Науковці УжНУ уклали перший в Україні словник невідмінюваних у мові іменників

Авторами лексикографічної праці є професор Михайло Сюсько та його донька доцент Ярослава Шебештян.

Науковці УжНУ уклали перший в Україні словник невідмінюваних у мові іменників

Близько десяти тисяч зафіксованих словникових одиниць – загальних назв і власних найменувань географічних об’єктів, а також вказівки щодо наголошення, граматичних форм, значення та походження цих одиниць, охоплює «Словник невідмінюваних в українській мові іменників». Його уклали доктор філологічних наук, заслужений професор УжНУ, професор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, академік АН ВШ України, заслужений працівник освіти України Михайло Сюсько та його дочка кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики УжНУ Ярослава Шебештян.

Книга побачила світ у видавництві «Ґражда» та рекомендована до друку навчально-методичною комісією вченої ради Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Укладачі присвятили 260-сторінкову працю нині, на жаль, уже покійній «дорогій нашій матері і дружині Раїсі Василівні Сюсько з глибокою повагою і вдячністю за турботу і прихильність та у зв’язку з 80-річчям з дня її народження».

У передмові до словника Михайло Сюсько і Ярослава Шебештян зауважують, що незмінних одиниць у мові дуже багато, не всі вони зафіксовані, отже, й не опрацьовані. Кількість таких найменувань постійно зростає у зв’язку з різними суспільними процесами, глобалізацією, тіснішою взаємодією між культурами тощо. Тож словник може стати суттєвим поштовхом до дальшого вивчення невідмінюваних іменників.

Праця складається з двох частин: перша охоплює апелятивну лексику, друга – одиниці одного з різновидів пропріальної лексики – індивідуальні географічні найменування. Перша частина більша обсягом, сюди входять одиниці, які, крім іншого, дістали етимологічне обґрунтування. Натомість слова у другій частині словника укладачі тлумачать на рівні енциклопедичної інформації.

Наприкінці передмови укладачі зазначають, що під час інтерпретації дібраного фактичного матеріалу намагалися розв’язати кілька теоретико-практичних проблем. Серед них такі, як адекватне графічне оформлення і тлумачення відносно нових невідмінюваних слів; послідовність відтворення в іншомовних апелятивах і онімах (власних географічних назвах) літери «и» та «ґ»; визначення граматичного роду загальних назв неістот.

Рекомендують «Словник невідмінюваних в українській мові іменників» «широкому колу читачів – від мовознавців, які фахово опікуються відповідною тематикою, інших професійних мовців (викладачів, журналістів, піарників, учителів та ін.) до всіх, хто так чи інакше цікавиться мовою, дбає про власну культуру мовлення, шанує слово як феномен національної сутності», повідомляє Медіацентр УжНУ.

21 листопада 2017р.

Теги: словник, науковці. УжнУ

Коментарі

точно - Вуву 2017-11-22 / 14:43:38
Лайк. :)

Вуву 2017-11-22 / 06:49:50
Це я написав до того що наші кабінетні "фільольоги" настільки відірвані від народу і живойі украйінськойі мови ... Як бариги політики ... Які постійно нас переконують ... Що так треба ... Тарпіть ... Всім важко ... Еконмічні реформи ... При цьому живуть жирують ... Гроші в офшори ... А народ
А народ мусить все терпіти і не дойідати .
Тому такі профі "фільльоги" в повсякденному житті навіть неговорять украйінською а ... "Ісключітєльна па рускі" ... Але пишуть свойі "наукові рекомендаційі і праці" ...для украйінців .
Чому було СІРІЯ ... стало СИРІЯ
ПАРФЮМЕРІЯ ... ПАРФУМЕРІЯ
ПАРФЮМ ... ПАРФУМИ ...І РЕШТА....Ініхто нічого не пояснює ... І наче автора нема ???

Вуву 2017-11-22 / 06:38:50
Якийсь "фільльольг" вже видумав слово недоторканність ... Дурь несусвітня.
В укр. мові було одне слово ... недоторканість ...і воно мало і має широке ужиткове і смислове значення . не тільки в сенсі "сексуальнойі незайманості" чи "цнотливості" але і в буквальному розумінні як і майновойі недоторканості ... Чи фізичнойі .
А от з набуттям депутатськойі недоторканості ... якийсь х.й виоішив придумати ... недоторканність ... і вочевидь в такий спосіб написати або десертацію або " наукову працю" ... Бо науква ступінь ... Як ми знаєм ... Дає шанс до вищойі зарплати .
Після цього дуже грамотні ЛБИ спустили як настанову для ведучих радіо і телебачення ... А далі само пішло гуляти недоторканність недо торканність ...
І хай би хто спитав навіть у алли мазур хто автор цього "шедевру" ... вона точно незнає (і не тільки вона) .

точно 2017-11-21 / 21:58:08
Ха-ха,тобто, щоб ним скористатися - треба спочатку відкрити якийсь нормальний словник, подивитися, чи відмінюється, чи ні, слово, яке мене цікавить. Якщо ні - тоді лізти в цей. Феєрично корисна праця. )))))))))))))))))

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини