Через сказ в Ужгороді відстрілюватимуть бродячих псів (ДОПОВНЕНО)

Надзвичайна подія в Ужгороді почалася із дуже типового і буденного випадку: хлопчик підібрав на вулиці нічийну, схоже загублену, німецьку вівчарку і приніс додому. Але вже за кілька днів пес став кволим, з пащі в нього потекла слина. Втім ніхто з родини не запідозрив тяжкого захворювання, аж поки 12 січня собака вранці не покусав 33-річну маму дитини.

Через сказ в Ужгороді відстрілюватимуть бродячих псів (ДОПОВНЕНО)

Рана на передпліччі виявилася значною, жінка звернулася у травмопункт міської лікарні, де її госпіталізували, призначивши лікування та антирабічну вакцину. А собака буквально за кілька годин загинув. Його труп доставили у ветеринарну амбулаторію для дослідження і згодом отримали шокуючий висновок: пес хворів на сказ. Звичайно, всім, хто перебував у контакті з чотирилапим другом, відразу призначили курс антирабічних щеплень, адже це єдиний порятунок від смертельної інфекції.

Коли про НП повідомили міського голову Ужгорода, він одразу видав розпорядження про двомісячний карантин по сказу. В середу вранці з цього приводу зібрали виконком, і було прийнято рішення про відстріл бродячих псів та інші заходи (див. на стор. 10).

Як повідомив прес-секретар Ужгородської міськради Олег Подебрій, відловом тварин займатиметься КАТП, якому будуть надані для цього 2 спеціальні машини. Пневматичну зброю вже закуплено, виділено гроші для придбання ампул з отрутою. Відстріл має проводитися у присутності міліції. Безперечно, шкода нещасних псів, але тут на терези поставлено здоров’я і навіть життя ужгородців, тому без жорстких дій не обійтися. Популяція безпритульних тварин дуже зросла. За даними головного державного санітарного лікаря Ужгорода Василя Петричка та начальника управління ветеринарної медицини міста Юрія Сенинця, порівняно з 2002-м минулоріч кількість постраждалих від укусів бродячих собак зросла в 4,5 раза, відповідно так само зросла кількість щеплених проти сказу. А вакцинація тільки однієї людини обходиться державі в 300 ??? грн. Цікаво, що в 2002 р. з 241 покусаного 74% постраждали від відомих (тобто своїх чи сусідських) псів і лише 25% — від невідомих, то в 2007-му співвідношення помінялося “на користь” бездомних: 52% проти 48%.

Звідки взялося стільки бродячих тварин? У лютому 2006 року Верховна Рада прийняла Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження”, і вже у квітні відлов безпритульних собак призупинили. Їхня популяція почала зростати добре якщо в арифметичній прогресії. Стаття 16 зазначеного Закону пропонує регулювати цей процес “методом біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування — методами евтаназії”. На жаль, ці європейські методи нам не по бюджету. Втім у ст. 17 цього ж Закону передбачено умертвлення тварин, зокрема при регулюванні чисельності тварин, що не утримуються людиною, якщо вони хворі на сказ чи інше особливо небезпечне захворювання або є носіями особливо небезпечного захворювання; за необхідності оборони від нападу тварини, якщо життя або здоров’я людей знаходиться в небезпеці. Але при цьому ставляться чіткі вимоги: умертвіння проводиться методами, що виключають передсмертні страждання тварин.

Як буде у нас — дай Бог, не бачити: сподіваємося, тварин відловлюватимуть до світанку, поки вулицями ще не ходять люди. А тим часом міська влада звертається до власників собак: не випускайте своїх чотирилапих друзів на вулицю без намордника й ошийника — це грубе порушення Правил утримання собак, і такий пес вважається бродячим, відповідно, його можуть убити. А від себе додамо: може, знаючи, яка небезпека загрожує улюбленцям багатоповерхівок, добрі люди дадут їм прихисток. Адже далеко не всі тварини на наших вулицях по-справжньому безпритульні, деякі з них зможуть знайти господаря.

P.S. За телефонами 0-62 та 2-54-12 прийматимуть заяви про місцезнаходження бродячих псів.

Мирослава Галас, "Ужгород"
28 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини