Угорщина: як не любити Європу за європейські гроші – три практичні кроки

На парламентських виборах в Угорщині семеро з десяти виборців голосували за партії, що мали антиєвропейську платформу. Це були не лише прихильники прем’єр-міністра Віктора Орбана, який зі своєю партією «Фідес» здобув гучну перемогу і створив коаліцію, що матиме конституційну більшість у парламенті, але і виборці головної опозиційної крайньо-правої партії «Йоббік». Як це стало можливо при тому, що Європейський союз з його структурними фондами вже два десятиліття є головним інвестором в угорську економіку?

Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини
Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини

30 років тому, в 1988-му, молодий випускник університету, тоді в комуністичній Угорщині, написав листа до мільярдера і філантропа Джорджа Сороса з проханням надати грант на навчання в Оксфордському університеті. Молодий дисидент, яким представляв себе Віктор Орбан у цьому листі, який нещодавно став доступний громадськості, писав, що хотів би вивчати «відродження громадянського суспільства» на гроші Сороса. Того самого Сороса, якого він зараз намагається вижити з країни разом із заснованим ним університетом та громадськими організаціями, які той підтримує.

На демонстрації проти вигнання університету, заснованого Джорджем Соросом. Чоловік тримає плакат «Не закривайте ЦЄУ, Орбана в тюрму» квітень, 2017

​За роки, що Орбан тричі побував на посаді прем’єр-міністра країни – вісім років досі та ще один чотирирічний термін у 1998-2002 роках, – він значно змінив свої погляди на громадянське суспільство та на місце Угорщини в Європі.

Позбавитися вільних ЗМІ та поставити під контроль громадські організації

Перш ніж консолідувати владу та постати керівником країни, якого багато вже не лише жартома називають «диктатором», Віктор Орбан всіма силами намагався поставити під контроль ЗМІ та дискредитувати громадські організації. Деяким із них влада запропонувала державне фінансування, неслухняних намагалася позбавити внутрішніх та закордонних надходжень.

Якщо громадська організація отримувала з-за кордону хоча б 24 тисячі євро на рік, то її змушували реєструватися як «фінансовану з-за кордону», що нагадувало багатьом сумнозвісний російський закон «про закордонних агентів». Серед потерпілих був і Джордж Сорос, який надав тоді Орбану той грант на навчання в Оксфорді. Він став «ворогом номер один», якого Орбан звинувачує у намаганні заселити Угорщину біженцями, і не гребує при цьому навіть антисемітськими заявами.

Плакати з написом «Не дайте Соросу сміятися останнім» в будапештському метро, червень 2017

Як говорить угорський політолог, керівник дослідницького інституту «Політичний капітал» Петер Креко, за допомогою ЗМІ, які влада контролювала прямо або через олігархів, вдалося повністю змінити політичний порядок денний.

Петер Креко

«Фейкові новини та теорії змови стали основним інформаційним руслом. Вони були інституціолізовані та отримали офіційний статус. Головним посланням на виборах було те, що Брюссель, Джордж Сорос, ООН, угорські громадські організації та опозиційні партії намагаються привезти до Європи якомога більше біженців для того, щоб послабити державу та ісламізувати Угорщину та Європу в цілому. І це послання невтомно повторювали каналами, як ми кажемо, «державою організованих ЗМІ», тобто підконтрольними уряду громадськими ЗМІ та тими, які контролюють олігархи. Щось подібне ми вже бачили в Україні за часів президента Віктор Януковича. Але у випадку Угорщини додалася ще і дуже інтенсивна «політика ідентичності, потрібна для того, щоб відволікти увагу від проблем з корупцією», – говорить будапештський політолог.

Збудувати за європейські гроші олігархічну систему

Ці зміни йшли у розріз із принципами ліберальної демократії Європейського союзу, до якого Угорщина вступила у 2004-му і завдяки якому стало можливе економічне процвітання країни. Але, незважаючи на це, ЄС продовжував надавати Угорщині допомогу. Угорщина є третьою за розміром державою-реципієнтом європейських фондів. За останнє десятиліття ЄС вклав в економіку Угорщини 34 мільярди євро.

Європейський союз є головним інвестором в угорську економіку – як через структурні фонди Євросоюзу, так і через прямі закордонні інвестиції. Понад 80% не приватних інвестицій надходить зі спеціальних фондів ЄС, розрахованих на підтримку і розвиток бідніших регіонів Європи. Лише впродовж 2014-2020 років із дев’ятьох різних структурних фондів ЄС до Угорщини має надійти 25 мільярдів євро. Також країна отримує і непрямі вигоди від ЄС, такі як безпека інвестицій та низькі відсоткові ставки.

Як говорить угорський політолог, керівник дослідницького інституту «Політичний капітал» Петер Креко, непомітним для багатьох закордонних оглядачів залишилося те, що паралельно зі зруйнуванням інститутів громадянського суспільства та судочинства в економіці країни за європейські гроші будувалася олігархічна система.

«Цей режим виступає проти ліберальної демократії та ключових європейських принципів і при цьому фінансується здебільшого європейськими фондами. Якщо Ленін казав, що капіталіст тобі продасть мотузку, на якій ти його повісиш, то ЄС не лише дає цю мотузку, але і оплачує її», – говорить політолог.

Згідно з численними журналістськими розслідуваннями, не лише державна скарбниця поповнюється за рахунок європейських коштів. Частина з них, як пишуть угорські журналісти, осідає і на особистих рахунках представників родини Орбана та його найближчих друзів.

Згідно з розслідуванням журналіста-розслідувача та засновника видання Direkt36 Андраша Петхя, зять Орбана Іштван Тіборч, який одружений зі старшою донькою Орбана, Рахель, володіє фірмою Elios Innovativ, яка отримала контракт на установку вуличних ліхтарів на європейські гроші. Як з’ясували журналісти, у деяких випадках, ліхтарі обійшлися європейським платникам податків на 56% дорожче, ніж звичайно. Хоча в цей час ціна на LED лампочки на ринку впала.

Андраш Петхьо: Четвертий день після виборів . Дружні до уряду тижневики публікують список «Людей Джорджа Сороса» в Угорщині, включно зі мною та моїми колегами з @direkt36

Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству, або ж Olaf, за французькою абревіатурою, почало розслідування цієї та інших справ, і на початку року закликало ЄС повернути до Брюсселя 40 мільйонів євро, щодо використання яких є підозра у «серйозних порушеннях» та «конфлікті інтересів». Загалом Olaf вважає, що Угорщина має повернути 4% надходжень від ЄС у 2012-2015 роках.

swissbusiness: OLAF: Elios Zrt. під орудою Іштвана Тіборча може бути частиною організованої злочинності BudapestBeacon

Напередодні парламентських виборів агентство Reuters опублікувало своє розслідування про те, як гроші, які угорський уряд та Європейський союз спрямовують на відбудову готелів першої лінії на озері Балатон, значною мірою потрапляють у кишені родини Віктора Орбана та його друзів. Йдеться про проект з розвитку туризму в Угорщині, на який уряд виділив близько 3 мільярдів доларів. Приблизно 40% грошей, призначених на відбудову в прибережному місті Кестхей, походять від європейських платників податків.

Головними інвесторами цього проекту, – який дехто вже охрестив «угорським кооперативом «Озеро», за аналогією з корумпованим оточенням президента Росії Володимира Путіна, – крім зятя прем’єр-міністра, є його товариш з дитячих років і мер рідного містечка Орбана Лорінк Месарош. Колишній газовий монтажник нині є восьмою найбагатшою людиною в країні і володіє 121 компанією в сфері будівництва, нерухомості, ЗМІ, виноробства та фермерства. Лише за 2017 рік його статки потроїлися і сягнули 327 мільйонів євро. Колись, коли його запитали про рецепт його успіху, він відповів, що запорукою була «удача та Віктор Орбан».

Reuters Top News «Бог, удача і Віктор Орбан»: познайомтеся з тими, хто завдячує угорському лідеру своїм багатством та інвестиційною стратегією

Прихильники Орбана кажуть, що звинувачення у корупції є «політичними» і немає жодних правил, що забороняють друзям чи родичам політиків здійснювати державні закупівлі, якщо вони забезпечують високоякісну роботу. «Опозиція заперечує обґрунтованість і релевантність всього, що ми робимо», – говорить речник уряду Золтан Ковач, якого цитує часопис «Економіст». На його думку, державні ЗМІ та інститути залишаються вільними від політичного контролю, а занепокоєння з приводу нової конституції та централізації влади вже давно вирішено Європейською комісією та іншими органами.

Мати потужних покровителів у ЄС і належати до «правильної» партії

Багато європейських оглядачів вважають, що Брюссель надто довго був поблажливий до Будапешта, що давно настав час покарати Віктора Орбана за зловживання, особливо тих, що стосувалися незалежності суддівської влади.

Вони вказують, що для того, щоб повернути Будапешт на шлях демократії та верховенства права, один потужний важіль в руках Брюсселя все ж є – гроші. Комісар ЄС у справах бюджету Ґюнтер Еттінґер запропонував, щоб усі гроші, які ЄС посилає до Будапешта, відповідали одному критерію: верховенству права. Пропозицію комісара на лютневому саміті ЄС підтримали кілька керівників країн ЄС. Але проблема з цією пропозицією у в тому, що нові правила потребують одностайного схвалення, тож навряд чи Будапешт голосуватиме сам проти себе.

Інший шлях до покарання – позбавлення Будапешта голосу в європейських інституціях – є тривалим і потребує більшості голосів у парламенті. Процес ускладнюється тим, що партія «Фідес» Віктора Орбана є членом консервативної Європейської народної партії (ЄНП), право-центристської політичної групи, що є найбільшою фракцією у Європарламенті і до якої належить і Християнсько-демократичний союз Анґели Меркель і політична сила президента європейської комісії Жан-Клода Юнкера.

Оглядачі вважають, що якби партію Орбана виключили з «клубу європейських консерваторів», він би змінив поведінку, але поки що все було навпаки. Манфред Вебер, лідер німецького Християнсько-соціального союзу (ХСС), що є партнером партії Анґели Меркель, не лише не збирався критикувати будапештського колегу, а, навпаки, агітував за нього на сторінках угорського таблоїду.

«Німецькі християнські демократи та християнські соціалісти продовжують покривати Орбана, бо Німеччина вважає, що це не так і погано мати у Східній Європі уряд, який вони можуть контролювати хоч якоюсь мірою, ніж намагатися сприяти змінам, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Це було б невигідно німецьким підприємцям, які заробляють чималі прибутки на Сході Європи, включно з Угорщиною, а тому «Фідес» ніхто не хоче виганяти з Європейської народної партії, бо вони вважають, що те, що добре для Німеччини, добре, і нам добре», – пояснює угорський політолог Петр Креко.

Але Угорщина є слабкою ланкою у ЄС і підриває європейську єдність, основану на демократичних ліберальних принципах: вона не раз виступала проти запровадження санкцій щодо Росії, через конфлікт навколо угорськомовних шкіл блокує співпрацю України з ЄС та НАТО.

Йорґ Фербінґ: У той час, як угорці сьогодні голосують, варто почитати цю чудову роботу від @direkt36 Гра Орбана

 

За пасивне споглядання, чи й сприяння у становленні авторитарного режиму, жителі ЄС можуть заплатити у майбутньому високу ціну, вважає директор проекту «Країни перехідного періоду» американського дослідницького інституту Freedom House Нейт Шенкан.

В останньому звіті організації він наголошує, що керівництво Угорщини не лише погіршило ситуацію з демократією та верховенством права у власній країні, але і «проклало шлях для антиліберальних сил у Центральній Європі, демонструючи, що можливо захопити державу всередині ЄС», використовуючи для цього маніпуляції із закупівлями та контроль над ЗМІ.

«Той факт, що Угорський громадянський союз («Фідес» – ред) залишається активним членом в Європейській народній партії Європейського парламенту, показує, наскільки ефективним був підхід Орбана», – вважає дослідник.

Hungary Journal: @freedomhouse попереджає, про угорський 's "нелібералізм" у своєму щорічному звіті, говорить, що пострадянський регіон переповнений державами, які ігнорують незалежні інституції

Через майже 30 років після того, як демократія, здавалося, перемогла комуністичну диктатуру, на сході Європи відроджується авторитаризм, замішаний вже на олігархії, а не на ідеології. Тому дослідники Freedom House закликають керівництво ЄС вжити всіх заходів, щоб не допустити руйнування демократичних принципів у всьому Європейському союзі.

Марія Щур, Радіо Свобода

12 квітня 2018р.

Теги: Орбан, Угорщина, Сорос, мусульмани, Європа

Коментарі

István 2018-04-19 / 23:56:49
Украинцы тоже гуны, или хуны - это написали украинские историки...

István 2018-04-19 / 23:53:35
Очередная статья, по заказу Сороса (Шороша)

Ужгород 2018-04-16 / 09:38:05
Так, найкумедніше у цій ситуації, що Орбан вчився на гроші Сороса, а тепер не хоче, аби на них вчилися інші угорці. Боїться конкуренції? :)

До папи док 2018-04-14 / 21:48:40
Так орбан тоже вчився на грошові подачки сороса ... Так тому соро і відкрив той (свій) університет ... Штоби в нього такі ковдуші як орбан не просили гроші .Вроді правильно зробив ... А орбану опять не добре.
А вот ти на гроші сороса не вчився і його університет не заківчив ... Ну і што ... Чоловік із тебе не получився ілі яка проблема ? Док ?

Papa Doc 2018-04-14 / 20:47:26
Як ото "демократичний" ЗакОнлайн цензуров ся занимать?! Удалили муй комент про то, ош чого щи чекати од автора Марії Щур, котра є "Випускниця ... Центрально-Європейського університету в Празі", што ся фінансує Соросом?! Правда, ЗакОнлайн про то не пише, а на Радіо Свобода мош почитати... :-) https://www.radiosvoboda.org/a/29160868.html

Вуву 2018-04-14 / 18:38:47
Врахувати ... Абсолютно всіх нюансів особливо у перевиборчій кампанійі неможливо ... Хоча б тому що вкидається в змі багато компромату на конкурентів ... А інколи і штучно брехлива і викревлена інформація .
І ті хто хочуть перегони виграти цим не тільки користуються ай маніпулють.

А при великому бажанні євросоюз може "причесати" не тільки орбана але і польських лідерів ... ФІНАНСОВО.
Просто замість того ... Щоб виділяти значні суми із свойіх фондів ... на різні проекти в крайіни отримувачам...Які в процесі йіх освоєння розкрадаються ... Деребаняться при тендерах ... І віджимаються ...........
.... Перенаправити ці гроші на виплату пенсій в цих крайінах 1.
З тим щоб підняти реальний рівень життя менш забезпеченим. І щоб вирівняти рівень пенсійі в євросоюзі в цілому. Для чого ???
Політики ререстануть кричати що це йіх заслуга. (Допомога малозабезпеченим ... Пенсіонерам ...)
Змушені будуть реально працювати ... а не займатись популізмом ... Наперед знаючи що ... НЕ отримають дармові гроші з фондів єс.
Зменшиться можливість розкрадання того що зараз розкрадається.
А ГОЛОВНЕ. В брюселі отримають справжніх прихильників єс. Бо пенсіонерів чим раз то більше ... І пенсіонери є найбільш законопослушні верстви населення .
Після орбан хай говорить шо хоче ... Хунські пенсіонери будуть слухати брюсель. А при потребі і голоси свойі віддадуть за ті рішення які потрібні будуть в усьому єс ... а не будапешту чи варшаві.


Для Вуву 2018-04-14 / 15:37:25
Вуву, даремно Ви так пишете...
Вся публікація тенденційно спрямована.
Уважно прочитайте головну тезу на початку: "На парламентських виборах в Угорщині семеро з десяти виборців голосували за партії, що мали антиєвропейську платформу. Це були не лише прихильники прем’єр-міністра Віктора Орбана, який зі своєю партією «Фідес» здобув гучну перемогу і створив коаліцію, що матиме конституційну більшість у парламенті, але і виборці головної опозиційної крайньо-правої партії «Йоббік». Як це стало можливо при тому, що Європейський союз з його структурними фондами вже два десятиліття є головним інвестором в угорську економіку?"
По-перше, брехня, що "семеро з десяти виборців голосували за партії, що мали антиєвропейську платформу". Бо Фідес ніколи не мав і не має антиєвропейської платформи. Але для підсилення брехливої тези ну як тут не згадати і "крайньо-правий Йоббік"?
По-друге, значна частина публікації побудована на безапеляційних думках угорського політолога, керівника дослідницького інституту «Політичний капітал» Пейтера Креко, оцінки якого далеко не є істиною в останній інстанції. По-третє, візьмемо весь розділ "Мати потужних покровителів у ЄС і належати до «правильної» партії. Починається він твердженням: "Багато європейських оглядачів вважають... І далі під оце "вважають" напхано всілякі необгрунтовані звинувачення неолібералів з вимогою покарати Будапешт і пояснення, чому поки що це не вдається. Але ж багато інших європейських оглядачів так не вважають, але ж про це не говориться.
А те , що Вуву пише про Орбана, ніби він єврей, то це взагалі курйоз. З цього приводу один жартівник зазначив: Zsidó is, cigány is, meg arab terrorista lánya is egyben.
Orbán meg maga az ördög!я публікація тенденційно спрямована. Уважно прочитайте головну тезу на початку: "На парламентських виборах в Угорщині семеро з десяти виборців голосували за партії, що мали антиєвропейську платформу. Це були не лише прихильники прем’єр-міністра Віктора Орбана, який зі своєю партією «Фідес» здобув гучну перемогу і створив коаліцію, що матиме конституційну більшість у парламенті, але і виборці головної опозиційної крайньо-правої партії «Йоббік». Як це стало можливо при тому, що Європейський союз з його структурними фондами вже два десятиліття є головним інвестором в угорську економіку?"
По-перше, брехня, що "семеро з десяти виборців голосували за партії, що мали антиєвропейську платформу". Бо Фідес ніколи не мав і не має антиєвропейської платформи. Але для підсилення брехливої тези ну як тут не згадати і "крайньо-правий Йоббік"?
По-друге, значна частина публікації побудована на безапеляційних думках угорського політолога, керівника дослідницького інституту «Політичний капітал» Пейтера Креко, оцінки якого далеко не є істиною в останній інстанції. По-третє, візьмемо весь розділ "Мати потужних покровителів у ЄС і належати до «правильної» партії. Починається він твердженням: "Багато європейських оглядачів вважають... І далі під оце "вважають" напхано всілякі необгрунтовані звинувачення неолібералів з вимогою покарати Будапешт і пояснення, чому поки що це не вдається. Але ж багато інших європейських оглядачів так не вважають, але ж про це не говориться.
А те , що Вуву пише про Орбана, ніби він єврей, то це взагалі курйоз. З цього приводу один жартівник зазначив: Zsidó is, cigány is, meg arab terrorista lánya is egyben.
Orbán meg maga az ördög! В українському перекладі: "Водночас І жид, і циган, і донька його арабська терористка" А сам Орбан - чорт". Насправді ж, про те, що Орбан єврей ще у 2012 році помилково написав (а потім вибачився за помилку) французький економічний журнал Les Echos, звідки і пішла гуляти легенда..

Вуву 2018-04-14 / 06:34:39
Може вона і "переспівує" ... Але ніяких викривлених фактів чи неперевіриних домислів не подає.
Та і не всі люди в нас знають про орбана так ... як знають там.
Я навіть і не знав що орбани єврейі які маскуються під хунів.
Дивно що в нього самого імя віктор.

WWW 2018-04-13 / 15:53:01
Марія Щур переспівує для Радіо Свободи все те, про що пише західна неоліберальна преса разом із Freedom House, яке фінансується Соросом. Однобоко, тенденційно, з добором нехарактерних фактів, в інтересах неолібералів... Шкода...

Byby do pefege. 2018-04-13 / 12:43:45
Але найбільше всього орбан хоче дати заробити свому зятьові .
У нас недавно і кучманойід давав так само "заробити" зятькові пінчуку.
І гопнік яник з азірівим ... теж давали вже свойім дітям.
Тай аваков із югою так само ...
За принципом совкового слогану ... "Все найкраще дітям і зятям (і родичам).
Правда що ще ненаписали про сіяртова із шимєном ... як ці "помагають" свойім родакам і діткам. ???
А відносно ... Давати заробити свойім громадянам ... Так хто скаже що зять орбана не хун ? Чи не громадянин ?
От і дає заробити "свойм" (НАБЛИЖЕНИМ) громадянам.

Петро Ференцович Генцюр 2018-04-13 / 11:56:06
"Радiо Свобода" краще всiх знають, что ЗМI залежить вiд редакцiйної полiтики, тобто мети власника ЗМI. Вони також знають, що ЗМI використовують як iнструмент впливу. "Радiо Свобода" не пише, як знищили промисловiсть у Угорщинi i iнших iз минулого, загнали у фiнансове ярмо кредiтами.
По такому саме сценарiю загоняють у кут i Вкраїну милу - знищення промисловiстi ("Я бачу Україну великою аграрною державою" - посол США в Українi в минулому), зовнiшнi кредiти на збiльшення державного боргу.
А Орбан тiльки хоче розвивати свою державу i давати громадям заробляти, а Шарош заробляє на полiтичних кризах, якими нищить держави i покупує/продає нацiональну валюту.
Євросоюз встав на шлях СРСР - i доля сумна.

дo Вуву 2018-04-13 / 11:18:32
Донька Рахиль. Інша - Сара, брат - Арон Орбан. Ну, таке гуньство, панімаш.

Автору 2018-04-13 / 11:06:52
Взялись за угорську тему, а в угорській мові - суцільна невіглас! Ви як не знаєте, як прочитати вірно угорські імена-прізвища, зконтактуйте-спитайте Ваших закарпатських колег. Де думаю, хтось буде "пацям" і Вас відфутболить.

Прізвища Pethő та Pető вимовляються однаково, українською слід писати Пето. Глухе h не вимовляється. І ніяких Петхо, Петхьо, а тим більш відмінювати якесь "Петхя"?!
Tiborcz буде Тіборц, і не треба сюди польске "ч" з "cz" ліпити.

Lőrinc - то Лорінц, а ніякий не Лорінк! Laurence, vershtehen?

Наприкінці Петер перетворився на Петр. Добре, хоч не славянізувався у Пьотр, Петар або Петро.

goulasch suppe 2018-04-13 / 10:42:38
Дуже гарна фотка нагорі. Бажано, щоб стала пророчою!
А нагадує того, що у Мавзолею на подушках. Різниця у підсвітці і сліпаки у Вікія поки ще відкриті.

Вуву 2018-04-13 / 06:08:36
Якщо в старшойі доньки орбана єврейське імя ... РАХЕЛЬ ... то який він тоді хун ??? ... (якщо так дочку назвав)???

Byby 2018-04-13 / 06:03:53
Висновок можна зробити простий ... Якщо євросоюз різко зріже фінансову допомогу "по самі яйця"... То в орбана і сіярто ... Почнеться поосвітління в мозгах. Бо 34 млрд. "ДАРМОВИХ ГРОШЕЙ" для хунійі за 10 років ... То направду забагато. От і почались деребани віджими і відкати.
Правильно сказав був дональд туск ...
що поляки люблять євросоюз поки отримують дармові гроші .
Те саме стасується і хунійі і вибраного ними орбана.
При таких "тепличних умовах" звичайно що можна жити і жирно і кучеряво. І ще й писок відкривати з популістськими заявами.
Але не сьогодні завтра в брюселі почнуть братися за розум ... Бо для чого "вбухати" такі величезні суми грошей в польщу і хунію і грецію ... Якщо звідти до євросоюзу ... ВЗАГАЛІ НІЯКОЙІ ВІДДАЧІ НЕМА.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини