Замість великих автобусів у години "пік" в Ужгороді курсують маршрутки-жучки

Транспортне перевезення пасажирів – одна з найболючіших проблем сьогодення як загалом у країні, так і в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді зокрема. Писала про це тричі. Сьогодні пишу у четвертий раз. Бо справа не те що не поліпшується, а навпаки – дедалі гіршає.

Замість великих автобусів у години "пік" в Ужгороді курсують маршрутки-жучки

Замість великих автобусів у години „пік” курсують маршрутки-жучки. Втиснутися в них – проблема з проблем. Я вже не кажу про небезпеку у випадку „чогось”. Ні інтересами людей, ні їхньою безпекою зайнятися нікому – всі в бізнесі та у чварах. Нема кому потурбуватися про графік руху пасажирських автоперевізників. Раніше, за бутність старих добрих часів, про які так часто згадують люди особливо зараз, на автобусних зупинках були такі графіки руху. Тепер – вольному воля. Хоче – їде, не хоче – „гуд бай!”.

Як, наприклад, 30 січня. На площі Корятовича підійшла я після 16-ї години до тих, що тут стояли і чекали автобус 20-го маршруту. Водій мікрика, що під’їхав, повідомив, що з рейсу сходить. Поцікавилися чому. Нам повідомили, що за хвильку буде інший. 00135, взявши „на борт” одну особу жіночої статі, поїхав. Дочекалися червоного „Богдана”, але той, випустивши пасажирів біля корпусу хімфаку, „показав хвоста”. О 17.20 під’їхав ще один червоний „Богдан”. Теж з’їхав з рейсу. І теж від хімфаку.

Питається: для чого на площі Корятовича диспетчерська служба? Курити і кавувати? Чи рухом транспорту керувати? Згідно зі спостереженнями– водії керують диспетчерами. Звісно, не „за так”. Тут своя комерція. А контролю – ніякого.

Ніяк не повірю, що це розпоря-дження транспортного відділу міськвиконкому після 16-ї години з’їжджати із 20-го маршруту. Адже робочий день закінчується о 17-й годині, і людям з роботи чи з навчання до своїх домівок теж хочеться чим швидше дістатися. А хтось з нерадивих водіїв та їхніх покровителів випробовують терпіння тих, від кого залежить і їхнє становище, бо живуть за наш із вами рахунок.

Не віриться також, що водіям дано право не підбирати на зупинках людей похилого віку, повз яких часто проїжджають з форсом чи дозволяють собі зачинити двері свого „залізного коня” перед самим носом дідика чи бабусі. Ще гірше, коли їх грубо виштовхують, якщо не простягнуть гривню.

Виникає нагальна потреба створення у місті впливового громадського контролю. Бо в умовах суцільного хаосу і вседозволеності сподіватися на суттєве поліпшення роботи сфери обслуговування громадян марно й ілюзорно. Волюнтаризм і панібратство до добра не доведуть. На цьому поприщі хапуги, шахраї і злодії живуть.

Не будьмо пасивними спостерігачами за безладом, проявляймо активність, чітку громадянську позицію, від якої також багато залежить. Не чекаймо, поки за нас хтось заступиться чи допоможе і порадить. Маймо гідність. Вміймо постояти за себе. Лише тоді нас поважатимуть і рахуватимуться з нашою думкою, а слово наше матиме вагу.

Не будьмо байдужими. Бо саме байдужість породжує волюнтаризм, безвідповідальність і вседозволеність. А хрещені батьки того віковічного зла нехай не забувають, що плоди їхньої згуби пожинатимуть діти та онуки. Не доводьмо наше місто до розрухи! Будьмо і носіями, і творцями добра, докладаймо максимум зусиль, щоб воно розвивалося і процвітало на радість нам усім. А в тих, хто відвідав наше старовинне місто, щоб залишились найкращі спогади як про людей європейської культурної цивілізації.

Клара Контратович, "Трибуна"
11 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

SL_3000 2008-02-11 / 09:07:00
Загалом, проблема актуальна. Але якщо вже писати, шановний автор, то треба уже до кінця вивчити автобуси.




До прикладу, на 20- маршруті не курсують мікроавтобуси, і тим більше - червоні "Богдани".



Якщо говорити про мікрики, то це "Рути", а під "червоними "Богданами", треба, напевне, розуміти автобус "ПАЗ", який розмальований рекламою "Чернігівського" :)

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини