Декларації-декорації, або Проблеми становлення дорадчого центру "Терра Деі" на Закарпатті

Урядом в 2007 році затверджено державну програму підтримки дорадчої діяльності на 2007-2009 роки. Згідно з цією програмою Закарпатська область має отримати приблизно 530 тис. грн. бюджетного фінансування щороку.

В минулому році область отримала 60 000, які були повернуті управлінням АПВ (керівник Паук І.Ф) до бюджету країни як невикористані.

Для пояснення ситуації ми вимушені розповісти про нашу організацію через нерозуміння та небажання влади підтримувати нашу роботу.

В лютому 2003 року був створений дорадчий центр „ Терра Деі” у формі благодійного фонду релігійною громадою реформатської церкви для передачі голландського досвіду з питань дорадництва українським виробникам . З того часу виробники низинних районів області змогли підвищувати свої знання для прибуткового ведення господарства завдяки спеціалістам „ Терра Деі” . Методи нашої роботи – проведення семінарів та днів поля ; індивідуальне дорадництво та консультування ; щотижневі поради в газетах та інше . За ці п’ять років і ту величезну роботу ми не отримали жодної копійки з бюджету.

Але влада завжди бачила ворога в лиці дорадчого центру . Так начальник управління АПВ Данча М.Д . звинувачував „ Терра Деі” в допомозі Партії Регіонів на виборах Президента в 2004 році . Я та директор кооперативу „ Авігаїл” два рази пробували попасти на прийом до голови ОДА Балоги В .І. для відновлення доброго імені , так як ми завжди були поза політикою , а за Партію Регіонів агітував сам пан Данча М.Д . Але пан Кічковвський М.М , який тоді працював радником голови ОДА , не допустив нас до голови ОДА , вважаючи наше питання несуттєвим.

Пішов з посади начальника управління АПВ п. Данча М.Д і прийшов Паук І.Ф. Ми вирішили , що наші проблеми в минулому і стали запрошувати пана Паука на наші заходи . На жаль , жодного разу він не схотів прийти на семінар чи конференцію . Всі інші спеціалісти , як інспекції по захисту рослин чи Інституту АПВ завжди відмічали високий рівень проведення та корисність для виробників .

В 2005 році ми проводили з дорадчою службою Гданська конференцію в Ужгороді. Тоді обласна рада та Ви дали дозвіл на проведення семінару в ОДА . Але керуючий майном Король скасував Ваш та наказ Кічковського і ми не отримали зал . Пояснив пан Король це дуже просто .” Ви не знайшли спільної мови з управлінням АПВ– сказав він . Те ,що дозвіл був від голови обласної ради його не цікавило. Мені було ганьба перед поляками ,яких по всій Україні приймали як друзів. Приймала влада , що можу довести фотографіями та буклетами , які зробили поляки . Але навіть на конференцію ніхто з заступників пана Паука не прийшов ,що засвідчили неповагу до нас , нашої роботи та поляків .

На зустрічах з нами пан Паук пояснював ,що його найбільше цікавить німецький досвід , так як він вивчав німецький досвід . Але на мою думку , досвід Польщі та Угорщини більш прийнятний нам , так як у нас подібні проблеми .

Ми постійно запрошували владу в гості тому що :

- в жодному районному управлінні не має такої бібліотеки ;

- в жодному районному управлінні не має такого технічного забезпечення ;

- в жодному районному управлінні не має такого досвіду роботи з сусідами ;

- жодне управління не пише по 2-3 статті в газети щотижня ;

- нам треба було пояснити що ми робимо.


Зустрітися з начальником управління АПВ не можливо , тому що він постійно у відрядженнях . Ми просили передати цю дільницю роботу одному з заступників , раз керівник зайнятий , але приймати рішення по дорадництву ніхто не хотів .

В 2006 році були проведені курси для голів комісій та заступників по прийому екзаменів . На жаль , з боку керівництва управління АПВ цей захід був проігнорований , що дуже приводить до нерозуміння між мною ( заступником ) та головою комісії по процедурним питанням .

Наші дорадники влітку здали екзамени і отримали посвідчення . 10 жовтня дорадчий центр зареєстрований в Міністерстві сільського господарства отримав сертифікат на надання дорадчих послуг .

І не було би ніяких проблем, як би в грудні 2007 року в область не прийшли би кошти на дорадчу діяльність. Саме ці невеликі кошти(60 .000 ) стали індикатором довіри управління АПВ до дорадчого центру „Терра Деі”.

Повістю провести процедуру тендеру вже не було часу , але 20 .000 гривень управління АПВ могло дати без тендеру по угоді. Спочатку пан Паук сказав ,що він не знає цю процедуру і послав мене в КРУ області для уточнення . Я знав, що пан Паук точно знає цю процедуру, коли починав ремонт в себе в кабінеті без тендеру . Але ходив три дні до керівництва КРУ , як клоун .Вони інформації не дають ,але роз’яснили ситуацію ,що до 20 000 керівник може не робити тендер.

Але комісія ОДА по наданню коштів на дорадчу діяльність не була створена . Паук відмовився надати кошти , мотивуючи це відсутністю комісії та затвердженої програми в Мін АПК. Але це його обов’язок розробити ці документи .

Закінчилася ця історія як завжди патріотично – кошти повернулися до Києва.

Нам є що показати і є досягнення . Любе нове підприємство буде ще 2-3 роки йти до нашого рівня. В принципі, є конфлікт між новим і старим , батьками і дітьми. Система управління сільським господарством України, яка збереглася від СРСР, через управління сільського господарства не ефективна через те, що основними завданнями управлінь є збір інформації, звітів, надання дотацій та інша бюрократична робота. Технологічні та інші консультації вже надавати просто нікому. Зараз знайти агронома на 1500-2000 гривень заробітної плати не можуть виробники , а на державну роботу ніхто не хоче йти.

Ми єдина дорадча служба, яка працює на угорській та українській

мові ( мові Європейського Союзу). В цьому році ми вже надали безоплатно насіння в дитячий будинок Добронь на 7 тис грн. , і будемо допомагати іншим навесні . Вирішується питання по програмі фінансування багатодітних сімей , які зможуть отримати теплиці для вирощування квітів (допомога з Голландії ) . Виграно грант з Канади на створення демонстраційного поля і всі ці кошти залишаться в Україні . Осінню група виноградарів поїде в Вроцлав ( Польща ) для навчання . Групу фермерів будемо навчати писати проекти на фінансування .

Тому вважаємо положення про надання коштів не демократичним .

Просимо вдосконалити положення про надання коштів , щоб зробити його більш прозорим і доповнити таким реченням :

„ До комісії по розподілу коштів включати керівників дорадчих служб , зареєстрованих в області на момент проведення конкурсу . При вирішенні питання щодо конкретної дорадчої служби , представник цієї служби в голосуванні не бере участі і його голос не враховується.”

Дане доповнення зможе удосконалити роботу комісії ,так як на цих принципах роблять всі провідні європейські інституції при виділенні грантів . Так експерт з України по програмі Інтеррег-ІІІ приймає участь в роботі комісії , але не бере участі в голосуванні при обговоренні проектів з України . Але він оглядає всі проекти , подані з інших країн і може порівняти з українськими проектами .

На жаль, всі гарні закони в виконанні влади стають лише зміною декорацій, як в театрі. Актори та правила залишаються незмінними , що лише погіршує ситуацію в країні і віддаляє нас від Європейського Союзу та НАТО.

"Громадський простір"
08 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини