В Ужгородській "Просвіті" лунали колядки і щедрівки

Вже дтрадицією проведення колядок і щедрівок у Народному Домі "Просвіта" в місті Ужгород. Ось і минулої суботи, напередодні великого християнського свята – Дня Святого Василія Великого та Старого Нового року, було радісно, шумно і весело у просвітянському домі. Тут відбувся новорічно-різдвяний вечір.

У великій, просторій прикрашеній конференц-залі зібралися просвітяни із міста Ужгород, Ужгородського, Перечинського та Рахівського районів, активісти крайового товариства "Просвіта", патріоти міста і нашого краю, творча інтелігенція, молодь, щоб поколядувати й пощедрувати.Учасники торжества віддали шану, поклін і хвалу народженому понад два тисячоліття тому Спасителеві людства та пораділи нинішньому дневі, дарованому Богом нашій рідній Україні.До присутніх звернувся голова крайового культурно-освітнього товариства "Просвіта", кандидат історичних наук Павло Федака. Вітаючи гостей зі Старим Новим роком, Різдвяними святами, всіх Василів і Васильовичів, він відзначив, що проведення цих святкових торжеств започатковано ще з 2000 року і це вже в дев’ятий раз святкують Різдвяні свята просвітяни. Юний щедрувальник, учень 6 класу ЗОШ- І-ІІІ ступенів № 20 міста Ужгород Артур Буксар привітав присутніх щедрівками із Різдвяними святами, Старим Новим роком. Чоловічий хор "Аксіон" храму Покрова Божої Матері (керівник Володимир Федас) виконав низку релігійних колядок. Цікавинкою був і виступ активіста-просвітянина із Турянської долини перечинця Юрія Павліша, який у віршованій та музичній формах і при допомозі запрошених гостей відтворив стародавні обряди колядування на Турянській долині, які живуть ще й понині. Порадував учасників торжеств і хор крайового товариства "Просвіта" під керівництвом Володимира Федаса, який виконав колядки та щедрівки: "Ой, радуйся, Земле", "Добрий вечір тобі", "Нова радість стала", "Небо і земля", "Коли ясна звізда", "Ясна на небі зірка", "У Віфлеємі нині новина", "А у сего хазяїна", "Щедрий вечір", "Щедрик". Завершальним акордом хорового співу у затемненій залі при сяйві свічок стала колядка "Тиха ніч, світла ніч" - "Stille Nacht, heilige Nacht", яку у піднесеному настрої створив Йозеф Мор у 1815 році під час святкування Різдва і як душпастир у латиномовній літургії виголосив проповідь по-німецьки. У 1995 році віднайдено манускрипт з датою 1816 рік, написаний власною рукою автора цієї прекрасної різдвяної пісні. Всі ці твори напрочуд гарно прозвучали у виконанні просвітянських співаків. А відтак присутні самі стали учасниками святкового дійства, новорічних колядок і щедрівок. Вони емоційно, з натхненням колядували, щедрували, веселилися. Торжеству дійства сприяла святкова ялинка, прикрашена зала, гарна аура, затишок, незакомплексованість, –що все нагадувало про родинне християнське свято.

Іван ЮРИЧКА, науковий працівник Закарпатського краєзнавчого музею
18 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини