АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР. Уряд затвердив механізм перерахунку пенсій військовим пенсіонерам

Кабінет Міністрів України 13 лютого 2008 року прийняв постанову N 45 "Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" та внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. N393". Прокоментувати цей документ кореспондент УКРІНФОРМу попросила директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислава МАШКІНА.

АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР. Уряд затвердив механізм перерахунку пенсій військовим пенсіонерам

Він повідомив, що урядова постанова затверджує механізм перерахунку "військових" пенсій у разі, якщо відбувається підвищення грошового забезпечення діючим військовим.
- А таке підвищення, - зазначив Владислав Машкін, - відбулося в Україні на початку нинішнього року. Це сталося завдяки ухваленій торік Кабінетом Міністрів України постанові від 7 листопада N1294 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу", яка набрала чинності з 1 січня 2008 року.
Він нагадав, що урядовий документ від 7 листопада минулого року є доволі важливим для людей у погонах, оскільки запроваджує нові умови грошового забезпечення військовослужбовців 11 силових відомств за єдиними підходами. Зокрема, йдеться про Міноборони, МВС, Службу безпеки, Державну прикордонну службу, Державну спеціальну службу транспорту, Управління державної охорони, Службу зовнішньої розвідки та інших розвідувальних органів та осіб рядового і начальницького складу МВС, Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державну кримінально-виконавчу службу.
З прийняттям цієї постанови були скасовані неефективні щомісячні надбавки і доплати, які встановлювалися військовослужбовцям у межах наявних, і, як правило, недостатніх, фінансових ресурсів. Їх визначення часто мало суб'єктивний характер, що спричиняло значну диференціацію в розмірах грошового забезпечення між різними категоріями військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та силовими структурами.
Тим часом, за новими умовами грошового забезпечення військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу буде значно підвищено розміри посадових окладів, що збільшить їх питому вагу у грошовому забезпеченні до 50-60%. Крім того, для окремих категорій військовослужбовців буде підвищено додаткові види грошового забезпечення.
- Однак не менш важливо, що виграють від цього урядового рішення й пенсіонери, - продовжив Владислав Геннадійович. - Адже запровадження нових умов грошового забезпечення дозволить здійснити з 1 січня 2008 року перерахунок пенсій колишнім військовим. Власне, з цією метою й був нещодавно затверджений урядом порядок, який відкриває "зелене світло" для практичного здійснення таких перерахунків.
На запитання УКРІНФОРМу, як же відбуватиметься ця процедура, директор департаменту Пенсійного фонду України відповів, що сам механізм проведення перерахунку виглядає таким чином. Уповноважені органи силових міністерств і відомств на підставі списків пенсіонерів, отриманих від органів Пенсійного фонду України, зобов'язані підготувати довідки про розмір грошового забезпечення кожної особи, чия пенсія підлягає перерахунку.
- За відповідною посадою, - пояснив Владислав Машкін, - буде взято діючий посадовий оклад діючого військовослужбовця, надбавки в середніх розмірах, враховано оклад за військове звання, процентну надбавку за вислугу років, і фактично з такого грошового забезпечення військовослужбовця за січень 2008 року будуть перераховувати пенсії теперішнім військовим пенсіонерам. Додаткові види грошового забезпечення, які мають персональний характер, наприклад, надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови, почесне звання "заслужений" чи "народний", спортивні звання та інші враховуватимуться при визначені грошового забезпечення лише в тому разі, якщо вони були фактично встановлені даній особі.
Для підготовки та подання таких довідок органам Пенсійного фонду України Постанова відводить силовим міністерствам місячний термін.
По мірі надходження довідок органи Пенсійного фонду України будуть проводити перерахунок раніше призначених пенсій та подаватимуть виплатні документи до установ ВАТ "Ощадбанк", які, як відомо, здійснюють виплати військових пенсій.
- За Пенсійним фондом затримки за жодних умов не буде, - запевнив Машкін. - Але незалежно від того, коли (в лютому чи березні) на того чи іншого військовослужбовця надійдуть до ПФ документи, перерахунок все одно буде проведений з 1 січня 2008 року. Всі довідки про розмір грошового забезпечення подаються силовими міністерствами в органи Пенсійного фонду централізовано, тому перейматися збором якихось довідок про розмір грошового забезпечення жодному пенсіонеру не варто.
Крім того, Владислав Машкін нагадав, що збільшення розмірів військових пенсій у нинішньому році відбуватиметься і шляхом кількаразового перегляду прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Так, з 1 січня цей показник становить 470 грн, а з 1 квітня сягне 481 грн, 1 липня - 482 грн і з 1 жовтня - 498 грн. Такий перегляд насамперед стосуватиметься тих літніх людей, які мають статус інваліда чи ветерана війни, або ж підпадають під закон про особливі заслуги. Від прожиткового мінімуму також залежать і мінімальні розміри військових пенсій, які в основному виплачуються при втраті годувальника.
"Якщо середній розмір військової пенсії на кінець минулого року становив 1302 грн, то після проведення всіх перерахунків, за нашими прогнозами, він може бути в межах 1690 грн. Тобто, підвищення сягатиме близько 30%. Загалом же таке підвищення торкнеться майже 600 тисяч військових пенсіонерів", - резюмував директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав Машкін.

Наталія Андрусенко, УКРІНФОРМ
19 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини