Квіти пам’яті і шани — загиблим і живим "афганцям" Закарпаття

15 лютого у Закарпатті урочисто відзначено День вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 19-ої річниці виведення радянських військ з Афганістану. З цієї нагоди у камінному залі відбулась зустріч керівників області: голови ОДА Олега Гаваші, заступника голови обласної ради Василя Брензовича із очільниками громадських організацій ветеранів війн та воїнів-афганців. У невимушеній, дружній розмові йшлося про життя, проблеми, з якими доводиться стикатися людям, котрі пройшли через жахи локальних війн, а також якими шляхами вирішувати їх. Намічено аспекти взаємодії на найближчий час і перспективу.

Біля Пам’ятника Скорботній Матері в Ужгороді
Біля Пам’ятника Скорботній Матері в Ужгороді

Головне дійство в рамках відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав відбулось в м. Ужгороді, на Православній набережній, біля монумента Скорботній Матері.

Сюди прийшли ветерани-афганці, учасники бойових дій, матері, батьки, вдови, діти загиблих на війні солдатів, а також близькі і рідні ветеранів, котрі померли за останні роки від ран і хвороб. У мітинзі-реквіємі, присвяченому пам’яті земляків-закарпатців, які полягли на полі бою, взяли участь представники громадськості, партій, творчих організацій, молодь.

До воїнів-ветеранів, усіх присутніх із промовою звернувся голова обласної ради Михайло Кічковський:

Шановні краяни!

Дорогі воїни-афганці, ветерани!


Сьогодні під урочисті дзвони великого і світлого свята Стрітеня, ми зібралися тут, коло монумента Скорботній Матері, аби вшанувати пам'ять наших краян, усіх співвітчизників, які не повернулися із битв, що гриміли у різний час, різних державах, на різних материках: у Кореї, В’єтнамі, Угорщині, Єгипті, Лівії, Сірії, Анголі…

Але особливо болісною раною був і залишається Афганістан. Війна у тій далекій країні принесла горе не в одну родину. Сотні тисяч тоді радянських офіцерів і солдат пройшли через її трагедію, 150 тисяч з яких були українцями. Понад 3 тисячі співвітчизників не повернулись додому. Серед них і наші краяни-закарпатці – сини, брати, батьки і друзі багатьох із нас, хто сьогодні прийшов на мітинг-реквієм. І хай минають роки, приходять у світ нові покоління, ніколи не минуться біль усіх, хто втратив найдорожчих, рідних і близьких. І ніякі слова розради не втішать нас у цьому страшному горі. Бо Афганістан, як і Чорнобиль, у нашій свідомості був і назавжди залишиться уроком і пересторогою для теперішніх та майбутніх поколінь.

Події в Афганістані, їх трагічні наслідки категорія ще і моральна. Замислюючись над долями її учасників, ми дужче і дужче проймаємось вдячністю Всевишньому за те, що сподобив нас жити у незалежній Українській державі, що нам і нашим дітям, онукам вже ніколи не доведеться стати жертвами заради вдоволення імперських амбіцій. Бо у нас велика спільна мета – жити, працювати, творити в ім’я подальшої розбудови і зміцнення нашої матері-Вітчизни – вільної, демократичної, суверенної. Та разом із цим для всіх і кожного з нас не втрачають своєї актуальності і глибинного змісту слова: «Ніхто не забутий і ніщо не забуто».

Підтвердженням цього є те, що за покликом серця, велінням совісті як на цьому майдані, так і в інших містах і селах Закарпаття, всієї України зібрались люди різних поколінь, заради утвердження мирного життя, спокою, безхмарного неба. І серед них, шановні ветерани, ви по-справедливості є істинними героями дня. А ваші військові камуфляжі, бойові ордени – свідки тих страшних днів, що вібрали у себе життя тисячів солдат, пекучі сльози вдів і матерів, страждання і як мовиться у пісні, журавлині плачі. Ось чому до вас особлива повага. Насамперед молоді, юнаків, які невдовзі поповнять ряди захисників Вітчизни. Ваш бойовий гарт, життєвий досвід, вірність ратному побратимству стають для них, та й не тільки для них, основою громадянської позиції, активної участі у житті суспільства. Люди вірять і довіряють вам. Серед вас, ветеранів, – чимало громадських діячів, депутатів місцевих рад різних рівнів, виробничників, спеціалістів, ініціаторів багатьох важливих для суспільства починань. Особливо щодо справи поліпшення соціального захисту, побутових умов, лікування та оздоровлення не лише ветеранів-афганців, а й усіх, хто вимагає цього, яке Президент України Віктор Ющенко проголосив одним з пріоритетів української влади. Тому бачимо головне завдання виконавчої влади, місцевого самоврядування – і надалі підтримувати, допомагати кожному ветерану, сім’ям воїнів-афганців, усім знедоленим у цей нелегкий час – морально і матеріально. І зараз, з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших країн, обласна влада виділила грошову допомогу тим, що потребує її найбільше – інвалідам першої і другої групи, сім’ям воїнів, які загинули на війні і тим, що відійшли від нас за останні роки. Нещодавно на засіданні президії обласної ради за участю керівників ветеранських організацій, які займаються соціальним захистом своїх спілчан, прийнято рішення вважати необхідним обласній, районним, міським радам при перевиконанні доходної частини місцевих бюджетів виділяти додаткові фінансування на програми соціального захисту і підтримку членів цих організацій, у тому числі воїнів-афганців. Треба зробити все щоб батьки, родини воїнів, які загинули на війні, ветеранів, котрі передчасно відійшли від нас, не залишалися наодинці зі своїм невтішним горем.

Шановні краяни!

Сьогодні, до пам’ятника Скорботній Матері, на п’єдесталі якого викарбувані імена 54 наших краян, ляже ще більше вінків, живих квітів, запалено свічки пам’яті. І в ці скорботні хвилини перед нами постають молоді, красиві обличчя, світлі постаті дорогих людей, яких не вистачає нам, і не вистачатиме новим поколінням. Бо вони – не лише наші співвітчизники, не лише наші краяни, а й частина нашої крові і плоті. І ми маємо зробити все аби пам’ять про них не зітерлась у часі, аби їх імена знали наступні покоління незалежної України. Адже у цій пам’яті єдність і міць українського народу.

Бо час невпинно іде вперед. Життя продовжується. А нам іти до нових вершин, радіти дітям та онукам, робити все, аби слово «війна» назавжди зникло із нашого з буття. Від імені депутатів обласної ради, від імені обласної державної адміністрації, від себе особисто бажаю вам міцного здоров’я, родинного благополуччя, оптимізму і щасливого звершення всіх ваших задумів і мрій.

Нехай могутня сила Господнього Стрітеня, світло пам’яті про наших краян, які не повернулись із бранного поля, надасть вам наснаги і мудрості до нових починань і звершень на щастя і радість ваших родин, славу рідного Закарпаття, на благо нашої незалежної України.

Слава Україні!


Відтак до учасників мітингу-реквієму із щирими словами пам’яті і шани звернулись: голова Закарпатської обласної Спілки ветеранів війни Михайло Куцкір, заступник Ужгородського міського голови Володимир Симулик, голова Закарпатської територіальної організації Української Спілки ветеранів війни в Афганістані Сергій Олексіюк, офіцер Збройних Сил України, підполковник Петро Марко.

На завершення мітингу-реквієму голова обласної ради Михайло Кічковський, голова ОДА Олег Гаваші поклали вінок живих квітів до пам’ятника Скорботній Матері. Квіти, вінки принесли до монументу і представники багатьох громадських спілок, бойові побратими, учасники урочистостей. На завершення Дня вшанування ветеранів війн, учасників бойових дій в Афганістані в обласній філармонії відбувся святковий концерт, під час якого заступник голови обласної ради Михайло Мартин вручив почесні відзнаки обласної ради групі найактивніших колишніх бійців, а нині шанованих в краї ветеранів.

Прес-служба Закарпатської обласної ради
15 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини