Закарпатські мученики науки?

Колись українці пишалися своєю системою освіти. Ще з радянських часів нам міцно прищепили переконання, що так, як навчають у нас, не вчать більше ніде. Наче решта капіталістичних країн безнадійно загрузла у темряві неуцтва. Потім, після розпаду Радянського Союзу, науковці спішно взялися ламати і змінювати існуючий до того лад.

Трансформація правопису,  дванадцятибальна система оцінювання, перехід до Болонської системи (розкритикованої у більшості країн, до речі) – все це остаточно збило школярів із пантелику. Та, правду кажучи, і вчителі не надто встигають за нововведеннями. От і маємо в результаті дітлахів, для яких таблиця множення без калькулятора неможлива, твори пишуться тільки за допомогою відповідних посібників, столиця Китаю – Токіо, і Пушкін написав не поему «Мідний вершник», а якийсь «Мідний тазик».
Діти, певно, у своїх незнаннях не винні. Можливо, їм потрібне інше ставлення, яке базувалося б не на залякуванні, а на індивідуальному підході. Бо ж як тільки учень починає отримувати задоволення від того, чим займається, його успіхи ростуть немов на дріжджах. Результату, коли переважна більшість школярів навчається на «добре» та «відмінно», вдалося досягнути у десяти школах Іршавського району. Саме там, у селі Довгому, Юлією Пінчук було розроблено оздоровчо-розвиваючу систему «Веселкова школа». Тепер діти самі просяться до школи, на уроках завжди уважні, а програму, затверджену Міністерством освіти та науки України, проходять із легкістю, випереджаючи своїх ровесників на декілька років.
«Коли моя дочка у першому класі почала зазубрювати величезні таблиці додавання та віднімання, ніякого іншого виходу, як забрати її зі школи, у мене не було, – каже Юлія Борисівна. – Саме для неї я розробила цю систему. І тепер вона з братом, який на три роки молодший, вчаться в одному класі. Бо найголовніше – почати займатися якомога раніше».
 «Веселкова школа» почалася з 2002 року, коли директор Довжанської школи Марія Косик ризикнула випробувати нову методику. Майже одразу середня успішність школярів зросла у декілька разів. А вже у 2005 експеримент офіційно затвердило Закарпатське обласне управління освіти.
Своєрідність такого способу навчання в тому, що діти бавляться у школу. За неправильну відповідь їх ніхто не карає і не сварить, разом із вчителями вони співають таблицю множення, правила вчать у формі вірша, стрибають уявними східцями (позатабличне множення), уміло читають, послуговуючись «шрифтом, що розмовляє», а на «п’ятихвилинках» астрономії та географії вчаться за допомогою глобуса, кольорових схем та карт знаходити себе від точки в селі й аж до Сонячної системи. Так, для другокласника зовсім не складно помножити вісім на шість, на дванадцять чи навіть на п’ятнадцять.
Великою перевагою «Веселкової школи» є і те, що тут дітей не виснажують сорокап’ятихвилинними уроками. Відомо, що увага розсіюється десь на 15 хвилині. Тому решта заняття, зазвичай, уже безрезультатна. Тут із дітьми роблять спеціальні рухові вправи, активно займаються фізкультурою, в результаті чого ні зір, ні постава, ні загальний стан здоров’я у школяра не страждають.
У 2006 році Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти проводив дослідження. І виявилося, що «веселкові» першокласники на 15-20% вчаться краще, ніж їхні однолітки. Крім того, з контрольною роботою з математики учні третіх класів справилися легше за п’ятикласників.
Та, як завжди, для подальшого просунення нової прогресивної методики бракує коштів. Вже видано підручники для дитячих садків та 1-2 класів. А от книжки для 3-5 класу друкуються поки що на кольорову принтері. «Веселковою школою» зацікавилися вже навіть за кордоном. Так, в Італії за цією системою вчаться 150 дітлахів. У нас хоч і розроблені відповідні посібники, користуючись якими навіть недосвідчені вчителі зможуть досягнути високих результатів, та особливого ентузіазму у молодої «еліти» до новинки не виникає. А у кого все ж з’являється бажання вдосконалюватися, то у тих немає змоги використати нові методики у навчальному процесі. До цих пір не вдалося отримати свідоцтва від Міністерства освіти та науки, що дозволило б фінансування на державному рівні. Тому, єдине, на що залишається сподіватися, що розробки творчих закарпатських учителів не будуть марними, і що педагоги, які навчатимуть дітей згодом («Веселкова» система розрахована на початкову школу), не зруйнують той міцний фундамент і не відіб’ють бажання «гратися у школу».

Катерина Ковач, "Закарпатська правда"
15 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

не педагог 2008-02-20 / 01:44:00
цікаво,а чи пройдуть випускники школи

Зовнішнє незалежне оцінювання?

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 3
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини