"Рисунок" Гаврила Глюка покажуть в Ужгороді

17 квітня о 18:00 в ILKO Gallery відбудеться відкриття виставки робіт Гаврила Глюка під назвою “Рисунок”.

"Рисунок" Гаврила Глюка покажуть в Ужгороді

До мистецького простору, вибудованого живописом Гаврила Глюка, входить також ареал, утворений його численними рисунками олівцем. У спадщині всіх закарпатських художників різною мірою присутня ця проста, доступна і водночас вишукана й неймовірно багата виражальними можливостями техніка. Однак для жодного з цих митців класичний олівець не став важливим творчим інструментом, жоден не створив таку кількість настільки довершених реалістичних рисунків, як це зробив Глюк. Увесь масив зібраного й, на щастя, не розпорошеного рисункового багатства свідчить, що художник любив олівець, досконало володів ним, тішився його можливостями – швидким бігом ліній, штрихувальними партіями різних тональностей, "кадруванням" натурних сценок. Манера роботи олівцем присутня і в інших техніках – у малюванні вугіллям, пастеллю, фломастером. Навіть акварель у Глюка найчастіше працює чисто графічно – контурно чи тонально увиразнює намальоване рисувальними інструментами.

Глюк знайшов свій затишок в Ужгороді. Тепла, м'яка, ввічлива людина, він міг бути рішучим у важливих питаннях. Так було в 1947 році, коли він, вже одружений мешканець Кишинева, вирішив перебратися до Ужгорода. Глюк угадав чи відчув свою долю. Закарпаття стало для нього усім, а він для нього – одним з небагатьох, що на такому рівні прославили його живописно. До щасливої закарпатської частини його життя належить і абсолютна більшість рисункової спадщини.

Його олівець, вуглина, пастель не творять окремої тематики чи стилістики, це радше графічна іпостась його таланту й реалістичного бачення. Вони суттєво й необхідно доповнюють малярський світ художника, виступаючи у подвійній ролі підготовчих рисунків до живописних композицій і водночас – завершених самостійних творів. Вони розповідають нам про мотивацію майстра, про його творчу зарядженість від натури, від динаміки руху й спокою, ритму ручної праці, виявляють характерні риси його рисування. До цих рис належить точність штриха, його напруги, сили натиску, точність руху олівця, що починається і закінчується саме в потрібній точці. Кілька акцентованих ліній будують форму, окреслюють фігуру, постать, рух, жест, віртуозний каскад штрихів улягається у відведеній площині, дуже точно передає психологію образа, моменту. Ще одна риса – ритміка, варіювання світла й тіні, темних широко штрихованих й ледь заторкнутих матеріалом площин. Часом ритм захоплює художника, і він виконує легкими короткими штрихами цілі фігуральні фризи – динамічні, танцюючі.

До визначальних рис не лише графічного, а й усього спадку митця належить оптимізм. Художник неначе відсік період митарств і нещасть, що наповнювали першу частину його життя. Оптимізм розлито в улюблених сценах сільської праці, він струменить із портретів та пейзажів, присутній у самих мазках і штрихах. Більшість рисунків – це свідчення глибокого інтересу до людини, ствердження графічними засобами цінності людської екзистенції, важливості змістонаповнення життя. Гаврило Глюк залишив багато рисунків у порівнянні з іншими закарпатськими митцями. Їх цікаво розглядати і класифікувати за різними категоріями. Лише підготовчі рисунки та етюди до його знаменитих "Лісорубів" постають як окреме мистецьке явище, як велична мапа його просування до видатного твору, що заслуговує на окреме дослідження.

Чи відповідає мистецтво Глюка строгим вимогам єдино правильного методу соціалістичного реалізму? Формально, за тематикою і формою багато його жанрових робіт можна віднести до території соцреалізму. Однак його творам бракує "правильного" пафосу, героїки фігуративної побудови, "пролетарського" колориту. Це радше оптимістичний реалізм, в якому домінує світло й колір, в якому присутня радість життя і творчості. Ці якості присутні також у чорно-білих графічних роботах майстра. Це цінна художня спадщина і розкішний виставковий матеріал. Рисунки Глюка вимагають експозиції, представлення в серіях, організованих тематично чи за технічними ознаками. Затаєні десятиліттями у папках, вони повинні заграти сріблом графіту, чорним оксамитом вугілля, зернистою поверхнею пастелі у просторі виставкової зали й поповнити пінакотеку закарпатського малярства мистецтвом ліній та штрихів.   

Мистецтвознавець Михайло Сирохман 

16 квітня 2018р.

Теги: рисунок, Гаврило Глюк

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини