Wall Street Journal: Українська перемога

Посол західної держави в Україні сказав одного разу, що Віктор Ющенко, можливо, недостатньо організований і рішучий, але в остаточному підсумку він робить усе правильно, говориться в редакційному коментарі авторитетної американської газети The Wall Street Journal.

Wall Street Journal: Українська перемогаЦе згадалося після того, як у першій годині ночі президент України поклав кінець чотирьом місяцям політичного паралічу і призначив свого суперника Віктора Януковича прем’єр-міністром.

Це було нелегким рішенням для символу української "помаранчевої революції" 2004 року, і мільйонам українців буде важко з ним примиритися. Всього півтора роки тому Янукович служив старому, корумпованому режиму, спроби якого підтасувати президентські вибори і зробити Януковича главою країни викликали буру національного протесту і привели до повторного голосування, у якому тріумфально переміг Ющенко.

"Зрада!" - кричали вчора багато прихильників "помаранчевої революції", поки вороги демократії в колишньому Радянському Союзі і подекуди на Заході радісно потирали руки, дивлячись на так звану українську кризу. Вашингтон і Брюссель ледь приховували тривогу.

Вибачте, але через що, власне, шум? Партія Януковича виграла на парламентських виборах у березні, набравши 32% голосів - більше всіх інших. Завдяки демократичному перевороту 2004 року ці вибори були чесними і вільними за всю історію України. Первісна "помаранчева коаліція" одержала достатню кількість голосів, щоб сформувати уряд, але на кілька місяців потонула в міжусобицях. У результаті невелика партія розкололася, залишивши Януковичу досить голосів в українській Раді, щоб він міг очолити кабінет міністрів. Відмовити йому в цьому праві, абсолютно чесному і заслуженому, було б справжнім зрадництвом ідей "помаранчевої революції".

Янукович і його товариші щасливо уникли карного переслідування за їх роль у фальсифікації виборів 2004 року. Раніше засуджений регіональний політичний лідер, Янукович, у березні провів ефективну передвиборну кампанію, у чому йому допомогли американські політконсультанти. Його заклики до зміцнення зв’язків з Москвою і наданню російській мові статусу державної зробили справили гарне враження на виборців. Але східноукраїнські політики часто стають прагматичними патріотами, виявившись у Києві, і Янукович, який вже був у минулому прем’єром, не стане виключенням. Єдиним важливим "лакмусовим папірцем" буде те, чи прийме він правила політичної гри вільного суспільства.

Україна, країна з 42-мільйонним населенням розмірами з Францію, розколота по лінгвістичних і культурних лініях розламу, представляє важкий випадок для правителя. В угоді з президентом, укладеній вчора, Янукович пообіцяв модернізувати економіку і вжити заходів, які сприятимуть вступу України в ЄС і ВТО. На нього будуть тиснути найсильніше, домагаючись, щоб його уряд був принаймні не гірше "помаранчевого". Слабкі успіхи останнього привели до того, що партія Ющенка на виборах зайняла лише третє місце.

Вигуки обурення в зв’язку з призначенням Януковича спотворюють зміст революції 2004 року. Мільйони людей не побоялися холоду, щоб відстояти своє право на вільне голосування, а не через велику любов до Ющенка або до його соратниці, що Юлії Тимошенко. Після десятилітнього правління клептократії, повсталий середній клас заявив, користуючись назвою молодіжної групи: "Пора!". Прийшла пора для нормальної демократії. Учорашнє заплутане вирішення цієї ситуації - результат цих вимог.

Президент, чия позиція усе ще сильна, буде ділити владу з прем’єр-міністром з партії суперників. Могутня опозиція на чолі з Юлією Тимошенко, яке ще вчора різко засудила рішення Ющенка, ускладнить життя їм обом у Раді, яка стала за останні 15 років незалежним інститутом. Жвава преса й активні НПО будуть невпинно стежити за тим, що відбувається. А на наступних виборах виборці знову скажуть своє слово. За всіма параметрами Україна має все, чого не вистачає путінській Росії.

Україні не пощастило з тим, що їй доведеться виступати полем бою у війні за демократію. Різношерстна публіка, яка складається із супротивників Буша, апологетів Путіна і страждаючих від ностальгії по радянських часах людей, за межами України квапиться заявити про смерть "помаранчевої революції", щоб набрати ідеологічні очки . Але вільна молода країна зображує всіх цих письменників некрологів відвертими дурнями.



Переклад : InoPressa.Ru
04 серпня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини