Говорити — не робити

Торік через бездіяльність мерії ужгородці втратили можливість поліпшити своє життя.

Говорити — не робити

«Пiд моїм керiвництвом мiсто отримає зовсiм нову якiсть»

«Я люблю Ужгород i Закарпаття i хочу залучити сюди якомога бiльше стратегiчних партнерiв. Моє завдання — затягти в мiсто сотнi мiльйонiв iнвестицiй…

Наступне стратегiчне завдання — залучити iнвесторiв у комунальну сферу: освiтлення, тепло- i водопостачання, лiфти. Я хочу притягнути потужні європейські компанії — у кожнiй з цих сфер конкурують по 2—3. У сферу теплопостачання хочуть iти французи, швейцарцi i чехи. Хто кращi умови запропонує, той i працюватиме. На переробку смiття у нас претендують потужнi свiтовi компанiї з оборотом понад 40 млрд. євро на рiк…

Нехай сьогоднi я поганий в очах багатьох, але роблю стратегiчно важливi i правильнi кроки, щоб Ужгород врештi став європейським мiстом. Бюджетнi кошти треба зосередити на реконструкцiї транспортних магiстралей, на дорогах, а сферу послуг — вiддати комерцiйним структурам, представникам яких партiй вони б не належали. Тiльки в тепло в Ужгородi треба вкласти 45 млн. євро. Для мiста це завдання на 70 рокiв, а ми отримуємо кошти протягом двох. Через два роки в нас запрацює аквапарк, нашi дiти будуть розважатися там на атракцiонах. У це буде вкладено 20 млн. євро — i теж жодної бюджетної копiйки…

Пiд моїм керiвництвом мiсто отримає зовсiм нову якiсть. 9 мiсяцiв ми не виходимо в ефiр, не даємо iнтерв’ю, не збираємо майданiв — ми працюємо. Зробити щось, маючи грошi, багато розуму не треба. Але в нашiй ситуацiї якраз має працювати менеджер, органiзатор — ось у чому моє завдання… Ще цього року наше мiсто стане чистим, у ньому будуть цiлi квартали з новим теплом, водою, лiфтами, перший в Українi полiгон твердих побутових вiдходiв, органiзований за свiтовими технологiями. А через 2-3 роки ми про цi проблеми взагалi забудемо»...

Ужгородці добре пам’ятають ці слова з уст мера, якому вони черговий раз повірили і віддали свої голоси на виборах 2006-го. Незабаром минають два роки, обіцяні Сергієм Миколайовичем. Проте ні аквапарку, ні, тим більше, серйозних інвесторів, які навперебій рвуться вкладати до нас кошти, ні чистого міста, з новим теплом, водою, ліфтами — нічого ужгородці не бачать. Навпаки, до раніше існуючих проблем додалося багато нових. Нині вже у невеликих селах на вулицях є освітлення, а в Ужгороді навіть на центральних магістралях — хоч в око стрель. По всій області, у найвіддаленіших гірських селах зводяться нові сучасно обладнані школи (лише торік введено в експлуатацію 4 школи на 1244 місць), а в Ужгороді не те що новими й не пахне, а навіть існуючі годі відремонтувати. Тільки й чути: міська влада ліквідовує НВК «Гранд», відбирає басейн у гімназії…

Хвалився зробити без грошей, та не зробив і з грошима

2007 рік наочно проілюстрував ще одну тезу ужгородського мера: «Зробити щось, маючи грошi, багато розуму не треба. Але в нашiй ситуацiї якраз має працювати менеджер, органiзатор — ось у чому моє завдання». Ратушняк виявився і не менеджером, і не організатором, бо навіть кошти, які надійшли з державного бюджету, на вкрай важливі потреби Ужгорода не використані.

Загалом протягом минулого року Закарпаттю передбачалося виділити 67 млн. грн. державних субвенцій. З них мільйон було заплановано на збереження історичної забудови міст, об’єктів історико-архітектурної спадщини, зокрема, для реконструкції ужгородської Ратуші та Ужгородського замку. Проте через відсутність проектно-кошторисної документації та занадто складних й економічно невигідних умов проведення тендерних процедур ці кошти не освоювалися і повернулися в Київ.

За іншими 6 субвенціями 65,31 млн. грн. таки надійшло і 88,9% з них використано. Натомість по Ужгороду ситуація майже рівно навпаки — 91,3% грошей не освоєно і в кінці року повернуто.

А мали за ці 6,6 млн. грн. зробити: реконструкцію котельні міської лікарні, котелень по вул. Собранецькій , Тихого, Митній, Довженка, теплові мережі по вул. Достоєвського і Тобілевича, Тельмана, просп.Свободи. Також були кошти на лічильники холодної води (168 тис. грн.), гарячої води (448 тис.), лічильники теплової енергії (1,5 млн.).

Усі негаразди люди вирішують своїми силами

«СЗ «Паланок» поцікавився у жителів міста що вони про це знають і думають.

Іван, лікар: Лічильники, як і багато моїх знайомих, я ще два роки тому встановив за власні кошти, бо тоді ще не знав, що може бути інакше. Мій сусід встановлював восени 2007 року, але й він нічого про це не знав, тому теж робив за свої кошти. Добре, якщо на це держава уже почала виділяти гроші. Однак наші громадяни не є поінформовані щодо питання встановлення лічильників, а реконструкційні роботи, у тому числі й теплових мереж, котелень, наскільки мені відомо, майже ніде по місту не проводяться.

Олександр Іванович, пенсіонер: Лічильники у мене є на електроенергію, газ, воду. Це дійсно вигідно, адже якщо раніше я сплачував, до прикладу, за газ 10 гривень за члена сім’ї, то наразі лише 3. На електроенергію лічильник установлений на державні кошти, а інші – усе за власні. Не знаю, чому так по-різному, але мені відомо, що є такі міста, візьмемо навіть Стрий, де усі до єдиного лічильники на теплоносії встановлені за гроші з місцевого бюджету. Щоб в і Ужгороді робилося щось подібне — мені не відомо. Я більше п’ятнадцяти років пропрацював головним інженером, тож знаю, що на все в області виділяються кошти. Тому, якщо в Ужгороді щось не робиться чи не доводиться до кінця, то ми знаємо, хто за цим стоїть і де гроші.

Неля, працівник у сфері нерухомості: На воду і на газ у мене лічильники є. Купували і встановлювали за свої кошти, звичайно. Про те, що за кошти держави щось можна зробити, а тим більше, що щось таки робиться, не чула. Я вперше про це дізнаюсь. Можливо для наших людей передбачені ще якісь безкоштовні послуги? Чомусь про це ніхто не говорить.

Володимир, приватний підприємець: Я чув, що вже були встановлені лічильники таким чином. Але це, переважно, школи, різні громадські установи. Щодо мене, то я придбав і встановив усі лічильники, так би мовити, власноруч ще три роки тому. Я здогадувався, що невдовзі ця процедура буде простішою і дешевшою, але не хотілось платити за те, чого не споживаєш. Наприклад, за воду. Нас прописано троє, кожен з яких мав витрачати по 8 кубів води. А якщо разом виходило 24, то зараз, з лічильником усього 10.

Йосип Андрійович, пенсіонер: Якщо відверто, то, думаю, погодяться всі: у місті абсолютно нічого не робиться. Гроші не зрозуміло на що йдуть. Не проводиться ніяка профілактика, а потім лише й чуєш: десь прорвало трубу, в когось шматок стіни відвалився, в тих ще щось вийшло з ладу. І усі негаразди люди вирішують своїми силами. Щодо реконструкції котелень та тепломереж, то певен, що це, як завжди, потрібно, але не проводиться. Пощастило, що зима поки їм особливо не загрожує. А про допомогу з улаштуванням лічильника я не чув. Свій на воду оплатив сам, бо мусів би платити ще п’ять років за 8 кубів, споживаючи лише три.

P.S. Почався новий рік, незабаром з державного бюджету знову виділятимуть кошти на капітальні вкладення, в тому числі й для Ужгорода. Чи винесла міська влада уроки з неосвоєння коштів у минулому році або ж і далі, переінакшуючи іронічну приказку порятунок проживаючих буде справою рук самих проживаючих?

"Старий Замок "Паланок"
12 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Урзус 2008-02-14 / 21:22:00
А власне, серед іншого цікавого написано там таке:




"...Підстави висувати претензії С.Ратушняку, безперечно, є. Горо­дяни справедливо нарікають на брудні вулиці, категорично не сприймають відстріл ампулами з отрутою бродячих тварин, а після публікацій в опозиційній до міської влади пресі виникає стійке переконання, що земельні питання в Ужгороді вирішуються виключно через корупційні схеми. Однак про зловживання міської влади в обласному центрі хоча б говорять уголос, тоді як у тому ж таки Мукачевому все тихо, наче при комунізмі, бо там взагалі нема опозиції. Те, чим займається тамтешня влада, стає відомим хіба що випадково. Наприк­лад, як міськрада здає в оренду представникам «Барви» Мукачівський замок, передбачливо відреставрований за комунальні кошти (та ще й із піаром — дивіться, міська влада не шкодує грошей на пам’ятки культури!). Чи не допускає в місто середній бізнес, який міг би створити конкуренцію тій-таки «Барві», внаслідок чого виникає парадоксальна ситуація: середня зарплата в Мукачевому помітно нижча, ніж в Ужгороді, зате ціни на продукти в супермаркетах — вищі.



Керівництво силових структур, очолюване родичами В.Балоги та вихідцями з Мукачево­го, звинувачення в заангажованості на користь ОДА чи секрета­ріату президента називає маячнею, запевняючи, що просто виконує свої обов’язки. І це ще одна пряма аналогія з січнем 2004-го. Як і переконання, що насправді причина наїзду силовиків — не зловживання міських посадовців, а той факт, що мер міста, сприймає хтось методи його керівницт­ва чи ні, — єдина в регіоні послідовна опозиція обласній владі. Якою чомусь не став ні БЮТ, ні будь-яка інша політична сила."



Урзус 2008-02-14 / 21:13:00
Цікавенько виходить - цю статтю "Закарпаття онлайн" побачило (а я от дивлюся у свіжий номер "Старого Замку", який вийшов лише СЬОГОДНі і не бачу там цього матеріалу). А ось статтю Мартина у "Дзеркалі тижня" чомусь не побачили, хоча зазвичай це видання не ігнорують. Що, там незручно написано? Хто не бачив, див. "Спочатку було Мукачеве…" http://www.dt.ua/1000/1550/62005/

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини