УЖГОРОДСЬКА МІНА сповільненої дії

Уже кілька тижнів поспіль Ужгород вирує. Наприкінці січня містом поповзли чутки, що мер із депутатами на 34-му засіданні сесії міськради знову роздавали земельні ділянки у приватну власність:

УЖГОРОДСЬКА МІНА сповільненої дії

«Чулись’те, ийзась землю давали у вароши. Накраяли аж 800 дарабів. – Задарь?  – Ніт! За красні вочі!» Ті городяни, які роками чекають на виділення кількох соток, намагалися з’ясувати у влади – хто ж цього разу удостоївся щасливої нагоди? Звідти їх просто відсилали подалі. Збурені й обурені ужгородці масово телефонували до нашої редакції і буквально вимагали видрукувати, як ми робили минулого року, списки нових землевласників. Однак і на звернення газети відповідальні працівники мерії конкретної відповіді ужгородській громаді не дали.

«ОЙ, ЛИХО! СЕРЬОЖА БОМБУ МАВ  ПІД СТРІХОВ»

Минулого тижня – новий сплеск емоцій: «Мерію заміновали! – Не заміновали, а отровили ртутьов! – Ба, ко би то годен учинити? – Як ко? Мало таких є, кому Рата зимлю обіцяв дати, а не дав?! Щи’ го дись затриплют».

Коли міліція оточила приміщення міськради, шукаючи там бомбу чи міну, містом покотилися нові домисли: «Рату арестовали! – Тото не може бути, у нього депутатський авторитет ци имунітет. – Я сама віділа, як го вели. – Віділа ти чорта! Він утік за границю. – Ниґде він не втече, бо на кого лишит багатство? – На цімборів. – Та тоті перші усьо розкрадут!»

Більшість слуг ужгородської громади, що вже ввійшли в історію міста як неперевершені «земельні реформатори»,  наприкінці минулого тижня, на здивування городян, зібралися на паперті храму міської влади, аби прийняти звернення до Ради Європи, ОБСЄ, посольств Європейських держав і США, всіх до одного зверхників Української держави та керманичів силових структур із приводу «перешкоджання роботі органів місцевого самоврядування». Про те, що в Ужгороді цей орган «місцевого самоврядування» в останні роки перетворився на орган «особистого урядування», звісно, не йшлося.

З чого, власне, здійнялася буча цього разу? Подаємо хронологію подій, які й спричинили новітнє ужгородське торнадо у погарчику каламутної води.

Ще 30 травня 2006 (!) року прокуратура м.Ужгород порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Ужгородської міськради при виділенні земельної ділянки спільному підприємству «Семіраміда» площею 1,6 га. Виходячи з того, що протоколи засідань міськради, її рішення та рішення виконкому, Книги запису державних актів на право постійного користування землею зберігаються у приміщенні міської ради, прокуратура міста кілька разів поспіль письмово зверталася до голови міста С.Ратушняка з проханням надати копії документів. З якогось дива міська влада почала бавитися з прокуратурою в мовчанку, хоча такого права не має – прокуратура здійснює загальний нагляд за дотриманням законодавства, у тому числі й органами місцевого самоврядування, і кожне ухвалене сесією чи виконкомом рішення повинно пройти прокурорський аналіз на предмет відповідності чинним законам. За словами прокурора Закарпатської області Юрія БЕНЦИ, впродовж року на 3 письмові запити прокуратури з міськради не надійшло жодної відповіді.

25 січня 2008 року слідчий прокуратури м.Ужгород виніс постанову «провести в Ужгородській міській раді виїмку документів». У понеділок, 4 лютого, він прибув у земельний відділ міськвиконкому з наміром здійснити виїмку документів (рішень міськради), які цивілізована і чесна влада сама повинна публікувати на шпальтах комунальної газети відразу після його підписання і без прокурорської постанови. Однак в ужгородської влади – свої закони: там не те, що ігнорують громаду – слідчого до кабінету не впустили. Вже після цього прокуратурою було ухвалено постанову про проведення обшуку.

Того ж дня працівники Ужгородського МВ УМВС України у Закарпатській області, з дотриманням усіх процесуальних норм, зафіксували факт отримання хабара керівником КП «Румб». Начальник Ужгородського МВ міліції підполковник Василь ПОНЗЕЛЬ заявляє, що сигналом для дій міліції стало звернення громадянина Б., який повідомив правоохоронцям, що ця посадова особа вимагає від нього хабара. Посадовця опитали, а матеріали справи передали в прокуратуру для прийняття рішення.

У вівторок, 5 лютого, працівники прокуратури, попередньо поставивши до відома першого заступника мера Володимира БОБКОВА, пред’явили постанову на обшук. Однак службові особи міської влади знову відмовилися спілкуватися з правоохоронцями.

У середу, 6 лютого, мер Ужгорода Сергій РАТУШНЯК власноруч каліграфічним почерком виписав на чистому папірцеві доручення своєму заступнику В.Симулику та головному санітарному лікарю В. Петричку: «Негайно провести суцільну дезінфікацію усіх приміщень загальною площею 4400 кв.м». Звідки у приміщення мерії на пл. Поштовій, 3, серед зими раптом масово заповзли паразити – загадка. За словами прес-секретаря Ужгородської міськради Олега ПОДЕБРІЯ, з середи 6 лютого по п’ятницю 8 лютого включно у приміщенні міськради оголосили карантин, а всіх міських чиновників відправили у відпустку у зв’язку з «дезінфікацією та дератизацією» (!) будинку.

О 14.52 до СБУ зателефонував невідомий та повідомив, що будинок мерії  заміновано. Після отримання сигналу працівники МНС, СБУ, МВС оточили приміщення і стали шукати вибухівку. Звісно, що ні бомби, ні чогось іншого такого,  що зацікавило б правоохоронців, не знайшли. Зафіксувавши відсутність вибухових пристроїв, правоохоронці покинули приміщення, залишивши на прохання вартових будови та, з метою охорони громадського порядку, наряд міліції.

Увечері, 6 лютого, о 19.30 оперативному черговому прокуратури Закарпатської області зателефонував громадянин, який назвався С.Ратушняком та повідомив про те, що на міську раду вчинено збройний напад, виламано двері, а в приміщенні розкидано наркотичні засоби та набої. На місце події терміново виїхали оперативники міської міліції, які нічого подібного там не зафіксували. У четвер, 7 лютого, у відповідності з планом розслідування, працівники прокуратури із залученням 10 бійців спецпідрозділу «Беркут» у присутності понятих та начальника господарсько-експлуатаційного відділу міськвиконкому В.Вербича з 9.00 до 13.00 проводили обшук у 4-х кабінетах. На час проведення слідчої дії доступ до приміщення МВК був припинений, а з 13.00 – поновлений, і міліцейську охорону знято.

«ТРИМАЙТЕ ЗЛОДІЯ!»

О 15.45 7 лютого охоронець будинку М.Гриньо звернувся до працівників міліції із заявою про те, що невідомою особою на вхідних дверях розбито скло. Про цей факт у телевізійних сюжетах розповідав загалу і мер С.Ратушняк, гнівно закликаючи припинити безчинства проти міської влади та покарати винних. Слідчо-оперативна група міської міліції підтвердила факт розбиття скла і встановила, що це скоїв… громадянин В’ячеслав Федченко (працівник газети «Моя новинка»). Складено протокол про адміністративне порушення та направлено для розгляду в суд.

Незважаючи на те, що 7 лютого доступ до сесійної зали був абсолютно вільним, депутати міськради, на пропозицію мера С.Ратушняка, вирішили замінити сесійне пленарне «засідання» у залі на пленарне «застояння» на сходах будівлі міськради у присутності випадкових перехожих городян, на якому й було прийнято згадані депеші до загальноєвропейських та українських інституцій. Як мовиться, не було б щастя, та нещастя підсобило. Самі того не усвідомлюючи, ужгородські депутати вперше в історії продемонстрували взірець відкритості влади та прозорості прийняття нею рішень. Тепер можемо першими на європейських теренах запровадити нову демократичну складову громадянського суспільства – сесійне віче. Бо й справді, чого чесним виборним приховувати свої дії від не менш чесної громади? Тож мешканці Ужгорода відтепер із нетерпінням чекатимуть наступної сесії міської ради своїх дуже народних депутатів на сходах мерії (для зручності глядачів бажано встигнути у міжсесійний період підготувати для кожного депутата персональне стояче місце з іменною табличкою та портретом розміром 80х120 см, вби тварь кожджого далеко було видко) і прохатимуть розглянути питання виділення у власність ще 800 земельних діляночок. Лише не знаємо – кому  тепер безпечно заяви нести?

P.S. У вівторок перед мерією Ужгорода відбувся пікет чисельністю 80–100 чоловік. Люди вимагали зупинити неподобства, які чинить ужгородська міська влада, зокрема – припинення земельного дерибану.

Олена КОЛІНЬКО, "ФЕСТ"
14 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Фелікс 2008-02-18 / 22:50:00
Підозрюю, що УЖГОРОДСЬКА МІНА сповільненої дії,це міна для ТОВ "Барва" інд корпорейшен.

Сергей Р. 2008-02-17 / 23:18:00
Ага, и даже в качестве лидера фракции БЮТ в облсовете пришёл на чрезвычайное заседание сессии горсовета, созванное Ратой под стенами заблокированной ментами мерии. Чтобы отблагодарить за некотрые специфические услуги.


Ато ты не знал?

Українець 2008-02-17 / 21:47:00
Сербайло прикриває Рату???:):):)

Урзус 2008-02-16 / 13:22:00
О, бачу, й "Закарпаття-онлайн" виправилось. Надрукували таки "незручну" статтю Мартина "Русинська правда".

Додам - я не є Мартин, навіть не є палким фанатом його творчості.

І до Балоги у мене - "нічого особистого" - ані з роботи він мене не звільняв, ані коханок не забирав. Просто есдек - це і є есдек, як би він не називався. А от есдеків я, м"яко кажучи, не люблю...

Пилюля 2008-02-16 / 11:15:00
Урзус 16/02/2008 01:06 З цікавістю прочитав рекомендовану тобою статтю «Виртуальное око старшего брата. Попытка исследования». http://www.ds.ru/ss1.htmhttp://www.ds.ru/ss1.htm. Гарно дякую. відкрив мені очі і підкріпив мої догадки , що щось подібне має місце на веб-порталах Закарпаття. Рекомендую іншим, не пожалієте.

Адмін 2008-02-16 / 11:09:00
Попереджаємо учасників коментування, що відхилення від теми коментування, зловживання флудом і порушення правил поведінки в рубриці коментарів може призвести до видалення деяких коментарів або й обмеження авторів деяких ніків у праві доступу в рубрику коментарів сайту "Закарпаття online"

Урзус 2008-02-16 / 01:06:00
Чого ж не дати? Даю. Задля того, аби нормальні люди знали, що собою являють "чергові по інтернету". Щоб вчились протидіяти. От непогана стаття, хрестоматія:




"Виртуальное око старшего брата"

Попытка исследования

http://www.ds.ru/ss1.htm

Сергей Р. 2008-02-15 / 21:33:00
"...поведінка - класична провокаторська, ну точно як описано в статтях про фсбешних працівиків, що несуть цілодобове чергування у чатах і форумах..."




Урсус, из практики видно, что ты эти статьи читал. Ссылочку не дашь?

нашоукраїнець 2008-02-15 / 21:29:00
Миколо, ніхто б і не ототожнював, якби Сербайло активно не співпрацював із Ратою (раніше, і тепер, в період кризи), і не прикривав його

Микола 2008-02-15 / 20:55:00


Вважаю, що йде ПОВНИЙ ДЕРИБАН ЗЕМЛІ і Рата однозначно не наш мер, але не ототожнюйте фракцію "БЮТ" в міській раді, яка дійсно "дерибанить" з БЮТ на Закарпатті.


Погоджуюсь з Нейтральним, Сербайло тут ні до чого.

Нейтральний 2008-02-15 / 20:39:00
Orange, що за брєд:"Сербайло - назад до Бродського". Це вже давно не актуально. Давай Кеменяш - до СДПУ(о), Богословська - до "Озиме покоління" і т.д. При чому тут Бродський і Сербайло?

Студент 2008-02-15 / 17:16:00
Колесо фортуни для Балоги почало крутитися у зворотньому напряямку. Точка відліку розпочалася із чинадієвської землі. Таке життя, все має початок і закінчення. Всі здорові і прогресивні сили НУНС, що розділяють погляди Уряд Тимошенко, пропоню приєднуватися до БЮТу.

Урзус 2008-02-15 / 16:49:00
Сергію Р. Твоя поведінка - класична провокаторська, ну точно як описано в статтях про фсбешних працівиків, що несуть цілодобове чергування у чатах і форумах. Що, там уроки брав? У тих козлів є правило - якщо щось, сразу переводити стрілки на особисте життя (жінці казати, що вона страшна й одинока, чоловіку - що він гей чи імпотент). От до чого тут була коханка?



"Закарпаття-онлайн" позиціонує себе як незалежне видання. Воно фактично займається дайджестом того, що пишуть про Закарпаття. І допоки статті Мартина не зачепляли Балогу, практично завжди його передруковували. А цього разу - "випадково" пропустили. Хоч я не думаю, що стаття,яка була на передовиці "ДТ" - то є "всё интернетное дерьмо". А от якщо "Закарпаття-Онлайн" так буде себе вести, то воно якраз ризикує перетворитись на "Закарпаття-ой-лайно", чого б не хотілось...

Молния 2008-02-15 / 16:46:00
Балога в трансі і люті.Підтримка міністрами КМ України рішення забрати у нього землю біля Синяка, привели привели до того, що Глава Секретариата президента Украины Виктор Балога заявил о своем выходе из Народного союза "Наша Украина", сообщает пресс-служба главы государства

orange 2008-02-15 / 13:57:00
Дурак ти, Пілюля, а не лічишся. Сам під іншим ніком назвав мене провокатором, а тепер сам із собою погодився. Підтримуйте далі, бютівці, Рату, і це буде ваш із ним кінець.

П.С. Взагалі важко якось зрозуміти, яе я маю відношення до якоїсь там статті в "Зеркалі тижня"?

Пилюля 2008-02-15 / 13:42:00
orange, ти дійсно провокатор, як десь про тебе згадували. Ось, Урзус 15/02/2008 12:06 сказав правду. Більше того, вся газета "Зеркало тижна " де була згадана стаття, зразу після вивантаження багажу на станції Мукачево, оптом скупили балоганівці. Значить бояться правди.

Вчора на ТВ-передачі "Дуель", Шуфрич сказав, що Ющенко це постійна небезпека для України. Це єдиний випадок, коли я абсалютно згідний з Шуфричем. Але, ще більша небезпеку для Закарпаття представляє Балога і Ко.

НЕ маю ніякого відношення до Сербайла і не знайомий з ним особисто. Але те, що ти, так часто і методично згадуєш Сербайла( намагаючись показати його у не вигіднім ракурсі), тільки піднімає його авторитет серед закарпатців, особливо в повязанні його персони в подіях із землею навколо Синяка. Часи міняються і не на користь таких як ти.


orange 2008-02-15 / 13:02:00
Молодець, уважний! Правильно! Рату - на мило! БЮТовських дерибанщиків - вон із Ужгорода! Сербайло - назад до Бродського!

Уважний. 2008-02-15 / 12:56:00
Ви справді придурки,чи так майстерно прикидаєтеся? Влада краде від вас землю, нерухомість,майно, щедро ділиться з прокурорами і ментами, а народу вішає лапшу, а ви ви улесливо підставляєте вушка, яе садомазохісти. Який народ, така і влада!

Сергей Р. 2008-02-15 / 12:22:00
Урзус, ты чего к сайту прицепился? Вон другие сайты тоже эту инфу не дали, ну и что? По-твоему сайт должен по твоему хотению ВСЁ интернетное дерьмо лопатить?


Такое впечатление, что ты на Балогу за что-то обижен, а цепляешься к сайту.

У тебя что, Балога любовницу увёл? Или с работы уволил?

Но, даже если и так, прицепись к Балоге, а не флуди по сайтам. Слабо?

Урзус 2008-02-15 / 12:06:00
Вражає "об"єктивність" Закарпаття-онлайну. Вони люблять передруковувати "Дзеркало тижня",але останню статтю Мартина чомусь не помітили: "Спочатку було Мукачево", http://www.dt.ua/1000/1550/62005/

Бо там, серед іншого, таке:

"...Однак про зловживання міської влади в обласному центрі хоча б говорять уголос, тоді як у тому ж таки Мукачевому все тихо, наче при комунізмі, бо там взагалі нема опозиції. Те, чим займається тамтешня влада, стає відомим хіба що випадково. Наприк­лад, як міськрада здає в оренду представникам «Барви» Мукачівський замок, передбачливо відреставрований за комунальні кошти (та ще й із піаром — дивіться, міська влада не шкодує грошей на пам’ятки культури!). Чи не допускає в місто середній бізнес, який міг би створити конкуренцію тій-таки «Барві», внаслідок чого виникає парадоксальна ситуація: середня зарплата в Мукачевому помітно нижча, ніж в Ужгороді, зате ціни на продукти в супермаркетах — вищі"

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини