Угорщина вимагає не впроваджувати український освітній закон без юридичних гарантій, узгоджених з угорцями Закарпаття

Угорщині потрібні юридичні гарантії застосування Україною нового закону «Про освіту» лише за умови досягнення домовленості з угорською нацменшиною на Закарпатті, йдеться в повідомленні на сайті угорського уряду з посиланням на очільника МЗС Петера Сійярто. Таку заяву було зроблено після тристоронньої зустрічі голови МЗС України, міністра закордонних справ Угорщини та помічника Держсекретаря США з питань Європи.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто

«Україна не повинна вводити в дію освітній закон, який вона попередньо не узгодила з представниками угорської нацменшини. Нам мало обіцянок, нам потрібні юридичні гарантії», – заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Він також зазначив, що це питання не є суто справою України та Угорщини, бо з ухваленням відповідного закону Київ, на його думку, порушив одну з міжнародних норм про захист нацменшин. Будапешт зацікавлений у неодмінному вирішенні цієї проблеми за умови сприяння інтересам українських угорців, сказав політик.

«За відсутності юридичних гарантій Угорщина залишає за собою право блокувати всі міжнародні ініціативи України у рамках ЄС і НАТО», – додав Сійярто і вказав, що США також зацікавлені у вирішенні цього «геополітичного» питання.

«Це для нас добра новина, але розв’язання проблеми може бути лише таким, яке відповідає інтересам місцевої угорської громади», – наводить слова Сійярто Радіо Свобода.

У середу 24 січня в паризькому готелі "Інтерконтиненталь" відбулась тристороння зустріч голови МЗС України Павла Клімкіна, міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто та помічника Держсекретаря США з питань Європи Мітчелла Весса, повідомило magyaridok.hu.

Сторони обговорили складні питання щодо українського закону про освіту.

Після зустрічі Сійярто озвучив журналістам підсумки:

"Американці зацікавлені у вирішенні конфліктної ситуації між Україною та Угорщиною на фоні закону про освіту. Вони дивляться на це з точки зору геополітики, а угорський уряд бачить в цьому переваги в тому, що й самі США не зацікавлені в загостренні стосунків між Україною та Угорщиною."

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня минулого року. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном.

Перехідні положення закону передбачають: «особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Статтю сьому закону «Про освіту» (про те, що мовою освіти є державна, українська, мова), яка викликала стурбованість, надіслали на розгляд Венеційської комісії. І 8 грудня 2017 року ця комісія у своїх висновках, серед іншого, рекомендувала Україні продовжити перехідний період до застосування мовної статті закону «Про освіту».

25 січня 2018р.

Теги: Угорщина, освіта, Сійярото

Коментарі

Аватар 2018-02-09 / 20:03:29
До педагога.Правий на 100%

Педагог 2018-01-30 / 11:56:09
Уважаемые господа, вы наверно забыли события 80-х годов, когда мы венгры вместе с украинцамы выступили против руссификации наших языков и культур. Мы ходили на мероприятия Руха и Общества им. Шевченко, возложили цветы, венки к его памятнику. Вместе с вами мечтали о новом, стастливом будущее. В первые годы после создания свобонной Украины всё было хорошо, идеально, венгры в Румынии, Словакии, Югославии завидовали нас. я в своих выступлениях от Вены до Клужа и от Братиславы до Суботицы хвалил нашу украинскую демократию, которая надала все правы венграм и другим нацменьшинствам. Но в последнее время и у нас возникла Габсбургская и советская политика divide et impera!Почему мешает вам, что венргы хотят учиться на родном языке? Вам нравилось, когда заставили вас учиться, говорить по-русски? Нормальный человек должен понять: основы наук можно овладеть только на родном языке! Я согласен: необходимо знать язык государства, но не обязательно на одинаковом уровне. Домохозяйка в венгерском селе, где украинского слова не слышит должна так говорить по-украински, как прфессор, врач, инженер? Неужели! Она обойдётся даже без знания язика в своём селе, и так будет честным, добросовестным гражданином Украины. Что вы думаете, почему знают слабо венгры украинский язык? Не хотят знать? Да что вы? Просто методика преподавания украинского языка плохая, да и нет нормальных учебников, мало двухязычных педагогов. Сравните украинского ребёнка, который с детства говорит только по-украински и венгерского, который до школи украинского слова не слыхал. А и в украинском, и в венгерском школах одинаковым методом хотят учить им украинский язык! Подумайте: если "благодаря" такой методике не могут нормально научиться говорить по-украински, как могут они овладеть основами таких наук, как математика, физика, химия, биология на чужом для них языке? Вы наверно не знаете, что Украина с этим новым законом об образовании нарушает и украинско-венгерский основной закон, заключённый ещё в 1991 году, да и все демократические европейские норми. Тат что Сиярто прав, когда требует отменить 7-й пункт закона ради дружбы наших стран!

Вуву 2018-01-26 / 07:50:26
Стьопа ... Я поняття немаю де ти купив такий "рарітет" ...
Але ти краще подаруй ті біціглі сіярту і хай він на них ху.рить ... По свому будапешту... І на три і на пять букв.

ЗОРРО 2018-01-26 / 00:00:48
Допоки Україні прийде час вступати у НАТО та ЄС, Хуярто вже і близько не буде при владі,тож і нема про що переживати.

0123 2018-01-25 / 18:01:17
Щодо статті 7 освітнього закону див. Резолюцію ПАРЄ від 23.01.2018 р.:
http://semantic-pace.net/tools/pdf.aspx?doc=aHR0cDovL2Fzc2VtYmx5LmNvZS5pbnQvbncveG1sL1hSZWYvWDJILURXLWV4dHIuYXNwP2ZpbGVpZD0yNDQxMCZsYW5nPUVO&xsl=aHR0cDovL3NlbWFudGljcGFjZS5uZXQvWHNsdC9QZGYvWFJlZi1XRC1BVC1YTUwyUERGLnhzbA==&xsltparams=ZmlsZWlkPTI0NDEw

Українською:
https://uiamp.org.ua/zahist-i-prosuvannya-regionalnih-mov-ta-mov-nacionalnih-menshin-u-ievropi

Вуву 2018-01-25 / 17:19:04
Звичайно що так вічно не буде.
Свойіми діями сіяртов провокує до "спротиву" не тільки міждержавні відносини ... Але і стосунки між людьми в нашій області. Бо не всі ... Але значна частина почне дивитись "криво" одне на одного.
Сіяртову то все до одного місця ... Зарплата в нього жирна ... Робота престижна.
А от людскі взаємини і довіру що була (чи ту що ще є) ... Щоб вивести на вищий рівень , треба буде дуже багато часу.

Микола 2018-01-25 / 12:47:37
До Івана...Треба ще уточнити хто моська і хто слон?В Економічному плані якраз угорщина і є слоном біля україни

Степан Крук 2018-01-25 / 11:40:39
Освітній закон з "юридичними гарантіями" - це біціглі без педалів!!!

Петро Івану 2018-01-25 / 11:17:17
Моська, Слон... З таким же підходом будують свої відносини з Україною і москалі.

Микола 2018-01-25 / 11:02:49
За відсутності правових гарантій Угорщина зберігає своє рішення блокувати всі існуючі міжнародні ініціативи України в рамках Європейського Союзу і НАТО", До бібі та івана.....Це того варте?

ІВАН 2018-01-25 / 09:36:28
От знахібніла ця Моська. Якась дрібна шолудива Моська буде вирішувати за всю Українську державу. Ще договір має може бути підписаний (а вона ще й не погодиться) між Моською та Слоном. Бачу, що дійде до того, то вони дограються, що всіх цих шавок будуть виганяти з України.

Kokot 2018-01-25 / 08:19:17
Zur dem Schwanc, liebe modyor!

дід 2018-01-25 / 06:53:02
Як уже дістали ці европейські монголи.

Вуву 2018-01-25 / 06:47:28
В кого ... В кого вона вимагає в американців чи в нас ?
В нас вимагати нема чого і наша позиція по цьому питанню чітка і правильна .
А що стосується американців ..
То що від них вимагати ,якщо це справа міждержавна двох крайін ... Тай ще освітнього характеру .... До якойі американцям ... як вітер в полі ...
(Хоча б тому що вони до цього немають ніякого відношення ... Тай міждержавні справи бувать куди більш нагальні , важливі і термінові).

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини