн. 400 тис. грн. , надходження субвенції обіцяли наприкінці наступного року», — розповідає Анатолій Рошко. З досвіду директорування згадує, як лагодився дах: його латали, перекривали так, що самі робітники лаялися, адже наступного року доводилося латати знов, те саме було з опаленням — не виявилося труб, все зарили, а 60 тис. гривень практично пішли на вітер. Мармурові плити вагою 10 кг робітники наклеїли абияк, а через відсутність належного температурного режиму, вони почали падати. На вимогу директора їх таки прикріпили, але чи всі? Звисають на дротиках, які від часу розтягуються і вже тримаються на одній ниточці замість чотирьох, 3-кілограмові скляні прикраси на стелі театру. Вітражі, між якими утворилися тріщини, від пориву вітру гудуть і вібрують. На сьогодні заблокованими залишаються аварійні входи і схоже на те, що надовго. На час приходу на посаду директора, розповів Анатолій Рошко, костюми прали в тазику, швейна машинка здивувала навіть майстра, який прийшов її лагодити. 25—30 тис. грн. щомісяця треба було платити за теплопостачання будівлі притому, що 90 % коштів театру йшло на виплату зарплати. «Загалом театр не має дозволів на експлуатацію ні від електриків, ні від пожежників, загалом її заборонено шістьма документами, — запевнив п. Рошко. — Держава свого часу просто скинула театр зі своїх плечей без відповідного рішення Кабміну про передачу, а область взяла на баланс, проте, окрім того, що ним користувалися сповна під акції, з’їзди тощо й списували чимало коштів, ще й вимагали від колективу, аби заробляв на латання дірок. Будівля перебуває в занепаді, але не можна дати «зігнутися» єдиному в Закарпатті українському театру!».

РІО
23 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Геша 2008-04-25 / 15:30:00
Кінець Українській культурі на Закарпатті

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини