Пацієнти медичних закладів Закарпаття будуть стовідсотково забезпечені ліками

Потрапляєш до лікарні і не отримуєш довжелезний список засобів, які потрібні для твого порятунку – з огляду на реалії багатьох останніх років це видається просто фантастикою.
Але незабаром має стати буденщиною: в бюджеті Закарпаття на цей рік закладені кошти для стовідсоткового забезпечення ліками хворих, що перебувають в стаціонарі медичних закладах третього рівня допомоги, або, якщо простіше, обласних лікарнях, спеціалізованих диспансерах. Пацієнти вже й нині отримували б ліки, але доводиться чекати поки пройдуть усі процедури, передбачені законодавством про державні закупівлі.
Докладніше про це “Фесту” розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Ганна Романко.

Пацієнти медичних закладів Закарпаття будуть стовідсотково забезпечені ліками

Торік з усіма змінами і доповненнями, що відбувалися протягом року, на всі 27 медичних закладів обласного підпорядкування було виділено 148 млн. грн. Як відомо, основні з них, які мають стаціонарне лікування, це обласна клінічна лікарня, обласна дитяча лікарня, обласна інфекційна лікарня, онкодиспансер, кардіодиспансер, тубдиспансер, шкірно-венерологічний диспансер, наркодиспансер, дві психіатричні лікарні (у Берегові та Вільшанах) і госпіталь для обслуговування інвалідів та учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Розрахунковий показник коштів на цей рік, закладений в обласному бюджеті, -- 199 млн. грн., тобто на третину більше, ніж у 2007-му. Якщо з цієї суми виокремити 4,7 млн. грн. на цільові видатки для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет, залишиться близько 195 мільйонів.

На рівні області медичні заклади третього рівня надають найбільш кваліфіковану допомогу і при найбільш складних хворобах. Звичайно, це не дешево, тому люди часто нарікали, скаржились, мовляв, як туди йти, якщо грошей на ліки все одно не вистачить. А з бюджету коштів для стовідсоткового забезпечення хворих стаціонару ніколи не вистачало. І лише в цьому році це стало можливим.

Кожен заклад, розповіла Ганна Романко, провів розрахунки і визначив необхідну суму. Наприклад, якщо обласна лікарня торік мала на ліки 2,9 млн. грн., то у цьому році передбачено у 2,8 рази більше, тобто 8,2 млн. грн. А, скажімо, для хворих в онкодиспансері та онкогематологічних в обласній клінічній та в обласній дитячі лікарнях, які забезпечуються не лише з обласного бюджету, але й за державними програми, це буде близько 5,5 млн. грн. Усе це дасть можливість купити і видавати пацієнтам стаціонару всі медикаменти, передбачені стандартами лікування в закладах обласного підпорядкування і дозволені, згідно постанови Кабміну, для закупівлі за державні кошти.

Добрі чутки з такого важливого приводу розлетілися відразу. І вже нині всюди на слуху: кошти для лікування є! Але перешкодою поки що є саме закон про держзакупівлі -- для придбання ліків треба дотриматись усіх передбачених процедур, які тривають від 15 до 45 днів. Тому обласна влада сподівається, що медичні установи проведуть торги і про стовідсоткове забезпечення стаціонарних хворих можна буде говорити приблизно з квітня.

А тоді, запевняє заступник начальника управління охорони здоровя, якщо будуть випадки, коли хворих чи їхніх рідних знову відправлятимуть зі списками, завдовжки з простирадло, в аптеку, їм варто скаржитись. Адже все залежить, як кажуть, від людського фактора. Наприклад, лікар може сказати, що препарати є, а медсестра -- що треба купити. Облздороввідділ обіцяє на кожну таку скаргу реагувати, кожен випадок розглядати і приймати рішення, у тому числі з покараннями для медпрацівників.

Проте Ганна Василівна і застерігає: далеко не всі медикаменти можна купувати за державні кошти. До того ж, нині, в усіх ЗМІ, а особливо на телебаченні, рекламують багато ліків. Але якщо вони не внесені до затверджених міністерством протоколів лікування кожного захворювання, то придбати їх за державні кошти немає змоги. Тому, якщо хворий наполягатиме, що йому потрібен саме такий препарат, то в історії хвороби лікар обов’язково фіксуватиме, які ліки з наявних було запропоновано і що пацієнт відмовився, бо хотів приймати такий-то засіб.

В усіх обласних закладах зросли також видатки на харчування. На день це буде близько 7 грн. (торік 5,5 грн.) і в цьому плані “до спільного знаменника” приведено майже всі установи. Тільки в госпіталі для інвалідів та ліквідаторів ЧАЕС щодня годуватимуть на 35 грн. А в дитячих закладах — санаторії “Малятко”, “Човен” і Будинок дитини, де повністю забезпечено кількісні норми харчування за цінами 2007 року, це буде 14-18 грн.

Вдасться у цьому році купити в обласні лікарні та диспансери необхідне обладнання. Йдеться насамперед про ультразвукові апарати, флюорографи, дихальну апаратуру, забезпечення, у відповідності до технологічних норм, закладів з рододопомоги.

До речі, в області реалізовуються і 8 регіональних програм. Зокрема, це і програма матеріально-технічного забезпечення, яка передбачає видатки  у 5,8 млн. грн.

Визначено і пріоритетні медустанови, в яких будуть завершені чи частково завершені роботи з капітального ремонту та реконструкції будівель. Зокрема, планується  завершити роботи в обласній інфекційній лікарні і створити на її базі обласну бактеріологічну лабораторію. Повна реконструкція з надбудовою четвертого поверху пройдуть в онкодиспансері, на це передбачено 6,2 млн. грн. (використано у 2007 році — 4,2 млн.). Продовжаться роботи в ОТМО «Фтизіатрія», відремонтують харчоблок обласної клінічної лікарні, зроблять у цьому закладі кардинальний ремонт в окремих відділеннях. Також буде закуплено м’який інвентар для повного забезпечення медичних установ відповідно до табелів оснащення.

Зростає і зарплата медиків. Насамперед, завдяки зростанню встановленої законом мінімальної зарплати і запровадженню з листопада поточного року третього етапу тарифної сітки. Якщо загалом у 2007 році всі видатки на зарплату працівників обласних лікувальних установ були близько 70 млн. грн., то у цьому році — 91 млн. грн. Загалом витрати на зарплату складають у видатках 46,7%.

Враховано в обласному бюджеті на цей рік також зростання тарифів на енергоносії, комунальні послуги. До речі, хоч завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій, вдалося трохи зекономити, видатки на ці потреби суттєво вищі у 2008 році при тому, що кількість обласних закладів не зросла.

Усі так звані захищені статті для обласних медичних установ будуть фінансуватися стовідсотково, а вже витрати на відрядження, малоцінний інвентар, поточні ремонти та інші потреби є можливість фінансувати приблизно на 60%.

Головне, що нарешті лікування в обласних закладах стане безоплатним, а тому й більш доступним для тисяч закарпатців. І навіть цей психологічний фактор багатьом суттєво допоможе швидше видужувати.

12 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини