Переважна більшість ужгородських пенсіонерів має пенсію в межах 500—700 гривень

Для працівників управління Пенсійного фонду в м. Ужгороді, як і загалом для всіх “пенсійників”, січень видався спекотним — з 1 числа в Україні зросли пенсії. Тож слід було в якнайкоротші терміни перерахувати їх і забезпечити їхню виплату. А водночас вести роз’яснювальну роботу щодо змін у пенсійному забезпеченні.
Майже місяць у цілотижневому режимі, з 8-ї до 20-ї, працювали всі підрозділи управління, в громадській приймальні одночасно вели прийом відвідувачів шестеро спеціалістів, не змовкала “гаряча” телефонна лінія; інформування населення здійснювалося й через ЗМІ. І нині, коли вже завершено останні виплати збільшених пенсій, Ганна Сухар, начальник управління, із відчутною часткою гордості каже, що вчасно, без ексцесів і на належному рівні виконати завдання, поставлене урядом, удалося завдяки злагодженій роботі колективу управління, за що вона вдячна колегам.

Переважна більшість ужгородських пенсіонерів має пенсію в межах 500—700 гривень

Отже, січневий перерахунок, який проводився в автоматизованому режимі за даними пенсійних справ, торкнувся 20 527 пенсіонерів (загалом їх у місті 25 тисяч). Це ті, хто отримує пенсії згідно із законами України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, а також ветерани війни, звільнені з військової служби й деякі інші особи, “діти війни”, донори. Суттєве підвищення цього тижня отримали 105 матерів, котрі народили п’ятьох і більше дітей. Тим пенсіонерам, в яких розмір пенсії менший за прожитковий мінімум, установлений Законом України “Про Державний бюджет України на 2008 рік” (з 1.01.2008 р. це 470 грн.), за наявності стажу 20 років у жінок та 25 — у чоловіків, здійснюється доплата до цієї межі.

Таким чином середній розмір пенсії в Ужгороді зріс на 150 гривень і становить 780,55 грн. Найнижчу пенсію з-поміж тих, хто має повний стаж, — 470 гривень — отримує 4921 городянин, найвищу — понад 3 тисячі гривень — 325. Переважна більшість ужгородських пенсіонерів — 10328 — мають пенсію у межах 500—700 гривень.

Місячна заявка на виплату пенсій зросла з 16 до 20 мільйонів гривень. І наше місто в змозі сповна забезпечити її, каже Ганна Михайлівна, і не в останню чергу завдяки усвідомленню багатьма платниками, яких на обліку в управлінні 17 тисяч, необхідності повної та своєчасної сплати відрахувань до Пенсійного фонду.

25 січня завершилася виплата перерахованих пенсій. Попередньо люди отримали поштою повідомлення про власне пенсіонування, розповіла начальник управління. І принагідно провела свого роду лікнеп, яким чином кожен може за цим повідомленням прорахувати свій розмір пенсії. Для цього 928,81 грн. — середню платню по галузі народного господарства на 2006 рік — слід помножити на індивідуальний коефіцієнт заробітної плати та коефіцієнт страхового стажу, збільшеного на 1,2%, — це основний розмір пенсії. Доплата за понаднормовий стаж визначається як різниця між наявним страховим стажем та 20-ма роками роботи для жінок і 25-ма — для чоловіків.

За цей час до управління із різного роду запитаннями звернулося понад 600 городян. Когось турбувало суттєве збільшення пенсії, комусь воно видалося замалим. “У нинішньому перерахунку відійшли від зрівнялівки, — каже Ганна Михайлівна. — За основу бралися індивідуальні коефіцієнти по заробітній платі та стажу. В основному піднялися пенсії, які мали хороший коефіцієнт, зокрема працівників колишніх заводів, бо в них коефіцієнт заробітної плати, яка береться в розрахунок пенсії до 1.07.2000 року, був досить високий — 2—3”.

— Під час звернень до управління Пенсійного фонду декотрі відвідувачі цікавилися, чи увійшла до загальної суми пенсії доплата “дітям війни”, — продовжує начальник управління. — Зауважу: 47 гривень “дітям війни” включено до розміру пенсій. Причому для нарахування такої надбавки не потрібно було жодних документів. Усе робилося в автоматизованому режимі, виходячи від дати народження пенсіонера (нагадаємо: “діти війни” — це та категорія громадян, котрим на 1 вересня 1945 р. ще не виповнилося 18 років).

“Заворушилися” підприємці. Вони також переймаються розміром пенсій, і їм слід узяти до уваги: якщо їхня місячна сплата до ПФ менша за мінімальний страховий внесок, то стаж нараховуватиметься пропорційно до сплаченої суми. Для того, щоб зарахувати повний місяць, необхідно сплатити з 1 січня ц. р. мінімальний страховий внесок 170,98 грн., який вираховується за такою схемою: мінімальна заробітна плата на даний час (нині це 515 грн.) множиться на процент нарахування до Пенсійного фонду 33,2. Зі зростанням мінімальної зарплатні з 1 квітня, 1 жовтня та 1 грудня він теж ставатиме більшим.

Згадала Ганна Михайлівна і тих пенсіонерів, котрі протягом 2005 року звільнилися з роботи і на 1 січня цього року не мали повних 2 роки страхового стажу після призначення чи перерахунку пенсії, але вже не планують працювати. У випадку, коли щось не зараховано, можна звернутися із заявою до управління в зручний час протягом року.

Тут продовжує працювати громадська приймальня, ведуть особистий прийом керівники управління та його структурних підрозділів. Крім того, з усіх питань, що цікавлять ужгородців, можна отримати докладну інформацію телефоном “гарячої лінії”: 61-72-67.

Наступні перерахунки, що, згідно із Законом “Про Державний бюджет України”, проводитимуться зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 квітня, 1 липня, 1 жовтня, управління Пенсійного фонду робитиме теж в автоматизованому режимі, зазначила начальник управління.

Докладну інформацію про пенсії можна регулярно отримувати зі щотижневої всеукраїнської газети “Пенсійний кур’єр” чи журналу “Пенсійний вісник”.

Олена Макара, "Ужгород"
28 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини