Із початку року на Закарпатті зросло виробництво ковбаси та "мінералки", але скорочено виробництво свинини, хліба й вина

Депутати облради на другому пленарному засіданні 10 сесії схвалили Звіт Закарпатської обласної державної адміністрації з питань соціально-економічного розвитку області та виконання делегованих повноважень за 2017 рік.

Із початку року на Закарпатті зросло виробництво ковбаси та "мінералки", але скорочено виробництво свинини, хліба й вина

Найперше йдеться про стан розвитку промислового сектору Закарпатської області за січень-грудень 2017 року. Так, за результатами 2017 року індекс промислової продукції склав 100,2 відс. відповідно до 2016 року (в Україні – 99,9 відс.). У добувній промисловості і розробленні кар’єрів індекс промислової продукції склав 83,8 відс., у переробній –  100,7 відс. Питома вага добувної промисловості і розроблення кар’єрів у загальнообласних обсягах реалізованої продукції складає 0,9 відс. Основна частка реалізації припадає на підприємства з видобування піску та природного газу.

Закарпатська область спеціалізується на переробних виробництвах - частка переробної промисловості у структурі промислового випуску становить 70,5 відс. Одне з провідних місць у структурі товарної продукції займає харчова  промисловість (виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів), що ґрунтується на місцевій сировині і володіє значною сировинною базою.

З початку року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, зросло виробництво виробів ковбасних, вод натуральних мінеральних газованих, разом з тим, скорочено виробництво м’яса свиней - свіжого чи охолодженого, соків фруктових та овочевих, хліба та виробів хлібобулочних, кормів готових для тварин, що утримуються на фермах, вина виноградного. Основними виробниками таких продуктів є ОП «Ужгородський коньячний завод», ТДВ «Свалявські мінеральні води», СП у формі ТОВ «Айсберг» та  ТОВ «Котнар-М», ФГ «Світ м’яса», ФГ «Коник» та ін., у т.ч. і приватні підприємства, які є виробниками хліба та хлібобулочних виробів.

Легку промисловість області представляють підприємства, які належать до двох основних видів діяльності: текстильного виробництва, виробництва одягу, хутра та виробів з хутра, а також  виробництва шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів. За обсягами виробництва вагомими підприємствами галузі є товариства з обмеженою відповідальністю «Новітекс», «Мільтекс-Україна», «Сандерс-Виноградів ГМБХ», «Укран-Абітекс», «Едельвейс-Лего», ПАТ «Мукачівська трикотажна фабрика «Мрія», ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика», ПАТ «Гроно-Текс», дочірні підприємства «Мода Проджест», «Мукатекс» та інші. Підприємства галузі працюють на давальницькій сировині, понад 90,0 відс. їх загального обсягу реалізується за межі України. Співпраця з іноземними партнерами дала можливість створити додаткові робочі місця, збільшити обсяги виробництва, однак складається залежність виробників від постачальників сировини та невизначеність на тривалу перспективу.

Деревообробна галузь є однією з небагатьох галузей області, яка забезпечена місцевими ресурсами і здатна працювати в режимі самодостатності. За обсягами реалізації провідними підприємствами є: ТОВ «Сіо-К», ТОВ «Індустрія деревообробки», ДП «Ламелла», ТОВ «ВГСМ», ТОВ «Самвер», ТОВ «Нумінатор» та інші.

Особливе місце в промисловості області належить машинобудівному комплексу, який займає основну питому вагу в обсягах виробництва промислової продукції. У галузі сконцентровано понад третину загального обсягу реалізованої промислової продукції. На підприємствах галузі працевлаштовано понад 16 тис осіб. Тут найбільш розвинуте точне машинобудування, а саме виробництво електротехніки, електроніки, автотранспортних засобів. Індекс обсягу виробництва підприємств галузі склав 103,9 відс. до 2016 року. До провідних підприємств належать: ПрАТ «Єврокар», ТзОВ «Ядзакі Україна», «Берег кабель ГМБХ», «Ньюко Берегово», «Джентерм Україна», «Форшнер Україна», ТзОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед», ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад», «Флекстронікс Сервіс УА» та інші.  Обсяг реалізованої продукції підприємств галузі за 2017 рік склав 20815,1 млн грн.

У документі подано також повну картину в аграрному секторі, у сфері інвестицій, туризму та рекреації, зовнішньоекономічної діяльності, транскордонного співробітництва, споживчого ринку, транспорту і зв’язку, підприємництва, ЖКГ, соцзахисту та гуманітарної сфери.

Наголошується, що за підсумками рейтингової оцінки Закарпаття у IІІ кварталі 2017 року поліпшило показники роботи за чотирма напрямами діяльності порівняно з ІІІ кварталом 2016 року: «Економічна ефективність» (область перемістилася з 25 на 24 місце в загальнодержавному рейтингу), «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» (з 19 на 7 місце), «Ефективність ринку праці» (з 7 на 5 місце), «Розвиток інфраструктури» (з 15 на 10 місце), повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

19 квітня 2018р.

Теги: виробництво, ковбаса, хліб, мінералка, вино

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини