Мер Ужгорода Ратушняк всупереч законам України займається бізнесом за кордоном

«Я продовжую наполягати, що на Закарпатті не діють Конституція, закони України», — приблизно так розпочинає цими днями коментарі з приводу подій довкола Ужгородської мерії міський голова Сергій Ратушняк. І далі переходить до звинувачення усіх керівників області мало не в усіх смертних гріхах. Хто б не спав на думку Сергію Миколайовичу — на кожного він має гору компромату. Погано тільки, що при спілкуванні з пресою не дивиться у дзеркало…

Сергій Ратушняк
Сергій Ратушняк

А ще можна подивитися у геніальний винахід людства — Інтернет. Трохи часу і зусиль на пошуки, наприклад, у словацькому та чеському електронному просторі за словом Ratushnyak дають… просто приголомшливі результати! Хто не вірить — може спробувати самостійно.


Виявляється, якийсь Сергій Миколайович Ратушняк, який проживає в Ужгороді за адресою, за якою проживає й ужгородський мер, торік, тобто уже під час нинішньої каденції нашого міського голови, зареєстрував у Словаччині та Чехії по одній комерційній фірмі!


Перший запис — на офіційній сторінці міністерства справедливості, тобто юстиції Словаччини. Він повідомляє про те, що 26 січня 2007 року у місті Вранов-над-Топльов була зареєстрована фірма «MM creative». Це щось на зразок товариства з обмеженою відповідальністю, яке задекларувало дуже широке поле діяльності: оптова та роздрібна торгівля, фінансовий лізинг, здійснення перевезень вантажопідйомністю до 3,5 тонн, виробництво кабелів, акумуляторів, деталей до батарей, сервіс спортивного інвентарю, канцелярські та секретарські служби, реклама, облаштування басейнів, саун, соляріїв, організація культурних, спортивних заходів, впорядкування рекреаційних пляжів, малярні роботи, збирання та утилізація небезпечних речовин, маркетинг, надання складських послуг тощо.


Засновниками фірми виступили мешканці Ужгорода Марина та Сергій Ратушняки, що проживають, нагадаємо, за адресою, де і мер та його дружина Марина, а також Маргарита Купарова з Вранова-над-Топльов. Словом, співпадінь так багато, що навряд чи йдеться про когось іншого, як про мера Ужгорода. Вони внесли до статутного фонду: пані Маргарита — 38 тисяч словацьких корун, пані Марина — 712 тисяч і пан Сергій — 1 млн.300 тис. корун.


Запис на інтернет-сторінці міністерства юстиції Чехії свідчить про реєстрацію 29 квітня минулого року фірми «BBR GROUP». Назва легко розшифровується, коли перейти до графи засновників: Юрій Бережник (відомо, що саме така особа є серед депутатів Закарпатської облради), Сергій Ратушняк (мер Ужгорода?), Володимир Бобков (перший заступник міського голови?). Вони внесли для заснування структури — перший 80 тисяч чеських корун, два другі — по 60 тисяч. Займатися ця фірма збиралася оптовою та роздрібною торгівлею, виконанням будівельних робіт, нерухомістю.


Залишимо питання про те, звідки у Сергія Миколайовича та його заступника можуть бути кошти на такий бізнес — відомо, що люди займалися комерційною діяльністю і не є бідними. Але ж прихід на державну службу, у тому числі в органи місцевого самоврядування, передбачає знання як «Отче наш» Закону України «Про корупцію» та про службу в органах місцевого самоврядування.


А для тих, хто закони не читає, або забуває, спеціально придумано «Попередження про обмеження, пов’язані з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та проходженням служби», яке кожна посадова особа підписує, беручись до виконання обов’язків. А в цьому документі, зокрема, написано: «Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що посадові особи місцевого самоврядування повинні додержуватися Конституції і законів України, інших нормативно-правових актів… Статтею 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» (в редакції від 11.07.2002 р.) визначено, що особа, уповноважена на виконання функцій держави (згідно з приміткою до ст.1 цього закону під діяльністю осіб уповноважених на виконання функцій держави, слід розуміти і діяльність посадових осіб місцевого самоврядування, що спрямована на здійснення повноважень місцевого самоврядування) не має права: … б) займатися підприємницькою діяльністю безпосередньо чи через посередників або підставних осіб…, а також виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики); в) входити самостійно (крім випадків, коли державний службовець здійснює функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі, та представляє інтереси держави в раді товариства (спостережній раді) або ревізійній комісії господарського товариства), через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів підприємств, кредитно-фінансових установ, господарських товариств тощо, організацій, спілок, об’єднань, кооперативів, що здійснюють підприємницьку діяльність».


Не справа газети робити висновки — сподіваємось, це зроблять правоохоронні органи. Можливо, у маленькому Ужгороді проживають ще якісь Сергій Ратушняк та Володимир Бобков, які, до речі, і народились того ж дня, що й мер обласного центру та його перший заступник і саме вони заснували у сусідніх державах комерційні фірми. Або ж міському голові варто… дивитися у дзеркало, Інтернет, мати совість та… відповідати за законом.

Степан Лісовий, "Старий Замок "Паланок"
22 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Ясь 2008-02-27 / 19:59:00
На теледебатах рата пояснив. що фірми за кордоном в нього дійсно зареєстровані. однак він на сьогоднішній день комерційної діяльності не веде. Зрозуміло. що за нього це роблять інші. але юридично Рату достати не можливо.

май русин 2008-02-25 / 18:11:00
Но, Блукающий в сети, чисту правду повів"ись. А постав до них рядом фотьку Камиша, то вобще пєсня буде.

Блукающий в сети 2008-02-25 / 16:30:00
Чому дивуватись, одинакові вони ... Дивлюсь на фотки Ратушняка і Балоги розміщені на титульній сторінці і бачу в них братів-близнюків в прямому і переносному розумінні цього слова.Вірнішше братків, або братанів.

Українець 2008-02-25 / 14:25:00
май русин, закрий свуй посок!

при чому тут бютівці?

pfr комбінатору 2008-02-25 / 12:36:00
Є дві можливі причини цьому. Або тому, що менти так "хочуть" на Рату щось накопати, а насправді там між ними все домовлено, або не можуть, тому ще не мають на це добрих професіоналів-юристів. Яка нормальна, освічена людина працюватиме у наших органах? Що вона за це буде мати? Добру зарплату чи якусь премію? Нічого, окрім зіпсутих нервів та інших негативних наслідків для себе. Тому й пускають у насі усі гучні справи "по гальмах"...

анонім 2008-02-24 / 16:16:00
Ти віриш у прикмети? А я віддаю перевагу фактам

комбінатор 2008-02-24 / 15:44:00
Боюсь, що правознавець правий. Скільки спочатку було фурору, шуму,обшщуків, а тепер міліція і прокуратура плачуть, що поганий Ратушняк не дає їм якісь документи. Вірна прикмета- справа летить в корзину.

Правознавець. 2008-02-24 / 15:40:00
анонім 24/02/2008 11:56. От скажи: хто тобі може повірити такий бред.Вся правоохоронна система Закарпаття, під лупою шукає що-небудь компроментуюче на Рату, а знайти не може. У разі, як що би твоя інформація була дійсною,то уже давно вся міськрада була би в СІЗО. Анонім і є анонім, ще з часів Берії.

анонім 2008-02-24 / 11:56:00
Ратушняк продав землю перед кафе "Сказка" за 900,0 тис.дол.собі в карман,продав офис СДПу на Театралке за 260,0 тис дол.собі в карман.,продав землю біля гуртожитку №3 в сквері біля транспортного мосту за 600.0 тис.дол.собі в карман.продав аптеки за 1,0 млн.дол .собі в карман.Продав за 2 роки 2000 земельних ділянок по 6-8 соток по 2,0 тис.дол собі в карман отримавши біля 15 млн.дол.продав павільони на кордоні по 10.0 тис.дол. кожний ,продав право на продаж землі по Слаянський наб.біля р-ну "Будапешт" за 500,0 тис.дол. собі в карман.,продав право на будівництво торговельного мосту напроти пам"ятника Волошину за 1.0 млн.дол.Продав землю на Радванці,на проспекті напроти "Інтуриста" та десятки інших ділянок в місті та в лісі біля кордону.Не чурається він і малим,довідки,реестраціі,підписи.,так що моралі ніякоі у конкретного "пацана".Його комунальні оборудки із двірниками та гоновозками ,теплом та водою із завишеними тарифами вже надоіли мешканцям,тому і чуєшь з різних сторон,щоб він згинув із своіми наворованими 38.0 млн.дол.

pfr 2008-02-23 / 21:09:00
Можна було пану Лісовому чи кому там ще мало ліпше покопатися. Скажімо, чи є ці фірми серед закарпатських інвесторів. Або знайти висловлювання - прямо цитату - Рати про те, що він "білий і пухнастий", і ніякого майна і капіталі у нього принаймні зараз немає. І, між іншим, фірма у Чехії була зареєстрована у травні, а не у квітні (квєтен у чеській - травень, а дубен - це квітень)

$ 2008-02-23 / 15:13:00
Ратушняку нічого не зроблять. Обісрал.....с...я. Подібні речі треба робити думаючи головою,а ті, робили думаючи як скорішше виконати наказ Банкової. А про перспективу думати годі.

п’яний 2008-02-23 / 13:04:00
Громадяни України, тим більше офіційні особи, держслужбовці та інші особи, яких ми годуємо зі своїх податків, як це інколи не сумно, повинні дотримуватись українських законів, навіть якщо вони перебувають за кордоном. Скажімо, їм заборонено без дозволу/ліцензії Нацбанку України відкривати рахунки в іноземних банках. Вряд чи без цього обійшлося при відкритті Сергійком цих фірм.

Правознавець 2008-02-23 / 12:14:00
Сергей Р. 23/02/2008 12:05. Ні, я не з його команди і не захищаю його. Як юрист, розяснюю тобі і подібним... фактичну суть справи...

Сергей Р. 2008-02-23 / 12:05:00
Если бы Ратушняк выехал зарубеж, то, возможно, украинские законы на него и не распространялись бы. Но он пока здесь, да ещё и в системе государственной власти.

А ты, "Правознавець", часом не из его команды? Что-то уж больно защищаешь. Я в последнее таких людей в Ужгороде не много встречал...

Правознавець. 2008-02-23 / 11:28:00
Прохожий 23/02/2008 11:23____

Твоє питання не має відношення до теми обговорення, але напевне, що ні. НЕ знаю., я його.

Прохожий 2008-02-23 / 11:23:00
Правознавець:А что вы скажите о Рате-человеке?Пошли бы с ним в разведку? С праздником всех!

Правознавець. 2008-02-23 / 11:12:00
SL_3000 23/02/2008 09:17.___


Читай мій пост від 22/02/2008 13:45 і маєш "думку професійного юриста".

SL_3000 2008-02-23 / 09:17:00
Цікаво б було почути дійсно думку професійного юриста.

Якби там не було, п.Ратушняк вирішив не відставати від більшості політиків, у яких також по фірмі десь в офшорах. Ну якщо в Ужгороді лад не може навести, то треба ж десь у якійсь фірмі :)

Хоча, можна бути впевненим, деребан ужгородських земель приніс йому більший прибуток

Прохожий 2008-02-23 / 00:32:00
Рата не боец!Бегал по партиям,собирая "голоси",а потерял нас,тех кто ему верил.Он живет 90-ми...,когда ему в рот глядели.А сейчас все увидели,что он живет воспоминаниями.Это его трагедия...Учись у Мукачева!Ужгород ты "опустил".Уйди сам.Не позорься.Ты и мы проиграли.Может будет в этом городе когда-то порядок,но не под твоим "руководством".Не позорься!!!

:-( 2008-02-22 / 23:55:00
Вот вам и ческая фирма инвестор, которая замутила в аренду 20 гектаров земли комсомольского парка, якобы под аквапарк!!!!!!!!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини