Вивчати Закарпаття і допомогти краю на практиці вирішив американський студент родом з України (ФОТО)

Вчитися закордоном, щоби стати корисним своїй країні. Переживати і думати про свій край за його межами. Небагато обирає саме такий шлях, вирішуючи емігрувати. Але є люди, які хвилюються за Україну і пов’язують з нею майбутнє, перебуваючи поза її межами.

Вивчати Закарпаття і допомогти краю на практиці вирішив американський студент родом з України (ФОТО)

Сергій Мошак навчається у США, вивчає юриспруденцію. Це вже друга освіта хлопця родом із Закарпаття. Сергій каже, що хоча його тіло буває в Сполучених Штатах, серцем він завжди залишався в Україні. Попри те, що багато українців емігрують з країни, хлопець хоче пов’язати своє майбутнє з рідним Закарпаттям. Він вирішив на практиці вивчити, як працюють ті чи інші державні установи, діють місцеві програми, функціонує правова, соціальна та інші системи. Сергій вважає, що у рідного краю є великий потенціал, та сподівається, що найближчими роками він зможе подорожувати по всьому Закарпаттю, і використати міжнародний досвід, набутий роками навчання, щоб допомогти місцю в якому завжди залишається його серце.

«Я переїхав з батьками до США, коли мені було 5 років, але з того часу я щоліта та щозими на Закарпатті. У США закінчив бакалаврат по спеціальності «міжнародні фінанси», працював фінансистом, як це заведено у США після отримання ступеня бакалавра. Вивчав специфіку роботи у Бразилії, Дубаї, Москві. Зараз повернувся, щоб вчитися на магістратурі і обрав фах «міжнародна юриспруденція», - розповідає Сергій. – Хочу вивчати, як діє державна система у різних сферах в Україні. Планую пов’язати свою майбутню роботу з Україною: працюватиму в Америці з Україною, або навпаки – в Україні із закордоном. Мене тягне на Закарпаття. Багато людей в Америці мало знають про Україну, або взагалі не знають нічого. Я хочу змінити ситуацію і допомагати своїй країні».

Розпочав Сергій із складної теми – соціальний захист. Один з найбільш відомих закладів соціального спрямування на Перечинщині -- Тур’я-Реметівський психоневрологічний інтернат. Тут на утриманні в держави перебуває 326 чоловіків у віці від 25 до 78 років, які не спроможні доглянути за собою і мають певні психічні розлади. Хлопець зустрівся з директоркою закладу Оксаною Ігнатижак.  «Найбільша в Україні- це соціальна сфера, яка займається людьми, які самі не можуть себе захистити.  Особливості нашого закладу ще й тому, що у нас перебувають закарпатці, у яких з тих чи інших причин стався збій в системі у зрілому віці. Це специфічні люди, з дуже глибокими життєвими травмами, буквально дорослі діти, які потребують допомоги. Вони в інтернаті на довічному проживанні. Є випадки, що людина виліковувалася, але вони поодинокі, - розповідає Оксана Ігнатижак. – Держава забезпечує проживанням, харчуванням, медикаментами на 100%, одягом також. Це найнеобхідніше, решту - меблі, ремонти, інші речі ми шукаємо ресурси самі, нам допомагають». 

Керівництво інтернату опікується не тільки побутовими проблемами установи, але повинно добре розумітися у законодавстві стосовно діяльності таких закладів, слідкувати за змінами у ліцензуванні тощо. «У нас виникає багато питань по медичному забезпеченню, ліцензуванню медпослуг, пенсійному забезпеченню, адже 75% пенсій тих, хто перебуває в інтернаті йдуть на їхнє забезпечення  тут. У нас є також є така категорія  як недієздатна особа (понад 100 людей).  Ще складні питання, які лежать у  юридичній площині- опікунство, позбавлення прав, відновлення дієздатності тощо». Як розповідає директорка, трапляються дуже складні людські долі, коли родичі навмисне віддають в інтернат людину, роблячи її недієздатною. Другий рік заклад намагається відновити у судах права двох мешканців закладу, попри тиск родичів. 

У розмові з керівництвом закладу Сергій Мошак цікавився також, як саме розподіляється бюджет закладу, які статті є пріоритетними, де шукають додаткові кошти і  як працює заклад у різних напрямках. Щоб на практиці продемонструвати роботу структури, Оксана Ігнатижак провела екскурсію інтернатом. Вона також показала приміщення, де мешканці інтернату проводять вільний час, займаються творчістю. В інтернаті проживає художник, якого вчить окремий вчитель, планують виставку  з його роботами . Проте поки нема де застосовувати їхні вміння, в інтернаті поки бракує коштів запустити власні виробничі майстерні. 

Відтепер дозвілля інтернатівців стане більш різноманітним: Сергій Мошак під час відвідин подарував мешканцям закладу мультимедійний проектор з екраном. Таке обладнання особливо доречне в інтернаті, де використання телевізорів дещо обмежене через травмонебезпеку. 

Хлопець повернувся на навчання і планує нові зустрічі. Каже, щоб розвивалась країна та суспільство, ми всі повинні об’єднатися, вивчати свій край і працювати над майбутнім.

 
26 січня 2018р.

Теги: студент

Коментарі

Молодець 2018-03-12 / 13:12:35
Да, ще й намагаються всунути му інтерес до життя, оби не став дорослов дітинов.

Копча 2018-01-29 / 14:04:06
Це дитя є сином депутата ВР від Ригів - Сергія Мошака уродженця перечинщини. За кордоном в нього перспективи не надто ясні тому батько поступово вводить чадо до українського політичного болота. На носі вибори тому діяльність молодика схожа на ранню передвиборчу кампанію.

Молодчина 2018-01-26 / 22:52:03
Боже ! Яке наiвне дитинча ! Вчилося воно ...за якI грошI ? Вища освiта в США , вся платна , особливо -юридичний напрям.Знаю по власному досвiду . Щеня мамине, розвивати буде воно Закарпаття ! Теоретик ху*ов !!

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини