"Сілецькі історії" презентували в Іршаві (ФОТО)

Задум написати книжку «Сілецькі історії» у Сергія Лупака, Івана Сухана та Михайла Ломаги з’явився п’ять років тому. І це неспроста. Кожен із них причетний до долі села.

"Сілецькі історії" презентували в Іршаві (ФОТО)

Михайло Ломага – за фахом медик, після закінчення Берегівського медичного училища йому довелося працювати в с. Сільце фельдшером. Люди йшли до нього мов на сповідь. Говорили йому не лише про свої хвороби, а й сімейні стосунки, душевний стан, життєві негаразди. Говорили йому щиро, відверто, бо довіряли, знали, що він допоможе. І Михайло Васильович усе робив для того, щоб людина одержала полегшення на серці. До того ж власним прикладом показував, як слід жити, працювати і відпочивати, завжди вів здоровий спосіб життя. Йому вже за вісімдесят, однак почувається бадьоро, життєрадісно. Ще й тепер може порадити, як відсунути межі настання старості і зберегти сили, чим і як харчуватися. 

Батьки Сергія Лупака родом із Сільця. У передмові до книжки він написав: «Ще з уроків української літератури мені глибоко у пам’ять врізалися слова класика Максима Рильського: «Хто не знає свого минулого, той не достойний мати майбутнє». Тому я намагаюсь, наскільки це можливо, допомагати творчим людям, мені цікаво брати участь у різних заходах. Особливо мені цікаві ті, які здатні донести до читача відомості про давнину та можуть бути корисними для нащадків. І коли мій друг Іван Сухан запропонував очолити проект книжки про історичні події с. Сільце, то я, звичайно, погодився, бо це сприяло виходу у світ зібраних матеріалів про наше село і реалізації моїх мрій про цікаві епізоди. До роботи був задіяний і Михайло Ломага, який є автором багатьох цікавих книжок». 

Іван Сухан родом із с. Заріччя. По батьковій лінії є нащадком знатної та багатої людини, яка зробила чималий внесок у розвиток Сільця. Це Лука Сухан, староста села з 1743 по 1774 роки, куратор та організатор будівництва Сілецької дерев’яної церкви у 1750 році. Сам співавтор книжки «Сілецькі історії» із 1996 року працює вчителем медико-санітарної підготовки в Сілецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. Відомий тим, що бере активну участь у різних акціях. Із студентських років почав займатися фотографією. У 2008 році став переможцем міжнародного фотоконкурсу «Курйози» в двох номінаціях, одержав приз журі та приз глядацьких симпатій. До речі, в конкурсі брали участь представники з України, Росії, Білорусії, Литви, Ізраїлю, Фінляндії. Має фотопублікації в газетах «Струни душі моєї», брав активну участь у підготовці книг «Доле, пов’язана з Іршавою», «Ветерани медицини Іршавщини», «За покликом серця». 

Тепер завдяки Михайлові Ломазі, Сергію Лупаку та Івану Сухану про «Сілецькі історії» знатимуть усі. Авторський колектив постарався. Книжка, в першу чергу, призначається для дітей та молодого покоління. Необхідно знати історичне минуле свого села, краю та походження свого роду. Для школярів та вчителів з’явився новий матеріал для вивчення та використання в роботі. 

Це тільки маленька частина з тих подій, які відбувалися в селі, -- каже Сергій Лупак. – Але і вони відображають життя людей від самого початку заснування села Сільце. 

Презентація книги «Сілецькі історії» відбулася в читацькій залі районної бібліотеки. Своїми думками про неї поділилися голова районної ради Віктор Симканинець, Сілецький сільський голова Віктор Кузьма, в.о. начальника відділу культури РДА Людмила Бабинець, голова районної організації інвалідів Михайло Ісак, художник Василь Ловска та ін. 

Сергій Лупак вирішив подарувати книжки кожній сільській бібліотеці. 

А тепер про саму книжку. Із «Сілецьких історій» дізнаємося про минуле села, події, які відбувалися тут протягом століть. За архівними документами та народними переказами, село згадується ще за проповідування в нашому краї Святого Письма Кирилом і Мефодієм у 862-863 роках. У книжці розповідається про перехід Карпат уграми у 896 році, відпочинок Арпада, вождя угорців у Сільці. Йде мова також про князя Корятовича. Є згадка і про монастир в Кипах та розповіді про цікаві події , які відбувалися в Сільці під час Першої і Другої світових війн, про радянський період і про сьогодення. 

 

Василь Шкіря

21 листопада 2017р.

Теги: історії, презентація

Коментарі

Коман 2017-11-29 / 00:07:40
Краще бути не може для землякив и односельцив. Щасливо трудитися на благо ридного народу!

НОВИНИ: Культура

15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
22:04
В Ужгороді відбудеться виставка живописця Сергія Глущука
19:05
У п'ятницю відбудеться Різдвяний концерт хору "Кантус" для дітей та батьків
20:32
У Мукачеві презентують книгу "Ми діти преславної України: вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького"
16:39
Карпатський біосферний заповідник зобов'язали укласти з ОВА охоронний договір для збереження печерної стоянки доби палеоліту
17:41
Ужгородець Олександр Гаврош став лауреатом міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша
13:30
/ 2
Закарпатські фотохудожники представили 24-у в цьому році фотовиставку "Українська світлина. 15 кроків" (ФОТО, ВІДЕО)
10:23
До ужгородського скансену повертається свято "Коляди у старому селі"
» Всі новини