Начальник Ужгородського МВ УМВС Василь Понзель: Посилені відпрацювання Ужгорода дають результат

Про криміногенну ситуацію в обласному центрі та роботу міліції журналістам розповідав у вівторок начальник Ужгородського МВ УМВС полковник Василь ПОНЗЕЛЬ.

Начальник Ужгородського МВ УМВС Василь Понзель
Начальник Ужгородського МВ УМВС Василь Понзель

ЖИТТЯ СТАЛО СПОКІЙНІШИМ

Криміногенна ситуація в обласному центрі Закарпаття перебуває під контролем правоохоронних органів і характеризується зменшенням кількості зареєстрованих злочинів на 19,9 відсотка. У 2007 році в Ужгороді зареєстровано 864 злочини проти 1078 у 2006-му. Торік у місті розкрито 3 навмисні убивства, 3 тяжкі тілесні ушкодження, 11 розбійних нападів. На жаль, нерозкритими залишаються два резонансні розбої: напади на філію “Брокбізнесбанку” і на приватну нотаріальну контору. Не розкрито й одне із трьох вимагань, одне з двох згвалтувань.

Найбільш актуальними для Ужгорода залишаються злочини корисливого спрямування: крадіжки та пограбунки. Так, зі скоєних торік в Ужгороді 252 крадіжок нерозкритими залишаються 162, а по 83-х квартирних крадіжках встановлено особи лише 32-х злодіїв. Водночас ужгородці залишаються легковажними: всього 297 квартир та будинків громадян обладнані міліцейською сигналізацією ДСО, яка вважається найбільш надійним засобом захисту від крадіїв. Незабаром  весна, люди роз’їдуться по дачах, а квартири залишаться без нагляду...

ЯК КАВКАЗЦІ ТА МУКАЧІВЦІ В УЖГОРОДІ КВАРТИРИ “БОМБИЛИ”

Перед Новим роком міліція знешкодила дві серйозні групи квартирних злодіїв, які “бомбили” помешкання в Ужгороді та Мукачеві. Одна група має кавказьке походження. Лідером іншої був  раніше судимий злодій з Мукачева, разом із яким працювали й два молоді хлопці. На рахунку трійці 13 обкрадених квартир.

Складна ситуація в місті і з пограбунками: з 86 скоєних минулоріч розкрито лише 43. У більшості випадків жертвами вуличних грабіжників стають жінки та неповнолітні.  32 кримінальні справи порушено лише за фактами викрадення мобільних телефонів. До слова, неприємний “сюрприз” правоохоронцям зробили наші законодавці, піднявши необхідний “поріг” для порушення кримінальної справи до 722 гривень (торік було 624). Саме в 722 і більше гривень повинна бути оцінена украдена річ, та ж “мобілка”, аби міліція могла порушити проти злодія карну справу. Хоча для бабусі з мізерною пенсією, погодьмося, 3 вкрадені злодієм курки  цінніші, аніж джип для “крутяка”... “Думаю, люди будуть цим обурені, але це Закон, який необхідно виконувати”, -- вважає полковник Понзель.

ПІД КОЛЕСАМИ МАШИН ЗАГИНУЛО 11 УЖГОРОДЦІВ 

Не може не турбувати ситуація на дорогах. З 31 скоєного торік в Ужгороді ДТП в 11 гинули люди. Тепер на вулицях міста рейдують працівники кіровоградської ДАІ, які допомагають нашим міліціонерам затримувати п’яних водіїв, інших порушників. На переконання начальника міськвідділу, кіровоградці вже своїм виглядом і кодом на номерах службових авто дисциплінують наших водіїв, аби ті не пиячили за кермом, не порушували правил тощо. На їхньому рахунку й кілька затримань. “Затримали вони цікавих гостей із Мукачева,  а також гостей із далекого Казахстану, які о другій годині ночі щось в Ужгороді шукали... Обидва раніше були не в ладах із законом”. 

Складна ситуація у місті і з нелегальним збутом наркотиків та зброї. З 41 виявленого торік в Ужгороді наркозлочинів 13 --  факти незаконного виробництва та збуту наркотичних речовин. “В одній з аптек міста  продавали наркотичні медпрепарати, як газети в кіоску”, -- поскаржився Василь Понзель. Працівниками міліції викрито в місті 6 наркокубел, вилучено майже 4 кілограми макової соломки, понад 2 кілограми марихуани, 800 грамів первінтину тощо. На міліцейському “наркообліку” перебувають три сотні осіб.

А днями міліціонери затримали одного із впливових у злочинному світі Закарпаття молодиків, який у тайнику машини мав бойовий пістолет. Під час затримання намагався викинути зброю, вчинив опір працівникам міліції. До слова, не так давно міліція вже затримувала цього мукачівця в Ужгороді ще з одним “крутяком”, після чого одна з газет написала, що Понзель влаштовує 37-й рік...

У сфері економіки міліція викрила торік 91 злочин,  54 -- тяжкі й  особливо тяжкі. На думку начальника міськвідділу, його підлеглі явно недопрацьовують в економічній сфері, особливо у бюджетній. З приватизацією землі теж далеко не все законно та об’єктивно.

ЯК ПОЛКОВНИК ПОНЗЕЛЬ “ПАТРУЛЬНИМ” СТАВ...

Аби не було біди під час свят, міліція з 15 грудня працювала в посиленому режимі. Керівництво міськвідділу, полковник Понзель особисто, виходили на нічні патрулювання. “Я ставлю машину в іншому кінці  міста і йду пішки, скажімо, на проспект Свободи. Перевіряю, чи патрульні на службі,  чи, можливо, п’ють каву десь у кафе на Капушанській, -- зізнався Василь Йосипович. -- За Новорічні свята я через день виходив на такі чергування. Пильнував, аби в жінок біля ялинки на Театральній сумочки не крали і щоби наші працівники “апельсинів” не перебрали...”

Посилені відпрацювання дали результат: упродовж січня в місті зареєстровано 70 злочинів, що на 22,2% менше, ніж торік. Не зареєстровано жодного вбивства (хіба що дружина позбавила життя чоловіка, але це кваліфікується як тяжке тілесне ушкодження зі смертельними наслідками), згвалтувань, розбоїв. Зі скоєних 6 пограбунків 3 уже розкрито, як і факт вимагання. Вчинено у місті 4 квартирні крадіжки, вони поки не розкриті, але торік за цей час було 11.

На завершення свого виступу начальник ужгородської міліції запевнив, що залишається відкритим для журналістів і громадськості. Однак закликав представників мас-медіа до об’єктивного висвітлення роботи міліції, нехай і критичного. Після цього дав відповідь на численні запитання газетярів та телевізійників.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
08 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
» Всі новини