Метанова гарячка, або 1829 водіїв Ужгородського району Закарпаття їздять на газу

Автомобільне паливо дорожчає швидше, ніж зростають доходи населення. Рік тому літр «дев'яносто п'ятого» бензину коштував близько трьох гривень, а тепер його ціна перевалила за 5.25 грн. И це не межа: ринкові аналітики запевняють, що ціни на автомобільне паливо в недалекому майбутньому сягнуть одинадцяти гривень за літр. Як уберегти себе від зайвих витрат?

Метанова гарячка, або 1829 водіїв Ужгородського району Закарпаття їздять на газу

Сьогодні багато хто схильний вважати одним із найдоступніших способів економії встановлення на автомобіль газобалонного устаткування, яке дозволяє використовувати «блакитне» паливо. Але чи кожен водій зможе дозволити собі попередні витрати на так звану економію і у скільки це йому обійдеться? Це ми спробували  з'ясувати у людей, причетних до цієї справи.

ТРІШКИ ІСТОРІЇ

Ще в 30-ті роки XIX століття англійцеві Барнету був виданий патент на газовий двигун, а вже в 1860 році француз Ленуар створив двигун, який працював на газоповітряній суміші. Однак із винаходом автомобіля перевага була віддана бензину — як дешевому паливу, побічному продукту перегонки нафти. Бензин як пальне був використаний через два десятиліття, після того як Г. Даймлер створив бензиновий двигун внутрішнього згоряння. Бензиновий мотор замінив коня в перших «саморушних колясках» — автомобілях. Повсюдний зріст кількості авто зажадав значного збільшення обсягів виробництва бензину. Про газ як про можливе моторне паливо надовго забули. Лише через 100 років після Барне-та, наприкінці тридцятих років минулого сторіччя, зародилася Думка про його використання. Тоді з'явилися перші газогенераторні автомобілі.

Про використання газу як дешевого автомобільного палива знову заговорили після війни, коли в СРСР почалися перші серйозні спроби серійного використання газу на автотранспорті. А в західних країнах про використання газу всерйоз задумалися після нафтової кризи середини 70-х років.

Бензин дорожчає, і сьогодні його намагаються замінити. І природним газом, і синтезованими газами й рідинами, наприклад, спиртом, що женуть із найрізноманітнішої сировини: від очерету до апельсинових корок. Всі ці види палива менш небезпечні для навколишнього середовища, ніж бензин.

На українському ринку ось уже три роки найпопулярні-шим і найдешевшим газом є метан, тож українське «газове сьогодні» тісно пов'язане саме з ним.

ЧОМУ ВАРТО ПЕРЕХОДИТИ НА ГАЗ?

До переваг використання метану як автомобільного палива варто віднести у першу чергу досить розгалужену сьогодні мережу заправок. Хоча, порівнюючи мережу метанових заправок у Польщі й в Україні, розумієш: у нас їх насправді мало. В Ужгороді зараз діють дві газові заправки, і принаймні в чотирьох місцях вам можуть, як кажуть водії, «поставити машину на газ».

Треба, мабуть, сказати, що з газовим устаткуванням майстри навчилися працювати зовсім недавно. Наприклад, Олегу Симоненку два роки тому довелося везти свій «Опель» аж до Хуста, бо лише там змогли належним чином відрегулювати переобладнане авто. Зараз і в Ужгороді нарешті навчилися робити це майже досконально. Робота коштує немало — від 800 до 1500 умовних одиниць, залежно від двигуна й електроніки. Причому газове обладнання дорожчає синхронно із зростанням вартості бензину. Крім того, дорожчає технічна документація в ДАІ.

Зараз заміна техпаспорта обходиться у близько 500 гривень. Тому ажіотаж навколо газового обладнання останнім часом не думає вщухати. Перед Новим роком панував справжній хаос, бо власники авто намагалися чимшвидше переобладнати своїх «залізних коників».

Крім доступної ціни, хотілося б нагадати і про інші позитивні якості метану. По-перше, його властивість дозволяє зберігати газ у невеликих обсягах. По-друге, метанові балони суттєво зменшують вантажопідйомність автомобіля. По-третє, метан практично не залишає шкідливих продуктів згоряння. Але тут є й свої «але». При переході на газове паливо виникають свої складності. Так, наприклад, щільність природного метану в тисячу разів нижче щільності бензину, тож знадобиться у 1000 разів більший бак.

ХТО ЇЗДИТЬ НА ГАЗУ?

«А в моїй машині газ. А у вас?» — із такими рекламними слоганами на кузові їздять по Ужгороду водії, рекламуючи альтернативу бензину. У газетах красуються те ж саме авто і водій, який розповідає, як щомісяця економить дві тисячі гривень.

Але не кожне авто можна обладнати газовим устаткуванням. Наприклад, для категорії автівок, які їздять на дизельному паливі, це неможливо. Нині найвигідні-ше використовують газ водії таксі та «маршруток». За добу на кожній із двох газових заправок буває близько тисячі авто. «Якщо на сто кілометрів проїзду раніше уходило в середньому близько восьми літрів бензину, і це коштувало   в середньому 41 гривню, то зараз за ці ж гроші можна проїхати 250 кілометрів», — каже водій Олексій Жива-нюк. У службі таксі «Візит» 98% транспорту — на газу. Приблизно така ж кількість і в службі «Сіті».

Треба також додати, що є багато «нечесних водіїв», які їздять без відповідних документів, тому офіційна реєстрація в ДАІ далека від реальності.

Якщо говорити про використання метану у перспективі, то, як відомо, він є продуктом нафти. А це означає що він і закінчиться разом із нафтою. Нагадаємо: експерти прогнозують повне вичерпання розвіданих родовищ нафти десь через 50 років. А може й раніше...

Тож питання вибору пального для авто залишається відкритим.

Катерина Шерварли, "Чиста політика"
18 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини