20-річчя підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО в УжНУ відзначили низкою подій (ФОТО)

Заходи, присвячені цій важливій події, розпочалися у середу, 21 березня, відкриттям пересувної виставки «Формула безпеки Україна – НАТО», яка представлена в головному корпусі університету та організована спільно Центром Інформації та документації НАТО, Українським кризовим медіа-центром та Міністерством інформаційної політики України.

20-річчя підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО в УжНУ відзначили низкою подій (ФОТО)

Урочисте відкриття виставки зібрало чимало студентів, викладачів та свідомих містян. Тут кожен охочий зміг ознайомитися з історією створення Північноатлантичного Альянсу, його цілями та завданнями. Дізнатися про методи та заходи забезпечення свободи та безпеки країн-членів Альянсу, військовими операціями та місіями, а також поставити усі крапки над «і» стосовно питань безпеки України та світу в цілому. 

Як зазначив модератор заходу професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції УжНУ Ігор Тодоров, нинішній захід – хороша можливість розвіяти ті міфи, та спростувати негативні судження молоді стосовно співпраці України та Альянсу.

«2017 виповнилося 20 років з моменту підписання Хартії про особливе партнерство, і завдяки зусиллям Українського кризового центру була підготовлена така інформативна та креативна виставка. Перш ніж потрапити до Ужгорода, вона вже встигла успішно експонуватися в Києві, Чернігові, Сумах, Луцьку та Львові. Нині ж вона представлена в Ужгороді та буде діяти до третього квітня», - розповів професор Ігор Тодоров.

Опісля урочистого відкриття Директор Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова запросила присутніх до стендів та особисто провела ознайомлення з виставкою. Так, студенти факультету міжнародних економічних відносин у рамках вивчення дисципліни «Демократичне врядування і культура миру» на чолі із заступником декана Людмилою Казаковою, змогли поспілкуватися із представницею організації та отримали детальну інформацію стосовно Альянсу.

Цього ж дня заходи, присвячені 20-річчю підписання Хартії, продовжилися в ректораті УжНУ, де студенти мали можливість взяти участь у дискусії «Інформаційні загрози – як уникнути маніпулювання та розпізнати пропаганду» та вільно поспілкуватися з Барборою Маронковою та представницею медіа-кризового центру Олесею Драшкабою, консулом з економічних питань Генерального консульства Словаччини в Ужгороді Даніелем Цабаном та радником при дирекції Національного Інституту стратегічних досліджень при Президентові України Світланою Мітряєвою.

Першою зі студентами спілкувалася директор Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова, яка розповіла про особливості Організації Північноатлантичного договору та дала поради стосовно безпеки користувачам соціальних мереж. «Сьогодні ми будемо вести мову про дезінформацію, неправдиву інформацію, плітки та пропаганду.  Чимало стереотипів побутують стосовно НАТО, і сьогодні я хочу показати вам, як ми боремося з брехнею та плітками, і як ми намагаємося боротися з пропагандою у всіх її проявах. Нашою метою є донесення до суспільства тих фактів, які мають місце, а не того, що намагається вам показати. З початком анексії Криму інформаційної пропаганди зазнала не тільки Україна, але й НАТО. Росія почала активні дії для руйнування іміджу організації і усіма можливими методами продовжує це робити. Ця ситуація загострилася опісля публікування світлин присутності російських військ на території України, залучення військової техніки зі сторони Росії для так званих ДНР та ЛНР, навіть якщо вони не мають знаків розпізнання» - розповідає пані Барбора.

Директор Центру інформації та документації НАТО зауважує, що сучасним користувачам мережі Інтернет важливо завжди пам’ятати про свою безпеку. Перш за все, зауважує пані Барбора, необхідно отримувати інформацію з декількох джерел, та не звертати увагу на провокативні заголовки. Окрім того, необхідно дотримуватися гігієни навіть соціальних мереж, адже через них відбувається чимало атак. Не слід додавати в друзі сумнівні сторінки та профілі, адже це можуть бути «боти», основне завдання яких розповсюдження пропаганди та отримання доступу до ваших особистих сторінок.

Категорично стосовно гігієни соціальних мереж відгукується і представниця  медіа-кризового центру Олеся Драшкаба. Вона зауважує, що необхідно завжди критично мислити та оцінювати той потік інформації, який нині доступний споживачам. «З початком російської агресії Україна почала потерпати від кількості «фейкових» новин та пропаганди з боку Росії, і шукала методи боротьби з нею. Так було започатковано організацію «StopFake», яка нині є міжнародною, і демонструє неправдивість того потоку інформації, яку надає Росія. Другим моментом у боротьбі з дезінформацією був гумор українців, який і став певним щитом. Так, замість того аби пояснювати світу, що ми не їмо дітей, почали з’являтися підтвердження таких фактів від самих українців. Таке підживлення підвело цю інформацію до абсурду та звело старання Росії нанівець» - відзначає пані Олеся.

Підсумовуючи плідний день професор УжНУ Ігор Тодоров зазначає, що з точки зору національних інтересів та нацбезпеки альтернативи членству НАТО не існує. «Упродовж останніх двадцяти років ми мали особливе партнерство, однак воно нікого і ні до чого не зобов’язує. А справжньою гарантією безпеки є саме долучення України до Альянсу, адже стаття 5 Північноатлантичного договору фіксує – агресія проти однієї країни, є агресією проти всіх. Той принцип колективної безпеки, якби він був реалізований в Україні ще десять років тому, не дозволив би подіям розвиватися так, як воно є сьогодні. Наше завдання тепер  – кропітка робота з метою досягнення натівських стандартів у всьому секторі безпеки країни, та впровадження ряду реформ, які, зокрема, стосуються громадянського суспільства та демократичних перетворень» - переконаний професор УжНУ Ігор Тодоров.

Вероніка Кобаль, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

22 березня 2018р.

Теги: партнерство, хартія, УжНУ, НАТО

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини