В Ужгороді планують провести спільну виставку електронних копій документів з історії Ужгорода та Кошиць (ФОТО)

Першу письмову згадку про нинішнє словацьке місто Кошиці, яка зберігається в архіві цього міста і датується 1239 роком, найстаріший у Європі документ про присвоєння місту герба – гербовий лист Кошиць 1369 року, наданий королем Людовітом Великим, та інші надзвичайні історичні артефакти можливо представлять в Ужгороді.

В Ужгороді планують провести спільну виставку електронних копій документів з історії Ужгорода та Кошиць (ФОТО)

Ініціатива провести спільну виставку електронних копій документів з історії Ужгорода та Кошиць виникла під час проведення наприкінці минулого тижня Дня Ужгорода в Кошицях.

Міський архів другого за величиною міста Словаччини та архівний відділ Ужгородської міської ради вже тривалий час співпрацюють, обмінюються досвідом, зроблено величезну підготовчу роботу до проекту, за яким Ужгород за сприяння ЄС міг би отримати пристрої для дигіталізації (оцифровування документів).

Цього разу начальник нашого архівного відділу Тетяна Мар’їна побувала у колег разом із керуючою справами виконкому Ужгородської міської ради Оленою Макарою. «Екскурсію» провела Марія Гайдуйова, яка пропрацювала в архіві більше чотирьох десятків років і буквально живе улюбленою справою.

Міський архів Кошиць розташовується у старовинній будівлі в центрі міста. Із його «балкончиків» відкриваються чудові панорами на дахи середньовічних будинків центру, шпиль головного храму – святої Єлизавети – одного з найбільш східних у Європі готичного собору.

В архіві зібрані документи із життя міста з 1240 року. У тому числі оригінали 4 гербових листів міста. Є документ 1261 року про надання «донації» «молодшому королю Угорщини» Стефану V із династії Арпадів. Яскравими малюнками оформлена середньовічна рукописна цехова книга. Із 1393-1405 років зберігається найстаріша книга міських справ. Найвизначнішим вважають документ про привілеї місту з 1347 року, надані королем Людовітом Великим. Найгарнішим готичним документом є ІІ гербовий лист 1423 року від короля Сигізмунда Люксембурга, короля Угорщини, Галіції, Богемії, імператора Священної Римської імперії (останнього з династії Люксембургів). Найстарішим ренесансним документом в архіві вважається IV гербовий лист із 1502 року короля Чехії та Угорщини Владислава ІІ. До речі, цей герб і досі, вже 500 років, є гербом Кошиць.

Із 1500-х років зберігається пергаментна нотаріальна книга. Перший архіваріус, який у 1503-12 роках зібрав і систематизував документи за роками і темами, поділивши їх на 43 групи, – Ян Шойцліг, його старовинний портрет теж зберігається в архіві. Документи були написані здебільшого латиною, окремі – німецькою мовою. Наступну масштабну систематизацію ініціював магістрат міста вже у 1756-1829 роках.

Із XIV ст. Кошиці стали другим за значенням містом Угорського королівства з такими ж правами, що й Буда, було важливим торгівельним, промисловим, культурним центром на перетині торгівельних шляхів із Прибалтики на Балкани, один час належало до найбільших європейських міст. І в архіві Кошиць є зображення (портрети) всіх міських голів із 1370 року до сьогодні. Саме в архіві зберігаються церемоніальні атрибути голови міста – масивний колар (ювелірна прикраса-ланцюг), а також мантії та головні убори, які шили для кожного мера. «Раші вже у нас тут висить», – жартує Марія Гайдуйова про мантію Ріхарда Раші – ще донедавна мера Кошиць, який трохи більше місяця тому став віце-прем’єром Словаччини і тепер працює в Братиславі.

Архів Кошиць  відкритий для роботи науковців, для цього в читальному залі створено всі умови – і тиша, і комфорт, і комп’ютери. Є навіть маленький готель-помешкання: 2 кімнати, санвузол і кухонька – у ньому раді надати можливість проживати колегам з архівів інших міст, усім, хто приїздить для роботи в архіві. Дохід від надання цього житла надходить в бюджет закладу. З європейських грантів кошицький архів отримав 4 пристрої для дигіталізації. Потужності техніки вражають – документи подаються не по аркушику, а ніби в бункер і аж до 42 погонних метрів (!) за раз. Також в архіві не лише сучасні умови для зберігання документів, а й посилені охорона та заходи безпеки – будівля оснащена відеонаглядом, пересування між поверхами – ліфтом.

Чимало з досвіду кошицьких колег готові взяти на озброєння працівники архівного відділу Ужгородської міської ради, хоча перша проблема – знайти кошти.

Незабаром очікують приїзд Марії Гайдуйової в Ужгород і планують, серед іншого, заручившись підтримкою Державного архіву Закарпатської області, організацію в нашому місті спільної виставки, можливо, документів певного історичного періоду, адже в різні часи Ужгород і Кошиці входили до складу одних – із різними назвами – держав. Є також намір за підсумками цієї роботи підготувати друковану книгу документів певного періоду із архівів обох міст, повідомила Закарпаття онлайн прес-служба Ужгородської міськради.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26 квітня 2018р.

Теги: Кошиці, виставка, артефакт

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини