День, коли всі зізнаються в коханні

Щороку всі закохані чомусь очікують на 14 лютого, тобто на день Святого Валентина, або День усіх закоханих, щоб зізнатися у своїх почуттях один до одного. Самотні ж вірять, що саме цього прекрасного дня знайдуть свою половинку.

День, коли всі зізнаються в коханні

Дивна річ, адже чи встановлював хтось дати для того, щоб кохати чи бути коханими, говорити приємні речі своїм близьким та робити їх щасливими? Чому саме цей день об’єднує всіх закоханих; чому він став для нас настільки символічним та важливим?..

Усьому винуватець Валентин

Ця дата, 14 лютого, має історично-релігійне підґрунтя. Офіційно День усіх закоханих існує вже понад 16 століть, але свята любові відомі ще з язичницьких культур. Наприклад, римляни в середині лютого відзначали Lupercalia — фестиваль еротизму на честь богині кохання Juno Februata. І на Русі мали своє свято, але не взимку, а на початку літа. Воно було пов’язане із легендарною історією кохання Петра та Февронії й присвячене Купалу, сину Перуна.

Та все ж у цієї лютневої дати є конкретний „винуватець” — християнський священик Валентин, котрий жив у римському місті Терні за часів імператора Клавдія II Готського. Є дані, що Валентин займався також природничими науками та медициною. Войовничий імператор Клавдій нібито вважав, що сім’я заважає солдатам воювати за імперію, і видав вердикт, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, незважаючи на цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це наприкінці 269 року його заарештували, перевезли до Рима й ув’язнили під охороною офіцера, прийомна донька якого була сліпою. Священик оздоровив її, а опісля навернув до християнства батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти Валентину голову, що й сталося 14 лютого. Але трагедія полягала ще й у тому, що і сам священик був закоханий у доньку тюремника, яку зцілив. За день до страти він написав дівчині прощального листа, в якому зізнався у своїх почуттях і підписав його „твій Валентин”. Напевно, саме тому з’явилася назва любовних послань своїм коханим „валентинки”.

Що ж у Європі?

496 року Папа Римський Геласіус оголосив 14 лютого днем Святого Валентина. Але широкої популярності, а водночас і традицій святкування в Західній Європі це свято набуло з XIII століття. Так, Валентинів день в Англії та Шотландії в старовину супроводжувався ворожінням. Ще донині він дає молоді привід для різноманітних жартів і розваг. Наприклад, в Англії існувало повір’я, за яким перший мужчина, що його зустрічала дівчина 14 лютого, повинен був стати її Валентином — хоче вона цього чи ні. Але дівчата знайшли вихід із ситуації: цього дня вони гуляли із зав’язаними очима.

Французи перші ввели „валентинки” — любовні послання у вигляді вірша. Втім, найбільшої популярності „валентинки” набули у XVIII столітті.

Поляки цього дня відвідують Познань. Там лежать мощі Святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах. Німці вважають Валентина покровителем психічно хворих, прикрашають цього дня всі лікарні червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне богослужіння. Але є у світі деякі країни, які дещо відрізняються у проведенні святкувань дня Святого Валентина. Наприклад, Саудівська Аравія — єдина держава, в якій це свято офіційно заборонене, до того ж із виплатою штрафів.

… І В НАС

Щодо України, то тут день Святого Валентина почав популяризуватися лише в 90-х роках минулого століття і став особливо поширеним серед молоді. Багато хто зі старшого покоління сприймає його як чудернацьку примху „погано вихованих дітей та онуків” або як шкідливий імпортований звичай західної цивілізації. До речі, в календарі східних церков — православної та греко-католицької — 14 лютого згадуються лише святі Трифон, Перпетуя, Сатир, Ревокат, Сатурніл, Секунд, Феліцитата, Петро та Вендиміан. Натомість пам’ять трьох святих Валентинів українські церкви відзначають 7 травня, 19 липня, 12 серпня.

А ми, молодь, за цей нетривалий час відзначення Дня усіх закоханих уже встигли перейняти певні традиції святкування від інших країн: готувати один одному сюрпризи, подарунки, надсилати символічні листівки із зізнанням у своїх почуттях — „валентинки”, говорити близьким приємні речі, робити їх щасливими. Також цього дня стало популярним освідчуватися в коханні, пропонувати „свою руку та серце” й одружуватися.

Анастасія МАКАРА, "Ужгород"
11 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Кусi 2008-02-12 / 10:52:00
"Популяризують" це "свято" торгашi. Виручку вiд Новорiчних закупок вже проiли, до 8 березня ще далеченько, ось i "iмпортували" не нашого святого для реалiзацii залежалого непотрiбу. Як кажуть- "любовь по расчету".

Історик 2008-02-11 / 17:51:00
Настя молодець!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини