На Закарпатті інваліди можуть безперешкодно потрапити в 48% будівель громадського користування

Сьогодні, 24 січня, відбулося розширене засідання колегії Закарпатської облдержадміністрації. Розглядалося питання „Про стан виконання Указів Президента України від 27 грудня 2005 року №1845/2005 „Про заходи щодо створення сприятливих умов для забезпечення соціальної, медичної та трудової реабілітації інвалідів” та від 1 червня 2005 року №900/2005 „Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями” в частині створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями і реабілітації інвалідів”.

На Закарпатті інваліди можуть безперешкодно потрапити в 48% будівель громадського користування

Відкриваючи колегію, голова облдержадміністрації застеріг охочих до красивих слів:

— Нам не потрібні  голі цифри, не потрібна і зайва балаканина. Адже за цифрами — життя людей, котрим і так важко...

У виступі голови облдержадміністрації Олега Гаваші та в доповіді начальника головного управління праці та соцзахисту населення облдержадміністрації Віктора Мацоли  називалися прикрі факти байдужості, проілюстровані навіть окремими фотознімками, на яких зафіксовано, як відреагували деякі чиновники на необхідність облаштування доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до місць загального користування.

За даними райдержадміністрацій та міськвиконкомів, нині в області нараховується 3873 споруди і будівлі громадського користування, з яких забезпечено безперешкодний доступ до 1860 об’єктів (48,02%). Нижче обласного показника пристосовані об’єкти у Мукачівському (10%), Ужгородському (22,8%), Перечинському (25,2), Міжгірському (26,1%), Свалявському (40%) районах та Хусті (45%). Але із загальної кількості пристосованих будівель до доступу інвалідів та інших маломобільних груп населення всього 909 будівель відповідають державним будівельним нормам.

 До речі, керівник краю назвав прикрі цифри, коли будівлі прокуратури, судів, міліції та СБУ облаштовані необхідними засобами доступу відповідно на 31,2%, 40%, 41,7% та 7,1%. А ці органи, на переконання керівника краю, у першу чергу  повинні опікуватися виконанням відповідних законів, указів Президента, інших нормативних актів, що стосуються людей з обмеженими фізичними можливостями.

  Пролунала пропозиція: де це технічно можливо, переобладнати будівлю відповідно до державних будівельних норм та передбачити відповідні кошти для здійснення заходів щодо забезпечення безперешкодного доступу інвалідів та інших маломобільних груп населення. Слід також сприяти створенню при місцевих органах виконавчої влади „комітетів доступності” за участю представників Національної Асамблеї інвалідів України та інших громадських організацій інвалідів. Адже розпорядженням голови облдержадміністрації від 09.02.07 №55 створено обласний комітет забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. А в області вже діють 15 районних  та міських комітетів; ними проведено 36 засідань. Розроблено рекомендації по облаштуванню будівель пандусами та роздано керівникам установ та закладів громадської та соціальної інфраструктури. До ряду керівників організацій та установ звернулися із спеціальними листами.   Дивує, але і досі не створені комітети у Берегові та Ужгороді.

Утім, лише проблемою доступності питання не вичерпується. Мова йде і про перевізників, адже відсутні спеціально облаштовані транспортні засоби, про будівництво житла для інвалідів, багатоповерхівок без ліфтів тощо.

А спеціальні переходи для слабочуючих та сліпих, доступ до таксофонів, банкоматів, забезпечення слабочуючих слуховими апаратами?!

„Тут не може бути дрібниць”, — наголосив Олег Гаваші.

Це підтримали і виступаючі на колегії — радник голови облдержадміністрації, депутат облради Олександр Сухан, голови обласних організацій УТОГ та УТОС Марія Шпонтак та Наталія Булеца, голова облради Михайло Кічковський, член колегії облдержадміністрації Юдіта Петеї, голова Ужгородського міського товариства інвалідів праці та дитинства „Оптиміст” Василина Марко та інші.

Люди з обмеженими можливостями не вимагають чогось особливого. Вони прагнуть жити і працювати, як і всі ми. І треба максимально сприяти їм у цьому, — наголосив Олег Гаваші.

З обговорюваного питання колегія прийняла конкретне рішення. Передбачено ряд заходів, виконання яких не потребує значних коштів, але потребує відповідальності і... совісті. Водночас, наголошували учасники розширеного засідання, завдання окреслено Президентом значно ширше: змінити не тільки умови для повноцінного життя людей з обмеженими фізичними можливостями, а й менталітет інших. Чи то мова про керівника, проектанта, будівельника, перевізника, мецената, а чи про посадовця, який у людей на службі.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
24 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини