Закарпатські русини — етнічна група українців, вважають історики. "...Україна – це смерть для русинів", - каже піп Сидор

Мешканка Закарпаття, 88-річна Ольга Прокопович вважає себе русинкою. Саме так вона записала себе під час останнього Всеукраїнського перепису населення.

Закарпатські русини — етнічна група українців, вважають історики. "...Україна – це смерть для русинів", - каже піп Сидор

„Не можна бути кимось наполовину. Мої ненько [батько] і мамка [матір] були русинами. Батько відстоював національну ідею русинства, захищав православну віру, за що був засуджений. А у 1924 році він був членом парламенту Підкарпатської Русі”, – розповідає Прокопович.

Вона належить до громадської організації „Рідне Закарпаття” й вважає, що різниця між українцями та русинами помітна в менталітеті і культурі, особливо в піснях, адже сама співає в академічному хорі. Прокопович журиться, що українська держава не підтримує русинську культуру, а тому доводиться просити гроші у спонсорів. „У Будапешті русинське самоврядування фінансує держава, у нас же навіть не визнають русинських пісень”, – каже вона. Втім, майбутнє регіону жінка вбачає лише в межах України.

За даними останнього перепису, русинами назвали себе 10 100 чоловік (0,8% населення Закарпаття). Русинів, які зараховують себе до українського етносу, налічується ще близько 800 тисяч. А серед 12 громадських об’єднань русинів, які діють на Закарпатті, є як прихильники культурного розвитку в межах України, так і відверті сепаратисти.

Питання руба

Напередодні Нового року Асоціація русинських організацій Закарпаття „Сойм підкарпатських русинів” (далі – Сойм) розповсюдила декларацію, в якій вимагає створення „самоврядної адміністративно-національної території під міжнародним контролем”. „Ми, русини, у 1991 році допомогли Україні створити незалежну країну, хоча могли переголосувати, створивши свою державу”, – аргументує ухвалу голова Сойму, священик УПЦ МП отець Димитрій Сидор. За його словами, те, що Закарпатський регіон входить до складу України, є юридичним нонсенсом: мовляв, уже під час референдуму 1991 року 78% населення Закарпаття проголосувало за самоврядну територію русинів [паралельно з Всеукраїнським референдумом у 1991 році Закарпатська обласна рада провела місцевий референдум стосовно надання області статусу автономної території].

Правда, Олександр Майборода, заступник директора з наукової роботи Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України, зауважує, що 1991 року мова йшла не про окремішність, а про надання ширших прав місцевій владі. Він виокремлює серед русинів дві великі групи – русофіли, які й вимагають статусу окремої нації („Їх небагато, проте вони дуже активні”, – пояснює історик), і українофіли, які не заперечують належності до українського народу.

„Можна роздати комплекс прав, а що далі? Як забезпечувати функціонування шкіл, вузів?” – запитує Майборода і додає, що з огляду на природні умови в економічному плані Закарпаття є депресивним регіоном і дотується з держбюджету. „Для сільського господарства клімат несприятливий. Єдине – рекреаційна зона, проте немає інвестицій, немає економічних підстав для автономії”, – зауважує науковець.

Сидор з ним не погоджуються, наголошуючи на великих коштах, що їх дають митниця, мінеральні джерела, ліс і транзит нафти. І наполягає, що Україна має визнати Підкарпатську Русь окремою республікою ще й на підставі історичних подій: після закінчення Першої світової війни Підкарпатська Русь ввійшла до складу Чехословаччини на правах автономії й пробула у складі цієї держави до 1945 року. Майборода наводить на це свої аргументи: реальної автономії Підкарпатська Русь не мала, натомість двічі намагалась об’єднатися з Україною – у 1919 та 1939 роках.

Якого саме державного утворення прагне „Сойм підкарпатських русинів”, його керівники ще не визначилися. Пояснюючи вимогу грудневої декларації „про самоврядну адміністративно-національну територію під міжнародним контролем”, Сидор пояснює, що мається на увазі окрема республіка у складі України. „Якщо не зміниться статус, Україна – це смерть для русинів. У Європу нас не тягне. Ми хочемо або самі, або в складі України, але щоб у нас була держава, яка має свій статус – самоврядна національна територія, а не адміністративна автономія. Нам хочеться федеративного устрою, як того вимагають на Сході”, – розповідає Сидор.

За його словами, у разі невирішення цього питання справа може дійти до сепаратизму. Втім, СБУ Закарпатської області запевняє: жодних русинських сепаратистських матеріалів до відомства не надходило, а сама ідея автономії є незаконною. „Так, на Закарпатті діє низка русинських громадських організацій. Вони дискутують між собою, щось доводять одна одній, але СБУ це не стосується”, – каже керівник прес-служби Олександр Ріжко. Його думку поділяє заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Бринзович, який вважає проблему русинів надуманою.

Мовні варіації

На відміну від політиків, багатонаціональне населення Закарпаття живе своїм буденним життям, а ідея русинської автономії, здається, мало обходить простих людей. На вулицях Мукачевого „Новинареві” розповіли, що навіть не чули про торішнє рішення Закарпатської облради щодо „визнання національності русин” на території регіону. „Нічого не знаю про рішення. А хто ми тепер?” – з цікавістю питає 32-річний мукачівець Микола Чех. З його слів, у краї більше „хіпі з панками, ніж русинів”. Останні ж – переважно старі люди. „Ця територія століттями переходила з рук у руки, тут все намішано, тому важко визначити, хто є хто”, – каже Чех.

Не сприймає ідею русинської автономії і 28-річна Наталія Волошина з Ужгорода. „Має бути окрема територія, а тут живуть не лише русини, а й мадяри, поляки, росіяни. Тому це зробити нереально. Це нагадує якусь резервацію індіанського племені. Думаю, що це чиїсь політичні амбіції”, – припускає Волошина. Серед її знайомих є русини, які вболівають за розвиток русинської культури та мови. „Якщо людина так себе ідентифікує, нехай буде. Я вважаю, що русинська мова існує, оскільки є русинська граматика”, – зауважує вона, але рішуче висловлюється проти їх унезалежнення. А пенсіонерка Марія Вожак запевняє, що русини – це ті ж самі українці, а русинська мова – це переважно словацькі, мадярські, чеські слова.

Втім, Сидор так не вважає. Він сам є автором русинської граматики й запевняє, що українська та російська мови – це лише діалекти русинської. „Зазомбовані люди кажуть, що русинська мова – це діалект. Вони налякані антирусинською пропагандою, бояться втратити роботу”, – емоційно пояснює отець і наводить приклад Чечні, якій Росія надала статус республіки, право на свою мову, освіту, пресу, міліцію. „Крім виходу [з країни], Росія дала Чечні усі права, а в нас навіть немає підтримки культурної політики русинів”, – нарікає Сидор.

Представник Народної ради русинів Закарпаття Федір Шандор, хоч і не сприймає ідеї окремої русинської республіки, але обома руками за те, щоб розвитку русинської культури приділяли більше уваги. „Спочатку слід кодифікувати мову, мати вчителів, культурні осередки, проводити постійні збори на серйозному рівні, а не якісь тусовки. І лише згодом заманювати молодь. Якщо Україна зобов’язалась переселяти кримських татар, платить їм за це, виділяє землю, нехай те саме робить і стосовно русинів”, – наполягає він.

"Новинар"
19 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Камуфляжник:) 2008-02-22 / 10:56:00
21 лютого 2008 року

Відповідно до чинного законодавства Службою безпеки України розпочато офіційну перевірку заяв та звернень громадян, неурядових організацій, народних депутатів України щодо фактів поширення окремими особами матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України, а також публічних закликів до вчинення таких дій.

Конституцією України (ст. 1, 2) встановлено, що Україна є суверенною, незалежною та унітарною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

Особливе занепокоєння викликають заяви окремих політиків у зв’язку з підготовкою до так званого другого з’їзду депутатів усіх рівнів у м. Сєверодонецьку.


Служба безпеки України нагадує, що статтею 110 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років.

Служба безпеки наголошує, що вона вживатиме всіх передбачених законом заходів для захисту національних інтересів України і суспільства.

Прес-центр СБ України

http://www.sbu.gov.ua/sbu/control/uk/publish/article;jsessionid=9DB13FBBFDBFCC2358F8AE433183CE91?art_id=74981&cat_id=39574

Колобок 2008-02-20 / 23:26:00
Україна - це смерть для московських політрусинів! А для русинів - то майбутнє!

Вуйко 2008-02-19 / 23:16:00
Максу.

Русин Підкарпатський не хоче знати русинів Прикарпатських? То вже не русинство, а русвинство якесь.

Микола Жалива 2008-02-19 / 19:24:00
Камуфляжнику..Пробач за помилку в нікови то не спіціально тай пудскажи на яких форумах можна пропагандувати ідею русинів..

Микола Жалива 2008-02-19 / 19:16:00
Камуфляжнмку.Чуеш брате поможи мені на форумі Юльки я там пуд ніком Русин


тяжко там самому..

Камуфляжник:) 2008-02-19 / 19:07:00
А ти, челяннику, почитай, што"м и як отвітив ниже для Миколи Жаливи.

Ци ти, неборе, жиєш за принципом "Чукча не читатель, чукча - писатель"?:)

КАМУФЛЯЖНИКУ:) 2008-02-19 / 19:01:00
Чого не пишеш рiдною мовою?

КАМУФЛЯЖНИКУ:) 2008-02-19 / 18:56:00
Найстрашнішою потворою є русифікований українець. „Русифікований українець стає гібридом, духовно скаліченою істотою, він уже не володіє тонкою чарівною музикою рідного слова, його колосальними багатствами” (Бойко – Блохін). Хохли-малороси іноді готові вивчити і мавпячу мову, аби не розмовляти своєю рідною.



Камуфляжник:) 2008-02-19 / 18:41:00
С чем вас и поздравляю, пан Мыкола! Одному московскому агенту на форуме "Зеркала..." дали по голове. Даже дважды - сначала выкинули как РусинЪ1, потом - как РуsинЪ1. Пришлось этому попу-политику-москвофилу в третий раз регистацию пройти - уже как RуsинЪ1. Не может он без этого форума жить: ему же как раз за эту православно-русскую агитацию деньги и платят.

Так что, работы у нас впереди, пан Мыкола, немерено. Будем и дальше этого провокатора и всех остальных разоблачать.



Ми, вшиткі русини Украйини-Руси -пудкарпатські, галицькі, буковинські, волинські, кийовські - діти великойи нашойи Руси, и члени великой європейскойи родини.

Тримайме"ся в"єнно. Плекайме каждий свою материнську бисіду а й літературну мову, котра нас об"єднує. Не вадьмеся, аби не дати повода для радости мацкалям!

Микола Жалива 2008-02-19 / 18:05:00
КАМУФЛЯЖНИКУ:

АДМІН ВИКИНУВ ПОПА СИДОРА З ФОРУМУ ДН.

Камуфляжник:) 2008-02-19 / 15:34:00
Господин Обосриватиль."План заходів..." - фальшивка, сварганенная спецами ФСБ России для тиражирования с целью провокаций, чем вы сейчас и занимаетесь.

Прекрасно это было доведено на форуме "Зеркала недели". В Комитете по делам национальностей, куда я позвонил, пользуясь номером телефона, размещённым там русинами, чётко сказали, что такой документ не существует в природе, а то, что распространяется "русинами" - фальшивка.

Вот и всё, господа фальсификаторы, чьи действия подпадают под определённую статью Уголовного кодекса Украины...:)

Обозриватель 2008-02-19 / 15:16:00
Олександр Майборода - заступник директора з наукової роботи Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України.

Што мош чикати од Олександра Майбороди з Института ім. І.Ф.Кураса НАН України? Іван Фёдорович Курас бов віце-премєр міністром Украйини, коли "славный" расистичный документ Украйинського Неоколоніалізма "План Заходів..." проти Русинам розпрацювали на дорученя Кабінету міністрів Украйини.



Прочитайте письмо Трощинського (заступника голови Державного комитету в справах національностей и міграціі)адресованный "шановному" Івану Фёдоровичу Курасу http://www.rusynmedia.org/Documents/ZakObl/Proposed%20Measures.pdf




Всяде в цівілізованных державах Aкадеміі охоронявуть фундаментальні права людини и природу. На Пудкарпатті (Закарп. обл.) НАН Украйини втілює політику неоколоніалізму проти корінным жителям и проти порироди Пудкарпаття.

orange 2008-02-19 / 10:55:00
Скільки ще цей провокатор буде мутити воду на Закарпатті?!!

Макс 2008-02-19 / 10:47:00
Заголовок абсолютно не відповідає суті матеріалу. З таким же успіхом можна було статтю назвати "Священники виступають за автономію".

-- Жаливі -- Сидору подякувати ще треба, бо він патріот Закарпаття. Те, що він каже - правда. Чому Закарпаття дотаційний регіон? Скільки митниць, скільки родовищ мінеральної води, транзит нафти і газу, залізниця - все йде повз обласну казну. Можете мене назвати сепаратистом, але я за автономію - як мінімум. А максимум - знати не хочу галичан

Микола Жалива 2008-02-19 / 10:14:00
Знову піп Сидор каламутить воду хтось явно платить гроші за каламутну воду. То пачпорти небіщикам роздає то за косівський варіант агітує.Хай в церкві БОГУ служить ,а не граматику пише!!!!

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини