У 2007 році на підприємствах Закарпаття виявлено 4150 "липових" найманих працівників

Одним з вирішальних напрямків у роботі державної податкової служби Закарпатської області є контроль за недопущенням виплати заробітної плати без сплати податку з доходів фізичних осіб та виплати її “в конвертах”, а також виявлення найманих працівників, праця яких використовується суб’єктами господарювання (працедавцями) без належного документального оформлення трудових відносин у відповідності з вимогами чинного законодавства.

З метою вжиття ефективних заходів у цьому напрямку за ініціативою ДПА у Закарпатській області 19 та 20 лютого цього року проведено спільні наради з керівниками податкових інспекцій області та територіальних державних інспекцій праці, начальниками відділів соціального захисту населення та праці райдержадміністрацій області. У нарадах взяли участь заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Михайло Попович, голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова, начальник Територіальної державної інспекції праці у Закарпатській області Адольф Городецький, начальник та заступник начальника Управління соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації Василь Мацола та Людмила Ляпіна.
Голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова проінформувала учасників наради, що державною податковою службою області постійно вживаються заходи, спрямовані на легалізацію найманих працівників, залученню до державної реєстрації громадян, які систематично займаються господарською діяльністю, проводяться перевірки своєчасності та повноти утримання та перерахування податку з доходів фізичних осіб у відповідні бюджети. Завдяки вжитим комплексним заходам, спрямованим на легалізацію найманих працівників та СГД - фізичних осіб, за 2007 рік отримано наступні результати:
-   виявлено 4150 найманих особи, трудові відносини з якими не були оформлені згідно діючого законодавства та сплачено податків із виплачених їм доходів на суму 185,453 тис.грн. За попередній 2006 рік виявлено 2192 найманих особи та сплачено податків відповідно 178,518 тис.грн.
-   залучено до оподаткування за результатами контрольно-перевірочної роботи у 2007 році 3896 громадян та сплачено ними податків на суму 433,631 тис.грн. За попередній 2006 рік залучено до оподаткування 1429 громадян та сплачено ними податків на суму 175,927 тис.грн.

Аналізуючи вищенаведені відомості в динаміці, можна зробити висновок про абсолютне збільшення всіх показників у 2007 році у порівнянні з 2006 майже у 2 рази.
Однак, результати проведеної контрольно-перевірочної роботи минулого року вказують на недостатній рівень її організації, зокрема, щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з надання послуг в сфері ресторанного та туристичного бізнесу, роздрібної торгівлі.
Так, необхідно покращити організацію роботи з моніторингу суб’єктів господарювання в частині взаємодії між органами податкової служби щодо проведення системного аналізу та контролю за здійсненням діяльності зазначених суб’єктів господарювання, та, відповідно, встановлення належного рівня проведення доперевірочного аналізу діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.
Начальник Територіальної державної інспекції праці у Закарпатській області Адольф Городецький та заступник начальника Управління соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації Людмила Ляпіна проінформували про результати вжитих заходів протягом 2007 року щодо легалізації трудових відносин та виплати заробітної плати, а також звернули увагу на те, що в багатьох випадках рівень заробітної плати, зафіксований в трудових угодах, нижче не тільки прожиткового мінімуму, а й рівня мінімальної заробітної плати.
Учасники спільної наради підтримали пропозицію ДПА у Закарпатській області об’єднати зусилля відповідних органів в питаннях виявлення нелегальних трудових відносин та виплати заробітної плати в «конвертах», удосконалити обмін наявною інформацією та доперевірочний аналіз СПД.
Результатом нарад є спільний наказ, яким затверджено на 2008 рік план спільних заходів щодо посилення державного контролю за додержанням законодавства про оплату праці, що запропоновані ДПА у Закарпатській області.
З метою ефективного контролю за реєстрацією найманої робочої сили суб’єктів підприємницької діяльності та запобігання виплат у “конвертах” найманим працівникам запропоновано такі спільні заходи :
- розробити графіки перевірок - обстежень суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність в тих сферах діяльності, які потребують залучення значної кількості трудових ресурсів (будівництво, торгівля та громадське харчування, готельний та туристичний бізнес, виробництво);
- затвердити взаємоузгодженні графіки перевірок суб’єктів господарської діяльності, що мають заборгованість із виплати заробітної плати, інших спільних заходів, спрямованих на посилення державного контролю за дотриманням законодавства про оплату праці;
- забезпечити оперативне надання регіональним підрозділам Державної служби боротьби з економічною злочинністю та органам прокуратури матеріалів перевірок підприємств-боржників із виплати заробітної плати за фактами правопорушень, що мають ознаки кримінального злочину і списки керівників підприємств-боржників, яких притягнуто до адміністративної відповідальності за несвоєчасну виплату заробітної плати;
- запровадити “гарячі лінії” телефонів довіри, за якими громадяни зможуть повідомляти про факти виплати заробітної плати “у конвертах”. Проводити спільні перевірки за отриманими сигналами з питань легалізації зайнятості та заробітної плати для встановлення особи працівників, фіксації фактів виконання трудових обов’язків, рівнів оплати праці;
- інформувати населення краю та проводити роз’яснювальну роботу щодо негативних соціальних наслідків нелегальних трудових відносин та виплати зарплати в «конвертах», розробити відповідні заходи по проведенню з суб’єктами господарювання семінарів нарад, круглих столів, виступів на телебаченні і публікацій у пресі по питанню дотримання законодавства про оплату праці та податкового законодавства з роз’ясненням про адміністративну та кримінальну відповідальність за безпідставну, несвоєчасну та не в повному обсязі виплату заробітної плати.

ДПА України
22 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини